Páli vás záha alebo máte kyselinu? Tieto potraviny pomôžu, nájdete ich v každej kuchyni

Vyhrajte boj so záhou

Vyhrajte boj so záhou (Zdroj: GettyImages)

Pálenie záhy je spôsobené žalúdočnými šťavami, ktoré sa dostanú z vášho žalúdka späť do pažeráka vtedy, keď pažerákový zvierač nefunguje úplne správne. Najčastejšie tento nepríjemný pocit v hrudníku postihuje tehotné ženy, no ak pálením záhy trpíte len občas, vám môže pomôcť aj zmena životného štýlu.

Záha aj kyselina sú nepríjmené. Existujú však potraviny, ktoré vám boj s nimi pomôžu vyhrať. Stačí sa poobzerať v kuchyni.

Lyžička sódy bikarbóny pomôže

Lyžička hydrogénuhličitanu sodného, alebo ak chcete sódy bikarbóny, je snáď najvyhľadávanejším pomocníkom pri problémoch s páliacou záhou. Má totiž pH vyššie ako 7,0, a teda najefektívnejšie neutralizuje žalúdočné kyseliny. Jej neutralizácia znamená, že ak aj váš pažerákový zvierač neplní svoju úlohu, kyseliny, ktoré sa dostanú naspäť do pažeráka, by vám nemali spôsobovať problémy.

Zmiešajte teda 1 čajovú lyžičku jedlej sódy v pohári čerstvej vody a pite podľa potreby. Príjem tohto nápoja by však nemal presiahnuť jeden týždeň, pretože soli obsiahnuté v sóde by mohli mať nežiaduce účinky, spôsobiť opuch či nevoľnosť.

Dajte si zázvorový čaj

Zázvor vám môže pomôcť zmierniť celý rad žalúdočných problémov, od ľahších nevoľností až po nepríjemnosti so žalúdočnými šťavami. Zázvor má totiž schopnosť chrániť žalúdok a tráviaci trakt tým, že blokuje žalúdočnú kyselinu a má tiež antibakteriálne a protizápalové účinky. Zázvor môžete pripraviť na množstvo spôsobov, stačí ho jednoducho zaradiť do svojho jedálnička.

Na prípravu čaju napríklad potrebujete asi 3 väčšie plátky zázvoru a 2,5 dcl vriacej vody. Kúsky zázvoru nechajte lúhovať aspoň tridsať minút. Čaj bude síce o niečo silnejší, ale o to viac aktívnych látok tým do teba dostanete. Po vylúhovaní odstráňte kúsky zázvoru a nápoj vypite asi 20 minút pred jedlom.


Mohlo by vás zaujať: Trápi vás pálenie záhy? Uhaste požiar v hrdle raz a navždy!


Chce to viac kyseliny

Pálenie záhy, ktoré spôsobuje práve kyselina, by ste asi len ťažko naprávali práve prísunom ďalšej kyseliny, no tá vám naozaj môže pomôcť. Je to totiž práve ona, ktorá spôsobí stiahnutie dolného pažerákového zvierača. Pri ďalších nepríjemnostiach s pálením záhy tak skúste zmiešať 3 čajové alebo 1 polievkovú lyžicu nefiltrovaného jablčného octu a 2 dcl čerstvej vody.

Takto pripravený nápoj môžete piť pred každým jedlom, tak totiž efektívnejšie docielite výsledky, no môžete tak robiť aj pred spaním. Ak však máte pocit, že sa reflux (pálenie záhy) zhoršuje, nepokračujte ďalej v pití tohto nápoja.

Pomôže aj horčica

Horčica patrí medzi alkalizujúce potraviny, čo ocení nielen vaša záha, ale i pečeň, ktorá produkuje žlč potrebnú na rozklad mnohých nežiaducich látok. Okrem toho je horčica bohatá na minerálne látky a obsahuje slabú kyselinu vďaka octu, ktorý sa používa na jej výrobu. Vďaka svojim alkalizujúcim vlastnostiam vám pomôže neutralizovať kyseliny a zároveň zmierniť nepríjemný pocit pálenia záhy. Ako prevencia však nie je vhodná, najväčší účinok má horčica práve vtedy, keď vás záha práve začala páliť, alebo vás už nepríjemnosti nejakú chvíľu trápia.

Jedzte mandle

Prírodným liekom v boji proti refluxu sú aj mandle. Vysoký obsah tuku v nich pomáha neutralizovať žalúdočné šťavy. Mandle zároveň urýchľujú trávenie, takže pôsobia aj preventívne.  10 až 20 mandlí denne pomôžu zahnať príznaky natrvalo.


Mohlo by vás zaujať: Zázračná sóda bikarbóna: Pomáha pri trávení aj proti bolesti hrdla!


Pite šťavu z aloe vera

Táto rastlina sa používa najmä na popáleniny či iné problémy s pokožkou. Zároveň však pôsobí aj pri pálení záhy, pretože šťava z aloe znižuje tvorbu kyseliny, znižuje zápal a zmierňuje bolesti. Ak sa u vás teda znovu objavili nepríjemnosti v oblasti hrudníka, vypite ¼ až ½ šálky šťavy z aloe vera. Majte však na pamäti, že aloe môže pôsobiť aj ako preháňadlo.

Jedzte ovocie a pite čerstvé ovocné a zeleninové šťavy

Najmä banány, ktoré obsahujú látky zvané antacidá, ktoré neutralizujú kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku, môžu pôsobiť uvoľňujúco na vašu záhu. Ďalším ovocím, ktoré majú podobné účinky, sú aj kiwi, červený melón alebo marhule. Vysoký obsah vlákniny v nich totiž urýchľuje trávenie a obmedzuje vylučovanie žalúdočných kyselín. Pomáha aj pitie čerstvých štiav z ovocia (okrem citrusových plodov).

Zdroj: gettyimages, Getty Images, Lucia
Odporúčame