Omega 3 mastné kyseliny podporujú obnovu buniek: Aj tých rakovinových

Rybí olej

thinkstockphotos.com

Omega 3 mastné kyseliny patria medzi látky,ktoré sú pre telo veľmi prospešené a mnoho Ľudí si kupuje výživové doplnky s ich obsahom. Ako sa však opäť potvrdielo, nič neplatí na 100 percent. Pacientom, ktorí chodia na chemoterapiu totiž môžu skôr ublížiť.

Znižujú účinok chemoterapie

Výživové doplnky obsahujúce rybí olej môžu znížiť účinok chemoterapie. Vyplýva to z výskumu, v rámci ktorého vedci testovali šesť rôznych prípravkov s obsahom omega-3 mastných kyselín. Predošlé pokusy na myšiach ukázali, že dva druhy kyselín preukázateľne oslabovali účinky chemoterapie. Vo všetkých šiestich preparátoch zaznamenali prítomnosť iba jednej z nich, takzvanej 16:4 (n-3), ktorá pomáha bunkám s regeneráciou. Po chemoterapii sa tak rýchlejšie obnovujú nielen zdravé, ale aj rakovinové bunky. Výskumníci svoje zistenia publikovali v magazíne JAMA Oncology.


Mohlo by vás zaujať: 6 potravín, ktoré bojujú so starnutím: Doprajte si ich čo najčastejšie


Deň pred a deň po bez omega 3 mastných kyselín

Na základe týchto zistení vedci odporúčajú, aby sa onkologickí pacienti vyhýbali konzumácii rybieho oleja, prípravkov s jeho obsahom, makrely a sleďa deň pred a po chemoterapii. Zároveň však varujú, aby sa celkom nevzdávali omega-3 mastných kyselín, pretože sú dôležitou súčasťou jedálnička a telo si ich nedokáže vyrobiť samo. Prijímať ich môžu aj konzumáciou ľanových semienok či vlašských orechov.

Pozor na výživové doplnky

Vedci sa najprv snažili prísť na to, koľko ľudí s rakovinou prijíma omega-3 mastné kyseliny. Podľa ich zistení si ich v USA kupuje až pätina onkologických pacientov a pacientok, pričom najčastejšie ich konzumujú vo forme kapsúl naplnených rybím olejom alebo tabliet. Emile Voest z Holandského inštitútu pre výskum rakoviny v súvislosti s výskumom upozornil pacientky a pacientov, ktorých liečia chemoterapiou, aby pred svojimi ošetrujúcimi lekármi nezatajovali, ak užívajú výživové doplnky.


Mohlo by vás zaujať: Problémy s pamäťou? Týchto 5 potravín je výbornou prevenciou proti Alzheimerovi


Majú aj mnoho pozitív

Napriek zisteniam vedcov by však ľudia nemali na omega 3 mastné kyseliny zanevrieť. Patria totiž  medzi látky, ktoré sú pre telo veľmi dôležité. Čo všetko pozitívne ovplyvňujú?

  • kardiovaskulárny systém, znižujú riziko ochorení srdca a ciev
  • zlepšujú funkciu mozgu, schopnosť sústrediť sa a zlepšujú pamäť
  • pôsobia preventívne pred demencii a Alzheimerovej chorobe
  • znižujú hladiny triglyceridov v krvi
  • chránia bunky pred starnutím
  • bojujú proti nespavosti
  • priaznivo pôsobia na sietnicu oka
  • stabilizujú emocionálnu rovnováhu
  • pomáhajú zmierňovať depresie, poruchy pozornosti či hyperaktivitu u detí

Mohlo by vás zaujať: Najsmrteľnejšiu formu rakoviny dokáže odvrátiť táto potravina


Užívali ste už niekedy výživové doplnky s omega 3 mastnými kyselinami? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora,SITA, Reuters
Odporúčame