Ochutnajte med na tri spôsoby: Ako sušienky, domácu „marlénku“ či perníkový koláč

Koláč

thinkstockphotos.com

Med je oddávna základnou surovinou v každej domácnosti. Pred objavom antibiotík bol dokonca jedným z hlavných liečiv. V súčasnosti, keď je veda na baktérie prikrátka, sa k nemu mnohí opäť vracajú. A robia dobre, med je totiž známy svojou antibakteriálnou silou, ako aj účinkami proti bolesti hlavy, či silou proti kašľu. Cenný je aj preto, že je zdrojom mnohých minerálnych látok, vitamínov A, B, D, C, enzýmov, či polyfenolov. A najlepšie je, že sa z neho dajú pripraviť aj skvelé koláče. Vyskúšate niektoré z týchto?

Medové sušienky

Potrebujeme:

  • 650 g polohrubej múky
  • 300 g cukru
  • 8 lyžíc zohriateho medu
  • 3 vajcia
  • strúhanú citrónovú kôru
  • mandle na posypanie

Postup: Do múky pridáme cukor, citrónovú kôru, med, vajcia a zarobíme cesto. Vyvaľkáme ho na plát o hrúbke asi 0,5 cm a vykrajujeme z neho kolieska, alebo iné tvary. Každý jeden potrieme bielkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190°C – 200°C asi na 10 – 15 minút.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Domáce „Rafaelo“ zachutí aj vám: A máte ho hotové za chvíľku


Domáca medová „marlenka“

Potrebujeme:

Cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g cukru
  • 250 g masla
  • 3 vajcia
  • 3 lyžice medu
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny

Plnka:

  • 400 ml mlieka
  • 300 g masla
  • 1 karamelové salko
  • 1 zlatý klas

Postup: Všetky ingrediencie na cesto spolu zmiešame a rozdelíme na 4 časti. Každú roztrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a zvlášť upečieme v rúre vyhriatej na 180°C. Každé cesto sa bude piecť cca 10 minút. Po vychladnutí dáme všetky štyri časti na seba a obrežeme okrajky, ktoré si odložíme. V mlieku uvaríme zlatý klas, ktorý po vychladnutí pridáme do masla vyšľahaného so salkom. Spoločne ešte plnku vyšľaháme a naplníme medzi pláty a potrieme ju aj na vrch a na boky koláča. Okrajky namrvíme na najdrobnejšie, ako sa dá a posypeme nimi vrch a okraje Marlenky. Môžeme trochu popritláčať a dáme aspoň na 8 hodín stuhnúť do chladu.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Dvojčokoládové muffiny: Vydržia šťavnaté a výborné aj niekoľko dní


Medový perníkový koláč

Potrebujeme:

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g cukru
  • 100 g medu
  • 2 vajcia
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • lekvár podľa chuti (odporúča sa slivkový)
  • 1 vajce na potretie

Postup: Vajcia vymiešame s cukrom a medom. Pridáme múku so sódou bikarbónou a necháme odležať do druhého dňa. Na druhý deň cesto rozdelíme na dve časti. Obidve vyvaľkáme a spodnú časť dáme na vymastený plech. Natrieme ju hrubšou vrstvou lekváru a na to dáme druhú časť cesta. Vrch ešte potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 40 – 50 minút. Koláč treba nechať pár dní zmäknúť.


Pripravujete si s použitím medu nejaké ďalšie chutné zákusky? Napíšte recepty na ne ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame