Ochutnáte aj vy? Pivné špecialitky nielen na párty

Pivo

photl.com

Milujem pivo! Nielen v lete, keď vonku pečie slnko. Pokojne si ho otvorím aj na silvestrovskej oslave, keď všetci popíjajú šampanské.

A keďže tento rok sa vítanie Nového roka koná u mňa, rozhodol som sa, že pivom pohostím aj všetkých pozvaných a netradične ho budem servírovať nielen do pohárov. Horkastá chuť piva sa totiž skvele hodí do mnohých jedál, takže by bola škoda nevyužiť ho aj v kuchyni! Inšpirujte sa niekoľkými jednoduchými receptami na chuťovky, ktoré sa obzvlášť hodia na posedenia s priateľmi.

Napité hranolky

Garantujem vám, že takéto hranolky vo fast foode ani v závodnej jedálni nedostanete. Chuť piva, cesnaku a byliniek dodáva zemiakom úplne nový rozmer!

  • 1 plechovka piva
  • 3 zemiaky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky korenia
  • Sušené bylinky (napríklad rozmarín alebo tymián – ak nemáte, môžete vynechať)

Predhrejte trúbu na 220 stupňov Celzia. Ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na hranolky. Do misy nalejte pivo a hranolky v ňom dobre vymáčajte. Nechajte ich asi 15 minút v mise, potom zlejte pivo a k hranolkám pridajte olej, prelisovaný cesnak, soľ a bylinky. Hranolky dobre premiešajte a rozložte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte 40-60 minút, podľa toho, ako chrumkavé chcete hranolky mať. Počas pečenia 3-4 krát premiešajte.


Mohlo by vás tiež zaujať: Vianoce s pochúťkami, ale bez kíl navyše: Prezradíme vám, ako na to!


Pivná nátierka na bagetky

Nátierky a dipy sú na každej párty zaručeným hitom. A najlepšie je, že ich príprava je také jednoduchá a rýchla!

  • 100 g masla
  • 125 g tvarou
  • 125 g Nivy
  • 1 dl piva
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čili paprička
  • Soľ a mletá červená paprika na dochutenie

Maslo, tvaroh a syr vymiešajte do hladka. Pridajte pivo, nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, nasekanú čili papričku a premiešajte. Dochuťte soľou a paprikou. A teraz už len nakrájať chrumkavé bagetky a môžete servírovať. 


Mohlo by vás tiež zaujať: Zahrejte sa skvelou chuťou: Tieto horúce nápoje zvládnete pripraviť aj vy


Pivný dip za 5 minút (namáčajte si doň slané praclíčky alebo zeleninové tyčinky)

  • 2 tégliky krémového syra (napr. lučina alebo nátierkové maslo bez príchute) 
  • 1/3 pohára piva
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 poháre strúhaného čedaru
  • praclíky

V mise vymiešajte do hladka krémový syr, pivo a roztlačený cesnak. Pridajte čedar a dobre zamiešajte. Hotovo! Dip podávajte so slanými praclíčkami alebo so zeleninovými tyčinkami (zelenina nakrájaná na tyčinky, použiť môžete napr. mrku, stopkový zeler, avokádo, papriku,…). Ak sa vám konzistencia dipu zdá príliš hutná, môžete pridať trochu kyslej smotany.


Mohlo by vás tiež zaujať: Keď žena nie je doma: Tieto recepty zvládne každý chlap!


Pivné mozoľčeky (šišky)

Tieto šišky sú skvelou jednohubkou. Keď ich prekrojíte, môžete ich naplniť akoukoľvek pomazánkou alebo šalátom, ktorý máte radi – ja preferujem tuniakový šalát alebo oškvarkovú pomazánku.

  • 1 pohár piva
  • 8 lyžíc masla
  • 1 pohár polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 4 vajcia
  • plnka podľa vašich preferencií  

Predhrejte trúbu na 230 stupňov Celzia a plech vyložte papierom na pečenie. V panvici zohrejte maslo s pivom, kým sa maslo neroztopí a pivo nezačne trochu bublať. Pridajte múku, soľ a na miernom plameni miešajte, kým sa cestíčko nezačne odliepať od stien panvice a nevytvorí guľu. Odstavte z ohňa a nechajte minútu postáť. Potom postupne pridávajte vajcia a miešajte, kým cesto nie je trochu lesklé. Potom pomocou cukrárskeho vrecúška (môžete nahradiť obyčajným sáčkom, z ktorého odstrihnete špic)  vytláčajte na plech asi 3 cm veľké guličky. Vložte do vyhriatej rúry a pečte asi 10 minút. Potom znížte teplotu na 170 stupňov a pečte ďalších 10 minút, kým šišky nie sú pevné a zlaté. Vypnite trúbu, otvorte dvierka a nechajte v nej šišky úplne vychladnúť. Potom ich môžete vydličkou pekne roztvorič a naplniť vašou obľúbenou pomazánkou, šalátom, tvarohom, či penou.


Mohlo by vás tiež zaujať: Zemiakové inšpirácie: Uvarte si tradičné pochúťky trochu inak


Čokoládové guľky s pivom

Na párty nesmie chýbať dezert, aj keď možno trochu netradičný. Ale ak máte radi čokoládu a pivo, nemôžete touto kombináciou nič pokaziť. Tak do toho!

  • 250 g tmavej čokolády (aspoň 65% kakaa)
  • ½ pohára smotany na šľahanie (aspoň 33% tuku)
  • 3 lyžice piva
  • 1/3 pohára holandského kakového prášku

Čokoládu so smotanou dajte do misky a nechajte topiť vo vodnom kúpeli asi 3 minúty. Potom dobre zamiešajte a nechajte chladnúť asi 20 minút. Jemne vmiešajte pivo, prikryte kuchynskou fóliou a nechajte asi 3 hodiny v chladničke tuhnúť. Potom z hmoty malou gulatou naberačkou (najlepšia je lyžička na melón) vykrajujte guličky, ktoré na záver obaľte v kakaovom prášku. Vložte do papierových košíčkov a podávajte. Uvidíte, že prítomné dámy hneď získajú na pivo úplne iný názor.   

Zdroj: photl.com, SITA, Viktória
Odporúčame