Originálne domáce sirupy: Vynikajúce sú do čaju, na pečenie aj proti kašľu

Zázvor

gettyimages

Domáce kvetové alebo ovocné sirupy majú v našich končinách dlhú tradíciu. Zvykli sa pripravovať počas celého roka, podľa sezónneho ovocia.

Ich chuť sa tým kupovaným nevyrovná ani náhodou. Navyše presne viete, čo do nich ide, a tak sa vyhnete zbytočnej chémii. Bazový, jahodový, malinový, levanduľový… O tých ste už určite počuli, a možno ste ich aj sami vyskúšali. Ale poznáte okrem starej známej klasiky aj tieto nové recepty?

Tymianový sirup proti kašľu

Tymian je stáročia považovaný za liečivo proti „vlhkému“ kašľu. Ľahko dostupný ako bylinka v obchode, rovnako ľahko vypestovateľný doma. Tento malý zázrak sa oplatí mať po ruke. Ak trpíte kašľom a upchatým nosom, tymianový sirup pomôže zbaviť dýchacie cesty hlienu. Zvlášť účinný je pre deti, ktoré ho vďaka sladkej chuti bez problémov vypijú. Nenechajte sa však zmiasť, je výborný aj s vodou ako osviežujúci nápoj. Čo budete potrebovať na jeho prípravu?

  • 250 ml studenej vody
  • 200 g práškového cukru
  • 8 – 15 g sušeného tymianu alebo jednu hrsť čerstvého (s celými stonkami)
  • hrniec s pokrievkou

Postup: V hrnci zvaríme vodu s cukrom po dobu 20 minút, na nízkom plameni. Odstavíme z variča a do vody ihneď vložíme sušený alebo čerstvý tymian. Mierne premiešame, aby nesedel na vrchu. Z polovice zakryjeme pokrievkou a necháme lúhovať aspoň 2 hodiny, ale pokojne aj cez noc. Precedíme cez husté sitko alebo cez gázu. Skladujeme v čistej, sklenenej fľaši v chladničke. Dávkovanie pre deti je 5 čajových lyžičiek za deň, pre dospelého 5 polievkových lyžíc.

 

Náš tip na zaujímavé podujatie: Richard Müller a hostia – Šansóny a iné piesne

Povzbudzujúci kávový sirup

Poteší každého milovníka lahodného hnedého nápoja. Sladký sirup si uchová kofeín a má rovnaké povzbudzujúce účinky, ako káva. Môžete ho zalievať horúcou vodou pre domáce 2 v 1 (káva + cukor), použiť pri pečení, výrobe domácich čokoládových praliniek alebo ním poliať zmrzlinu. Nápadom sa medze nekladú. Pripravíte ho takto:

  • 450 g kryštálového cukru
  • 500 ml vody
  • 400 g čerstvo zomletej kávy
  • hrniec (zídu sa aj dva)

Postup: Vodu privedieme k varu a nasypeme do nej kávu. Varíme na miernom ohni 20 minút. Scedíme cez kávový filter alebo gázu do iného hrnca. Prisypeme cukor a pokračujeme vo varení. Zmes začne hustnúť a na povrchu sa začne tvoriť pena, ktorú postupne odoberáme. Za občasného miešania varíme, až kým sirup nedosiahne požadovanú konzistenciu. Ak ním chcete plniť zákusky, nechajte ho redukovať dlhšie. Pre zaujímavejšiu chuť môžete pridať aj vanilku alebo škoricu. Skladujeme v sklenenej nádobe.

Mohlo by vás zaujať: Domáce chutia najlepšie: Uvarte si skvelé ovocné sirupy na celý rok

Škoricový sirup do nápojov aj k zákuskom

Škorica svojou výraznou chuťou pripomína jeseň a vianočné sviatky, ale pochutiť si na nej môžete aj cez leto. Sirup z nej môžete zaliať vychladenou minerálkou s citrónom pre osvieženie, alebo horúcou vodou ako čaj. Výborne chutí aj s palacinkami alebo jablkovou štrúdľou. Ak máte chuť, môžete aj experimentovať a ku škorici pridať bazu, klinčeky, badián, vanilku alebo iné prísady. Na prípravu potrebujete:

  • 1 liter vody
  • 500 g trstinového cukru
  • 50 g celej škorice (škoricové drievko)
  • 25 g mletej škorice
  • 1-2 citróny
  • hrniec s pokrievkou

Postup: Škoricové drievka dáme do studenej vody a postupne privedieme k varu. Pod pokrievkou varíme asi 30 minút, občas premiešame. Odstavíme z plameňa a necháme hodinu lúhovať. Do vody pridáme šťavu z citróna a prisypeme cukor. Opäť privedieme k varu. Keď sa cukor rozpustí, pridáme mletú škoricu a varíme ďalších 30 minút. Precedíme cez hustú gázu, ktorá zachytí drievka aj mletú škoricu. Skladujeme v sklenej fľaši. Pred použitím pretrepeme.

Tip: Sklenené fľaše pred naliatím sirupu poriadne vyčistite. Môžete ich sterilizovať vyvarením vo veľkom hrnci, alebo pečením v rúre, 5 minút na 120 stupňoch.

Aké domáce sirupy si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.

Zdroj: Stanka, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close