Odhaľte dusičnany v zelenine: V ktorej je ich najviac a v ktorej najmenej?

Zelenina

thinkstockphotos.com

Zelenina je nesmierne cenným zdrojom výživy a mala by tvoriť až tretinu z jedla, ktoré za deň prijmeme. Zdravotné prínosy, ktoré so sebou nesie poznáme všetci. Napriek tomu je aj s ňou spojených niekoľko rizík. Jedným z tých najvážnejších a najohrozujúcejších je prekročenie povoleného množstva dusičnanov, ktoré zelenina obsahuje. Tie potom ohrozujú zdravie nielen vás, ale aj vašich detí a vnúčat.

Sú jej prirodzenou súčasťou

Dusičnany sa nachádzajú v obsahu každej zeleniny. Do určitej miery nie sú pre zdravie človeka nijako nebezpečné. Ak sú však limity v zelenine prekročené a vy zjete priveľa takejto stravy, môže sa to odraziť na vašom zdraví. Najcitlivejšie na dusičnany v strave sú malé deti, ktorým hrozia rozličné zdravotné komplikácie. Aj keď mnohí tvrdia, že pre dospelých nie sú dusičnany v zelenine problém, predsa len treba byť opatrní. Môžu sa z nich totiž vytvoriť iné látky, ktoré sa následne v tele menia napríklad aj na nitrozamíny, prispievajúce ku vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Ako sa dusičnany do zeleniny dostanú?

Pôvod obsahu dusičnanov v zelenine je spätý hlavne s procesom jej rastu. Dusičnany sa síce nachádzajú v prirodzenom množstve v ovzduší a v pôde, no ich zvýšené množstvo v zelenine má na svedomí najmä prílišné hnojenie dusíkatými hnojivami.Úlohu zohráva aj málo svetla. Taktiež je problematická aj rýchlená zelenina, čiže najmä tá, ktorá sa predáva na jar. Obsah dusičnanov v zelenine je práve kvôli spomínaným dôvodom po zime najvyšší.


Mohlo by vás zaujať: Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako?


Ktorá zelenina obsahuje koľko dusičnanov?

  • najviac dusičnanov obsahuje: listová zelenina, reďkovky, cuketa, špenát, hlávkový šalát, koreňová zelenina, červená repa, kel, kapusta, karfiol,
  • menej sa ich koncentruje v: póre, patizóne,
  • najmenej ich nájdete v: paradajkách, uhorkách, paprike, zemiakoch, fazuli, hrášku, cibuli a cesnaku.

Zdravotné riziká dusičnanov

Sú spojené najmä s deťmi, nakoľko ich organizmus je voči týmto látkam menej odolný. Dusičnany sa totiž môžu v tele premeniť na dusitany, ktoré spôsobujú, že krv stráca schopnosť viazať kyslík. Krv tým pádom zostane neokysličená a bunky, ktoré nedostanú potrebný kyslík sa začnú tzv. „dusiť“. Následky potom nenechajú na seba dlho čakať. Objaviť sa môže pocit, že sa dusíte, pocit na zvracanie, modrenie, ale aj zvýšenie činnosti srdca. U dieťaťa môžu takéto príznaky nastať skôr, ako u dospelého. varením sa dusičnany vyplavujú do vody, zničí sa ich asi len 30%.

Neznamená to však, že teraz máte prestať jesť všetku zeleninu, to vôbec nie. V zelenine sa nachádza množstvo iných, pre zdravie mimoriadne prospešných látok a preto by bola hlúposť ju nejesť len kvôli tomuto riziku. Stačí dávať si pozor na určité fakty a vy si budete môcť zeleninku vychutnať zdravú a bez dusičnanov. Ako na to?


Mohlo by vás zaujať: Viac ich do úst nedáte: Tieto potraviny môžu spôsobiť rakovinu


Vyhnite sa nebezpečným dusičnanom s nasledujúcimi trikmi:

  • vyhýbajte sa na jar príliš malým, ale aj príliš veľkým plodom, nachádza sa v nich najviac dusičnanov,
  • uprednostnite zeleninu z domácej záhradky, resp. od známeho,
  • kupujte radšej zeleninu v biokvalite z overených zdrojov,
  • ak musíte kupovať zeleninu, pretože nemáte vlastnú, zistite si, či bola pestovaná vo fóliovníku, alebo v skleníku. Tá zo skleníka obsahuje menej dusičnanov,
  • z rýchlenej zeleniny nepripravujte pre malé deti šťavy, ani vývary,
  • vhodnejšie je zbierať zeleninu poobede, resp. ak je to možné, kupovať tú, z poobedňajšieho zberu,
  • ich množstvo rastie vplyvom vzduchu, preto nenechávajte zeleninové jedlá chladnúť na sporáku, ale ešte teplé ich prikryte a dajte do chladničky. Napríklad taký špenát by ste mali jesť len čerstvo pripravený, pretože prihrievaný obsahuje omnoho viac dusičnanov, ako čerstvo uvarený,
  • najviac dusičnanov sa hromadí pri koreni, pri stopke, tesne pod obalom, v hlúbe a napríklad v mrkve je ich až 90% vo vnútornom valci,
  • z listovej zeleniny odstráňte všetky stopky a rebrá, ako aj vonkajšie listy. Jedzte len mäkkú listovú časť.

Ktoré druhy zeleniny si doprajete najčastejšie? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame