Odšťavte si vlastný mix vitamínov: Ktoré ovocie a zelenina sú pre vás najlepšie?

Mrkva

thinkstockphotos.com

Nie ste veľmi dôslední v jedení ovocia a zeleniny, no napriek tomu si uvedomujete ich potrebu vo vašom jedálničku? V tom prípade vám odporúčame pripraviť si čerstvú šťavu. Namiešať si môžete nápoj podľa vlastnej chuti a fantázie. Odmenou vám bude pohár plný vitamínov a iných prospešných látok, ktoré telo potrebuje denne.

Možno si poviete, že jednoduchšie je kúpiť džús v obchode. Vedzte však, že ani slovné spojenie 100% ovocná šťava nemusí byť skutočnou zárukou kvality. Mnohé takéto krabicové šťavy sú nielen riedené vodou, ale obsahujú i farbivá a konzervanty. Vaša snaha prospieť organizmu a zásobiť telo vitamínmi sa tak neraz míňa účinkom.

Odšťavovanie v súčasnej dobe praktizujú najmä vyznávači zdravého stravovania a ľudia, ktorí sa snažia o správnu životosprávu. Pre tých, ktorí si strážia príjem kalórií treba pripomenúť, že najmä čerstvé šťavy z ovocia obsahujú kalórie. Plnohodnotná neriedená šťava teda nie je len vitamínovou, ale i kalorickou bombou. Preto majte na pamäti, že je vhodné nahradiť ňou jedno jedlo dňa, ideálne napríklad desiatu. Na olovrant zasa odporúčame zeleninové šťavy, ktoré neobsahujú toľko cukru ako ovocné. Vyhodiť nemusíte ani odstredenú dužinu. Skvele sa hodí do koláčov, nátierok či rôznych omáčok.

Ktoré ovocie a zelenina je teda skvelou voľbou pri odšťavovaní?


Mohlo by vás zaujať: Zázračná brezová šťava: Detoxikačný a omladzujúci hit z Lotyšska


Jablká

V našich končinách ide zrejme o najrozšírenejšie i najobľúbenejšie ovocie vôbec. Jablká sú plné antioxidantov, vlákniny, vitamínov A, B, C, E a K, železa, vápnika, horčíka, draslíka, betakaroténu, kyseliny listovej a pantoténovej. Vďaka tomu znižujú hladinu cholesterolu, čistia tráviaci systém a prispievajú k posilneniu imunitného systému. Sú zároveň jedným z najčastejšie odšťavovaných ovocí. Nezabúdajte však na ich správne čistenie. Pokiaľ odšťavujete kupované jablká, odporúčame ich pred odšťavením namočiť do misky s teplou vodou a trochou citrónovej šťavy. Tým zbavíte jablká voskov a iných látok, ktoré ich robia v obchode vizuálne lákavými. Ak si nie ste istí, že šťavu vypijete hneď, po rozkrájaní ich ešte na chvíľu ponorte do vody s citrónovou šťavou, vďaka čomu si zachová svoju prirodzenú farbu a nezhnedne.

Citrusy

Citrusy stačí pred odšťavením jednoducho zbaviť šupky, svoju farbu nestrácajú. Vyberajte však zrelé plody, aby ste sa vyhli tomu, že nápoj bude príliš kyslý. Ich výhodou je, že z nich dokážete pripraviť za rovnakú cenu oveľa väčšie množstvo kvalitnejšej šťavy, než keby ste zvolili krabicovú verziu z obchodu. Obsahujú karotenoidy, bioflavonoidy a množstvo vitamínu C. Vďaka tomu pomáhajú v boji proti rakovine, znižujú krvný tlak a prispievajú zmierneniu procesu kôrnatenia tepien. Majú antivírusové a antibakteriálne účinky.

Bobuľovité ovocie

Či už si vyberiete maliny, brusnice, čučoriedky alebo černice, v každom z tohto druhu ovocia získate balíček antioxidantov, ktoré pomôžu zlepšiť vašu kondíciu. Brusnice zabraňujú močovým infekciám, posilňujú imunitu a zlepšujú trávenie. Čučoriedky zasa posilňujú srdce, pôsobia proti hnačkám, zlepšujú zrak a pomáhajú v boji s nadváhou. Černice sú podpornou liečbou pri nachladení a vysokých teplotách a dokonca i pri zväčšenej štítnej žľaze. Maliny znižujú hladinu cukru v krvi, krvný tlak, pôsobia proti obezite a sú odporúčané pri liečbe chudokrvnosti.


Mohlo by vás zaujať: Namiešajte si zázračný elixír: Recepty na zdravé a chutné detoxikačné nápoje


Mrkva

Mrkva je vynikajúcou zeleninovou voľbou, či už si ju odšťavíte samostatne, alebo v kombinácii s inou zeleninou či ovocím. Vďaka svojej sladkej chuti sa výborne hodí napríklad ku kelu či listovej zelenine. Je plná beta-karoténu, ktorý naše telo premieňa na vitamín A. Ten je dôležitý najmä pre pokožku, mozog, tepny, dokáže bojovať proti infekciám a posilňuje imunitný systém. Niektoré zdroje dokonca naznačujú, že mrkva dokáže odstrániť hnilobné baktérie v hrubom čreve a pomáha tak zbaviť telo črevných parazitov.

Repa

Repa je doslova vitamínovou bombou. Obsahuje obrovské množstvo vitamínov C a E, vlákniny, železa, horčíka, vápnika, beta-karoténu a antioxidantov. Zo zdravotného hľadiska posilňuje kosti, chráni cievy a zvýrazňuje krásu pokožky, vlasov a nechtov. Pre jej zemitú chuť ju môžete skombinovať napríklad s jablkovou šťavou. 

Listová zelenina

Listovou zeleninou sa rozumie napríklad rukola, kel, hlávkový šalát, špenát, brokolica či kapusta. Zelená listová zelenina obsahuje celú škálu vitamínov a minerálov od A až po zinok. K jej najvýznamnejším účinkom patrí neutralizácia najhorších voľných radikálov, čím chráni organizmus  tak pred rakovinou a rovnako i bunky pred poškodením. Navyše je dôležitou súčasťou zdravého jedálnička. Začnite s ňou pomaly a pridávajte do odšťavených nápojov v menších množstvách.


Ktoré ovocie a zelenina sa pri odšťavovaní najlepšie osvedčili vám? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close