Opäť sa ozval žlčník? Zelenina môže uškodiť, zachránia vás čaje aj obyčajná rasca

Foto: GettyImages

Foto: GettyImages

Ozve sa nečakane a dokáže nás úplne odstaviť od bežného fungovania. Žlčník je nenápadný orgán hruškovitého tvaru umiestnený na pravej strane pod pečeňou.

Zhromažďuje žlč a následné ju vypudzuje pri procesoch trávenia. Úlohou žlče je uľahčiť trávenie tukov. Čo sa vo vašom tele deje, keď vás zrazu začne pichať v boku, je vám na zvracanie a pociťujete veľmi nepríjemné nafukovanie v oblasti žalúdka? Ako tieto stavy eliminovať?

Pôvod žlčníkových kameňov

Môže ich zapríčiniť prevaha mastných jedál. Prebytok cholesterolu, s ktorým si už žlč nedokáže poradiť, sa začne formovať do kryštálov a kameňov. V takom prípade hovoríme o cholesterolových žlčníkových kameňoch. Druhým typom sú pigmentové, ktoré vznikajú pri nadprodukcii žlčového farbiva bilirubínu.

Väčšina z nás s nimi dlhodobo a nepozorovane funguje a o ich existencii sa dozvedáte iba občasne – keď to preženieme s ťažkými jedlami. Avšak pri prehliadaní stavu a ignorovaní striedmeho stravovania môže nastať komplikácia. Väčšie množstvo kameňov v žlčníku alebo kameň zakliesnený v žlčovode obmedziť až zastaviť odtok žlče, spôsobiť vážny zápal a nemalé zdravotné komplikácie.


Mohlo by vás zaujať: Strašiak hodovania je za dverami: Ako zvládnuť žlčníkový záchvat?


Príznaky záchvatu

Bolestivý záchvat môže trvať niekoľko minút až hodín. Počas neho sa objavuje náhla a prudká bolesť pod pravými rebrami, ktorá vystreľuje spredu smerom k hrudnej kosti a tiež aj z opačnej strany – medzi lopatky. Prítomná môže byť aj nevoľnosť, zvracanie, koliky, pocit tlaku v oblasti pár centimetrov nad pupkom po celej šírke. Okamžitú návštevu lekára neodkladajte, ak sa k vyššie spomenutým príznakom pridáva zimnica, triaška, ožltnutie pokožky a očných bielok a intenzívna bolesť, ktorá neustupuje ani pri zmene polohy tela.

Potraviny, ktoré (ne)pomôžu

Prírodná liečba môže pomôcť a uľaviť. Najdôležitejšie je nepokračovať v doterajších zlých návykoch a pri problémoch so žlčníkom upraviť stravu.

Čo obmedziť? Mastné, tučné a vysmážané jedlá, údeniny, vaječné žĺtky, tučné mliečne výrobky, plesňový syr, kel, kapustu, cesnak, cibuľu, uhorky, papriku, hrozno, hrušky, čerstvé kysnuté pečivo, fazuľu, hrášok, šošovicu, mak, silný čaj, kávu, alkohol, sýtené nápoje, čokoládu.
Čo pomôže? Ľahšie stráviteľné tuky (rastlinné), ovocie bez jadierok a šupiek, chudé mäso + vývary z neho (kuracie, morčacie, zajačie, hovädzie), zemiaky, červená repa, tekvica, mrkva, z korenín rasca, bobkový list, fenikel, dostatočný pitný režim (čistá voda, vhodné bylinkové čaje a šťavy z citrusov).


Mohlo by vás zaujať: Problémy so žlčníkom? Odstránite ich zmenou životného štýlu


Najlepšie bylinkové čaje na žlčník

Produkciu žlče, lepšiu priechodnosť žlčových ciest a tiež aj zdravú tvorbu tráviacich žalúdočných štiav vieme podporiť, keď do pitného režimu zaradíme popíjanie čajov z nasledujúcich byliniek. Bežne sa dajú kúpiť v lekárňach hotové zmesi, ktoré navzájom kombinujú silu prírody do jednej šálky:

Púpava lekárska – zlepšuje činnosť pečene, žlčníka a pomáha rozpúšťať žlčníkové kamene.
Pestrec mariánsky – zvyšuje tvorbu tráviacich štiav, produkciu žlče a je overeným pomocníkom pri ochoreniach žlčníka a pečene.
Repík lekársky – prispieva k zníženiu cholesterolu v krvi, ktorý môže nadmerne zaťažovať žlčník.
Rumanček pravý – pôsobí proti zápalu, ako dezinfekcia, zmierňuje kŕče a zlepšuje tvorbu žlče.
Zemežlč menšia – univerzálna bylinka, ktoré je vhodná pri problémoch s trávením a žlčníkom. Podporuje vylučovanie žlče.
Mäta pieporná – odstraňuje nadúvanie a plynatosť, umožňuje ľahšie vyprázdňovanie žlčníka.
Chanca piedra – bylinka z Amazónie známa aj ako „rozbíjač kameňov“ pomáha vypudzovať žlčníkové a obličkové kamene.


Čo v boji so žlčníkovými kameňmi najviac pomáha vám? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Lucia

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close