Pálenie záhy vám ničí radosť z jedla? Zabojujte proti nemu naozaj účinne

Žena

thinkstockphotos.com

Pálenie záhy je nepríjemná, ale pomerne bežná záležitosť, ktorá môže negatívne ovplyvniť váš život. Nepríjemné pocity rozliehajúce sa v bruchu aj krku často prichádzajú pravidelne alebo dokonca denne. Tento problém sa ale dá riešiť – a my vám prinášame niekoľko tipov, ako si s ním poradiť.

Prečo vás páli záha?

Jedlo, ktoré zjete sa cez pažerák dostáva do žalúdka a v spätnom pohybe mu zabráni sval – dolný pažerákový zvierač. Ak sa tento sval neuzavrie dostatočne môže sa kyselina dostať zo žalúdka do pažeráka, ktorý nedokáže pôsobeniu kyseliny odolávať tak, ako žalúdok. Pálenie záhy môže byť patologické alebo fyziologické. Do kategórie patologického pálenia patrí infekcia helicobacter pyroli, komplikácie po operácii, nadmerná hladina vápnika v krvi, oslabenie pažerákového zvierača. K fyziologickým príčinám patrí tehotenstvo, obezita, nevhodný životný štýl, konzumácia korenených a vyprážaných jedál.

Pozor na lieky!

Pálenie záhy môže byť aj vedľajší účinok niektorých liekov vrátane voľnopredajných. Najčastejšie spôsobujú pálenie záhy antidepresíva, antibiotiká, lieky proti úzkosti, lieky na vysoký krvný tlak, lieky proti bolesti a osteoporóze. Ak teda problémy s pálením záhy začali potom, ako ste začali užívať niektoré z liekov, je na mieste poradiť sa z lekárom alebo lekárnikom. Určite ale nezačnite s užívaním ďalšieho lieku proti páleniu záhy. Celú situáciu by ste mohli ešte zhoršiť.


Mohlo by vás zaujímať: Trápi vás pálenie záhy? Uhaste požiar v hrdle raz a navždy!


Potraviny, ktoré vám uľavia pri pálení záhy

Pri pálení záhy nemusíte hneď utekať do lekárne a kŕmiť sa liekmi. Pomoc nájdete aj v prírode, pretože niektoré potraviny si s týmto problémom dokážu ľahko poradiť.

Pomôcť môže napríklad obľúbený zázvor, ktorý by ste si mali denne primiešať do jedla. Zázvor má antibakteriálne a protizápalové účinky a tak zmierňuje príznaky spôsobené bakteriálnou infekciou helicobacter pyroli. Okrem toho dokáže potlačiť bolesti, ktoré sprevádzajú pálenie záhy. Ak premýšľate, ako zakomponovať zázvor do jedálnička, okrem čaju si môžete uvariť aj mrkvovo-zázvorovú polievku alebo pridať zázvor do šalátov.

Výborným prírodným liekom je aj med. Med zmierňuje bolesti, vytvára akýsi obal sliznice pažeráka a tak zabraňuje tomu, aby ho dráždila kyselina zo žalúdka. V prípade poškodenia sliznice med urýchľuje jej regeneráciu. Med si môžete pridať klasicky do čaju alebo rozmiešať lyžičku medu v teplej vode a vypiť medzi jedlami.

Pri pálení záhy je vhodné konzumovať aj mandle, čerstvé ovocie, zeleninu, ovocné a zeleninové šťavy, celozrnné pečivo či ovsené vločky. Doprajte si aj mätový čaj alebo si rozmiešajte v pohári s vodou lyžičku sódy bikarbóny.


Mohlo by vás zaujímať: Pálenie záhy: Nepríjemná maličkosť alebo znak vážnej choroby?


Prevencia

V rámci prevencie by ste sa pochopiteľne mali vyhýbať potravinám, ktoré vám spôsobovali pálenie záhy. Okrem toho je na mieste niekoľko ďalších opatrení:

  • jedzte častejšie a menšie porcie, teda asi 5 – 6 krát denne
  • viac ako iní by ste sa mali vyhýbať mastným a tučným jedlám
  • ak fajčíte, pálenie záhy môže byť spôsobené aj nikotínom, ktorý uvoľňuje žalúdočné kyseliny
  • pokiaľ ide o cvičenie, vyhnite sa cvikom, ktoré zahŕňajú predkláňanie a ohýbanie, pretože váš stav by sa mohol zhoršiť
  • pohyb ale udržuje žalúdok aj črevá v kondícií, takže vhodne zvolené cviky vám môžu len prospieť. Určite ale necvičte skôr ako hodinu po jedle a odpočinok si doprajte 2-3 hodiny po jedle
  • pomôcť môže aj to, ak budete spávať na vyššie položenom vankúši
  • pokiaľ je to možné, vyhnite sa aj dlhodobému užívaniu liekov, ktoré spôsobujú pálenie záhy. Vždy sa môžete poradiť s lekárom, ktorý vám môže predpísať alternatívne lieky.

Čo pri boji s pálením záhy najúčinnejšie pomohlo vám? Podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými čiateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Joyfulness

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close