Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!

jedlo

sxc.hu

Zemiaková sezóna je v plnom prúde a v mnohých domácnostiach sú zásoby tejto obľúbenej plodiny už dobre uskladnené v pivniciach. Ak vám občas dochádza fantázia pri vymýšľaní večere, možno práve teraz je ten správny čas vrátiť sa do kuchyne našich starých mám. Ich jedlá boli síce skromné, ale výživné a voňavé. Doprajte svojej rodine pocit, s akým ste si k stolu sadali pred desaťročiami. Nechajte sa inšpirovať jednoduchými receptami, ktoré aj vo vašom príbytku vyčaria neopakovateľnú atmosféru.

Haruľa

Ingrediencie: 8 stredne veľkých zemiakov, 2 vajcia, 1 PL majoránky, 8 strúčikov domáceho cesnaku, 1 menšia cibuľa, ½ ČL mletého čierneho korenia, 1/3 ČL mletej červenej papriky, 2 PL hladkej múky, soľ na dochutenie, masť a olej na vyprážanie/pečenie

Postup: Zemiaky najemno postrúhame, postupne primiešame vajcia, pretlačený cesnak, cibuľu nakrájanú nadrobno, koreniny aj múku a vypracujeme cesto. Surové cesto ochutnáme a v prípade potreby dosolíme alebo použijeme štipku vegety. Následne vymastíme haruľový plech bravčovou masťou, rozotrieme naň cesto a vložíme do rúry vyhriatej na maximálnu teplotu. Pečieme dozlatista a tesne pred koncom haruľu potrieme troškou bravčovej masti Ak vám haruľový plech vo výbave chýba, môžete použiť panvicu na vyprážanie. Rozpáľte na nej olej a bravčovú masť v pomere 1:1. Z cesta formujte placky a tie vyprážajte z oboch strán. Obrúskami z hotových placiek odsajte prebytočnú mastnotu. Hotovú a teplú haruľu potrieme kyslou smotanou a podávame s kyslým mliekom.


Mohlo by vás zaujímať: Rizoto, polievka či zapečená pochúťka: Na týchto zeleninových receptoch si pochutíte!


Bryndzové pirohy

Suroviny: pol kila múky, 1 vajce, 125 g bryndze, 100 g varených zemiakov, 50 g masti, pažítka, čierne korenie, soľ, voda

Návod: Z múky, vajca, soli a vody si pripravíme cesto ako na rezance, ktoré vyvaľkáme natenko. Uvarené zemiaky popučíme, primiešame bryndzu, pažítku a mleté čierne korenie. Takto pripravenú plnku v malých kôpkach kladieme na polovicu vyvaľkaného cesta. Druhou polovicou cesta kôpky prikryjeme, okolo nich cesto dobre popritláčame prstami a vykrajujeme pirohy. Pirohy dáme uvariť do vriacej vody. Po vybratí ich polejem roztopenou bravčovou masťou alebo uškvarenou slaninkou.

Podlesníky

Čo budeme potrebovať: 1 kg zemiakov, 250 g hladkej múky, 100 g slaniny, 50 g cibule, 75 g masti, 50 g masla, cesnak, mleté čierne korenie, soľ, kapustné listy

Ako na to: Zemiaky aj cesnak postrúhame, pridáme múku, čierne korenie a premiešame. Slaninu pokrájame na malé kocky, roztopíme a opražíme na nej cibuľku. Všetko primiešame do zemiakovej hmoty, ktorú potom natrieme na umyté kapustné listy. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť do rúry. Upečené podlesníky potrieme maslom, zložíme do rolády a podávame.


Mohlo by vás zaujímať: Jablkové variácie pre váš stôl: Tieto dve pochúťky musíte vyskúšať


Makové šúľance

Suroviny: 250 g hladkej múky, 250 g hrubej múky, 1 vajce, 6 zemiakov uvarených v šupke, 1 dcl vody, mak, kryštálový cukor, 1 vrecúško vanilínového cukru, maslo

Postup: Zemiaky uvaríme v slanej vode a necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme a najemno nastrúhame. Na múčnej doske zmiešame oba typy múky, nastrúhané zemiaky, vajce a vodu podľa potreby. Z týchto surovín vypracujeme cesto strednej konzistencie, ktoré rozdelíme na niekoľko častí. Jednotlivé časti na tabuli vyšúľame do dlhých valcov, ktoré potom pokrájame na malé kúsky. Tieto malé kúsky na pomúčenej doske ešte dobre pošúľame a hotové šúľance hodíme do vriacej vody na 10-15 minút, aby sa uvarili domäkka. Kryštálový aj vanilínový cukor roztopíme a primiešame maslo. Touto zmesou polejeme hotové šúľance na tanieri a posypeme ich pomletým makom.


Máte aj vy recept na nejakú pochúťku, ktorú ste si obľúbili ešte v detstve? Podľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo inú z cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Emma

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close