Letné obdobie praje čerstvému ovociu i zelenine a bola by škoda neprispôsobiť tomu vlastnú kuchyňu. Jedným zo skvelých prírodných darov je aj uhorka, ktorá je ideálna pri diétach aj ľahkých obedoch v horúčavách.
Je zložená z veľkej časti z vody, preto nie je kalorická a zároveň pomôže pri dehydratácii organizmu. Okrem toho je bohatá na vitamíny C aj B1, ktoré podporujú imunitu aj nervový systém.
Inšpirujte sa troma receptami na chutné uhorkové šaláty z medzinárodnej kuchyne.
Originálne grécke tzatziki
Potrebujeme:
- ½ neošúpanej veľkej uhorky
- 1 pohár plnotučného gréckeho jogurtu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL vinného octu
- 1 ČL soli
- 1 PL jemne nakrájaného kôpru
Postup: Grécky recept na populárny šalát tzatziki je o trpezlivosti. Ideálne je jeho ingrediencie nechať odpočívať celú noc a taktiež pracovať s čo najviac vysušenou uhorkou. Tú nastrúhajte a pretlačte cez sitko, aby z nej vytiekla tekutina. Zmiešajte jogurt, cesnak, olej, ocot a soľ vo veľkej mise. Ak ju odložíte na noc do chladničky, chuť cesnaku nebude štipľavo výrazná, ale jemná. Na druhý deň pridajte do jogurtovej zmesi vychladenú uhorku a na záver posypte kôprom. Ten pridávame až na záver, aby jeho chuť nebola najvýraznejšia. Podávajte s arabským chlebom.
Mohlo by vás zaujímať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?
Švédsky sladko-kyslý uhorkový šalát
Potrebujeme:
- 2 stredne veľké uhorky
- 1 dl sajdru alebo vinného octu
- 2 PL vody
- 1 ČL soli
- 3 ČL cukru
- jemne pokrájaný kôpor
Postup: Najskôr si pripravíme dresing zriedením octu (alebo sajdru) s vodou a následne premiešaním s cukrom, soľou a jemne nakrájaným kôprom. Necháme trošku postáť v chladničke. Medzičasom si nakrájame uhorky na podlhovasté pásiky. V mise ich polejeme dresingom, šalát prekryjeme fóliou a necháme aspoň tri hodiny odpočívať v chladničke. Podávame ako hlavný chod, alebo prílohu k mäsu.
Mohlo by vás zaujímať: Famózny burger bez mäsa? Poradíme, ako na to! Je jednoduchý a chutí výborne
Osviežujúci maďarský šalát
Potrebujeme:
- 3 veľké uhorky
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 3 PL jablčného octu
- mletú pikantnú papriku
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup: Uhorky umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Zmiešame s cibuľou posekanou na kolieska. Osolíme a necháme odstáť jednu hodinu, aby uhorky pustili šťavu. S ňou zmiešame jablčný ocot, dochutíme soľou a čiernym korením a necháme schladiť. Šalát podávame posypaný mletou paprikou, podľa chuti.
Máte radi uhorky? Aké chutné šaláty si z nich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na