Palacinkové orgie: Slané či sladké, na týchto príchutiach si pochutíte!

palacinky

photl.com

Vnímali ste doteraz palacinky len ako sladký dezert po skromnejšom obede? Možno je na čase tento názor trochu poopraviť. Tenučké placky totiž so správnou náplňou a v primeranom množstve dokážu plnohodnotne nahradiť hlavné jedlo. Ich príprava je pritom neuveriteľne jednoduchá a v kuchyni vás nezamestnaná pridlho. Inšpirujte sa tipmi, s ktorými možno prekvapíte aj náročnejšiu pánsku spoločnosť.

Aby sa palacinky neprilepovali

Tí z vás, ktorí s palacinkami príliš veľa skúsenosti nemajú, možno už zápasili s jedným z najčastejších problémov – prilepovaním cesta na panvicu. Aby ste sa mu vyhli, stačí dodržiavať zopár jednoduchých rád:

  • základom je dobrá panvica – ideálne teflónová s antiadhéznym povrchom. Priemer vyberajte podľa vlastného uváženia, poobzerajte sa však po takej, ktorá má veľmi nízky okraj.
  • najprv rozpáliť, potom vymastiť – dobre umytú panvicu nechajte na zdroji tepla najskôr „na sucho“ a až za horúca použite olej
  • olejom šetrite – hoci s olejom sa naozaj nič nepripečie, na palacinky ho stačí len zopár kvapiek. Ak ich budete „podlievať“, výsledkom budú premastené a ťažko stráviteľné placky.
  • cesto rozlievajte rovnomerne – použite dostatočne veľkú naberačku, s ktorou vám cesto vystačí na celú plochu panvice. Vyhnite sa tzv. dolievaniu cesta – palacinky by sa neprepiekli na všetkých miestach rovnako.

Mohlo by vás zaujať: Dilema vo vašej kuchyni: Je zdravšia masť alebo olej?


Niečo pre sladkých maškrtníkov

Základom sladkých palaciniek je mlieko, hladká múka, vajíčka, štipka soli a cukor podľa chuti. Nebojte sa však experimentovať a pridajte arómu, ktorá patrí k vašim obľúbeným – štipku pomletej škorice, prípadne nastrúhanej vanilky alebo citrónovej kôry. Muži ocenia kvapku pridaného alkoholu (rum, griotka), milovníkom ovocia môžete priamo do cesta primiešať drobné bobule ovocia (hrsť čučoriedok, ríbezlí) alebo postrúhané jablká.

Pri zdobení sa fantázii medze nekladú – ako náplň môžete použiť čokoľvek od džemov, cez orieškové nátierky, tvaroh, až po chutný javorový sirup. Nezabudnite však na ovocie a šľahačku, prípadne zmrzlinu a roztopenú čokoládu.

„Chlapské“ palacinky

Aby mali palacinky dostatočnú výživnú hodnotu, skúste ich urobiť naslano. V pol litri mlieka rozmiešajte 2 vajíčka a posoľte. Za stále miešania pomaličky prisypte 200g hladkej múky. Ak túžite po výraznejšej vôni, pridajte koreniny a bylinky – štipku oregana alebo provensálskych byliniek, či dokonca sušený cesnak.

Po upečení palacinky opatrne natrite taveným syrom alebo dresingom, posypte nadrobno nakrájanou šunkou a poskladajte do želaného tvaru. Vrch posypte strúhaným údeným syrom, prípade dozdobte kečupom. Ako plnku môžete použiť aj bryndzu či uvarenú kyslú kapustu alebo syr niva. Vegetariáni si zas môžu vyrobiť rolku, do ktorej vložia nakrájanú zeleninu od výmyslu sveta.


Mohlo by vás zaujať: Domáca pekáreň: Čerstvý a voňavý chlieb môžete mať každé ráno


Tip pre „lenivcov“

Ak vo vašej domácnosti patria k obľúbeným sladké aj slané palacinky, dva druhy cesta zákonite robiť nemusíte. „My používame neutrálne cesto, sladké palacinky potom pocukríme alebo posypeme Grankom,“ prezradila nám Lenka zo žilinskej palacinkárne. Zároveň nás ubezpečila, že hladný od nich neodchádza naozaj nikto: U nás sú žiadané predovšetkým tie šukovo-syrové, keď sa zákazníci prídu naobedovať. Zvyčajne si pochvaľujú, mužom stačia už tri palacinky so slanou plnkou.“

Zdroj: photl.com, photl.com, Emma
Odporúčame