Hoci väčšinou sa nám koláče spájajú s chuťou sladkého dezertu, obľúbené sú aj ich slané verzie. Špeciálne preto, že často môže ísť o skutočne plnohodnotné jedlo, ktoré zasýti a tiež poteší naše chuťové poháriky. Práve do takýchto receptov sa výborne hodí slanina, cibuľa či oškvarky a práve to sú najčastejšie ingrediencie dnešného výberu receptov.
Oškvarkový osúch
Potrebujeme:
kvások:
- 1 PL hladkej múky
- 1 PL kryštálového cukru
- 20 g droždia
- 50 ml vlažného mlieka
cesto:
- 130 g hladkej múky
- 120 g polohrubej múky
- 30 g masti
- 1 vajce
- 1 dl vody
- rascu
- soľ
- 150 g oškvarkov
- 2 stredne veľké cibule
Postup: Kvások pripravíme z múky, cukru, droždia a vlažného mlieka. Odložíme ho na teplé miesto. Medzitým zmiešame múky s masťou, dodáme vajce, vodu, soľ a na záver aj kvások. Postupne vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť na teplom mieste. Cibuľu pokrájame na kolieska a krátko ju na masti opražíme na rozohriatej panvici. Pridáme aj oškvarky. Na plech vyložený papierom na pečieme rovnomerne rozložíme cesto. To obkladáme oškvarkami a cibuľou. Osúch pečieme na 180 stupňoch Celzia približne 20 minút.
Mohlo by vás zaujímať: Slané koláče: Idálne občerstvenie aj počas teplých letných dní
Meteník
Potrebujeme:
- 500 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 150 g kyslej kapusty
- 2 PL masti
- mlieko
- slaninu
- soľ
- rascu
Postup: Slaninu nakrájame na kocky a opražíme na panvici. Múku zmiešame so soľou, rascou a práškom do pečiva. Primiešame k nim kyslú kapustu, pridáme masť a dolievame mliekom, kým získame vláčne cesto. To rozvaľkáme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch posypeme rovnomerne nakrájanou slaninkou. Pečieme približne 30 minút na 180 stupňoch Celzia.
Mohlo by vás zaujímať: Slané dobroty z lístkového cesta: Sú rýchlo hotové a chutia skvele!
Slaninový koláč
Potrebujeme:
- lístkové cesto
- 250 g slaniny
- 1 balenie kyslej smotany
- 4 vajcia
- soľ a čierne korenie
- štipku strúhaného muškátového orieška
Postup: Na panvici si opražíme na kocky nakrájanú slaninu. Pripravené lístkové cesto rozvaľkáme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnomerne ho na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou. Zo smotany, vajec, soli, muškátového orechu a ďalšieho korenia pripravíme masu. Na cesto uložíme slaninu a následne zalejeme smotanou s vajcami. Pečieme približne 40 minút na 180 stupňov Celzia.
Máte radi slané koláče? Aké si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na