Ovsené vločky majú čo ponúknuť: Prečo by ste ich mali jesť každý deň?

Ovsené vločky

thinkstockphotos.com

Kvalitné celozrnné ovsené vločky by mali byť pre svoje zloženie a mimoriadne pozitívny vplyv na zdravie súčasťou jedálnička každého človeka. Zohrávajú totiž dôležitú úlohu v boji proti civilizačným chorobám, pomáhajú znižovať hmotnosť a majú aj skvelé kozmetické účinky.

Výberu ovsených vločiek by ste však mali venovať pozornosť. Mnoho ľudí totiž siahne po ochutených vločkách v domnení, že si tak pripravia zdravé raňajkové menu. A robia chybu. Kvalitné celozrnné ovsené vločky by totiž mali byť naturálne, nepražené a najmä nesladené. Tie sú totiž zdrojom dostatočného množstva vlákniny, proteínov, komplexných sacharidov, vitamínov a minerálov. Ich dochutenie je potom vo vašej vlastnej réžii. Pridať môžete med, orechy, sušené aj čerstvé ovocie, škoricu, či kokos podľa vlastnej chuti.

Energiu uvoľňujú postupne

Celé zrná ovsených vločiek zabezpečia postupné uvoľňovanie komplexných sacharidov do krvi, čím sa udržuje konštantná úroveň energie. Naopak návalové uvoľňovanie cukrov pri rafinovaných potravinách spôsobuje, že ich telo nedokáže premeniť na energiu, a tak ich ukladá v podobe tuku. Celé zrná tomuto scenáru zabránia. Okrem toho si celozrnné ovsené vločky, na rozdiel od rafinovaných obilnín, zachovávajú všetky výživové vlastnosti.

Sú bohatým zdrojom vlákniny

Vláknina v tráviacom trakte napomáha lepšiemu tráveniu a dodáva pocit sýtosti na dlhší čas, vďaka čomu predídete nekontrolovanému prejedaniu sa. Práve preto sú vločky ideálnou potravou na raňajky.


Mohlo by vás zaujať: Ovsenými vločkami zabijete dve muchy jednou ranou: Schudnete a zlepšíte si zdravie


Obsahujú beta-glukán

Ide o látku, ktorá sa vyskytuje v bunkových stenách rastlín ako je jačmeň a ovos. Najväčšia koncentrácia beta-glukánu sa nachádza v ovsených otrubách. Prítomnosť tohto unikátneho komplexného polysacharidu významne znižuje tzv. BMI index u dospelých. Ide o index telesnej hmotnosti, ktorým sa meria obezita. Beta-glukán napomáha k úbytku telesnej hmotnosti tým, že znižuje hladinu glukózy v krvi.

Sú zdrojom proteínov

Jedna šálka naturálnych ovsených vločiek obsahuje asi 26 g bielkovín. Ide o množstvo, ktoré udržuje pocit sýtosti, pomáha udržiavať telesnú hmotnosť a znižuje riziko vzniku cukrovky, srdcových a mozgových príhod. Proteíny navyše napomáhajú pri termogenéze, procese, pri ktorom dochádza k zrýchleniu metabolizmu. Bielkoviny sú totiž pre telo ťažšie spracovateľné než tuky a sacharidy. Z tohto dôvodu telo musí vynaložiť viac energie a spáli tak viac kalórii.


Mohlo by vás zaujať: Na chudnutie aj proti nespavosti: Ovsené vločky prospejú aj vám


Majú nízky obsah kalórií a tukov

Jedna šálka pripravených ovsených vločiek obsahuje asi 150 kalórií, čo je veľmi slušné číslo. K nemu však musíte prirodzene pripočítať kalórie ďalších pridaných potravín ako mlieko, jogurt, med, orechy a podobne. Ak si vystačíte s ovsenými vločkami namočenými vo vode, kalorický príjem ostane na najnižšej možnej miere.

Sú ako stvorené pre športovcov

Ovos je bohatý na beta-glukán, rozpustnú vlákninu, bielkoviny a komplexné sacharidy, ktoré postupne uvoľňujú energiu, takže telo sa nikdy úplne nevyčerpá. Všetky tieto vlastnosti robia ovsené vločky nenahraditeľnou potravinou pre ľudí, ktorí sa snažia žiť aktívne. U športovcov môžu spôsobiť zvýšený výkon v priebehu cvičenia. Rovnako ako ostatné celozrnné výrobky, aj ovsené vločky obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú telo chrániť mitochondrie (energetická rezerva tela) pred voľnými radikálmi. Sú tiež bohaté na vitamíny (predovšetkým vitamíny B, ako je kyselina listová a tiamín), minerály (najmä mangán, horčík a fosfor) a omega-3 mastné kyseliny.


Máte radi ovsené vločky? Ako často si ich doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame