Päť receptov pre zaneprázdnených: Sú hotové raz-dva-tri!

Rizoto

thinkstockphotos.com

Uvariť čosi chutné, veľa sa pri tom nenarobiť a nezababrať horu riadov? Ak fandíte takejto myšlienke a namiesto dlhého státia nad hrncami radšej využijete svoj čas inak, skúste nasledujúce recepty.

Grécka kuracia polievka

Potrebujeme:

  • 1 kg kuracieho mäsa bez kostí
  • 350 g ryže
  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 500 g mrkvy
  • soľ
  • citrón

Postup: Umyté mäso nakrájame na väčšie kocky, zalejeme studenou vodou a dáme spolu s ryžou variť do veľkého hrnca s objemom 7l. Osolíme a na miernom plameni necháme asi hodinu variť, občas premiešame, aby ryža na dne neprihorela. Medzitým si očistíme zemiaky, ktoré nakrájame na kocky a mrkvu na kolieska. Pridáme do polievky a varíme ešte 20-30 minút domäkka. Nakoniec polievku dochutíme čerstvou citrónovou šťavou. Polievka je hustá, výdatná a má sviežu chuť. Je diétna, s nízkym obsahom tuku, výborná pri liečbe nachladnutia a pri rekonvalescencii, do tela dodá všetky potrebné živiny. Bielkoviny z mäsa, sacharidy z ryže a zemiakov, vlákninu z mrkvy a ryže, vitamíny A (mrkva), B (zemiaky, mäso), C (citrón, mrkva).


Mohlo by vás zaujať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!


Švédsky tvarohovník

Potrebujeme:

  • 1 kg jemného tvarohu
  • 4 vajcia
  • hrnček kryštálového cukru (250 ml)
  • 5 lyžíc hrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 malé maslo (125 g)
  • 1 vanilkový cukor
  • hrozienka podľa chuti
  • horká čokoláda

Postup: Cesto na tento koláč vymiešame v jednej veľkej mise, suroviny nie je potrebné vážiť. K tvarohu pridáme vajcia, cukor, vanilkový cukor a rozpustené maslo, pridáme múku, hrozienka a prášok do pečiva. Rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech alebo na papier na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme do zlatista – asi 40 minút pri 180ºC. Horúci koláč posypeme nahrubo postrúhanou čokoládou. Krájame na štvorce. Koláč má plnú tvarohovú chuť, je jemný a šťavnatý, vhodný aj ako olovrant alebo večera.


Mohlo by vás zaujať: Rýchly tip na obed či večeru? Tieto minútky vám ušetria čas a chutia skvele!


Bryndzové zemiaky

Rýchly recept pre milovníkov tradičných bryndzových halušiek a pirohov, zjednodušená verzia, ak nemáte čas alebo chuť na veľké varenie.

  • 1 kg zemiakov
  • 250 g bryndze
  • kúsok masla
  • soľ
  • pažítka (môže byť aj mrazená alebo sušená)

Postup: Očistené zemiaky nakrájame a uvaríme domäkka v slanej vode. Zlejeme vodu, k horúcim zemiakom pridáme maslo a popučíme ich na kašu. Pridáme bryndzu a znovu použijeme nástroj na pretláčanie zemiakov, rovnomerne spracujeme na hladkú hmotu. Pridáme pažítku a servírujeme. Môžeme podávať s kyslou smotanou alebo opraženou slaninkou.


Mohlo by vás zaujať: Jednoduché a chutné: Na týchto zemiakových dobrotách si pochutnáte aj vy


Cestoviny so zeleninou

  • 500 g cestovín
  • 4 paradajky
  • 150 g mrazeného hrášku
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • oregáno
  • soľ
  • tvrdý syr

Postup: Cestoviny vložíme do hrnca, pridáme nakrájané paradajky, hrášok, cibuľu nadrobno, olej a soľ. Zalejeme vriacou vodou, aby bolo všetko zakryté a varíme 10-12 minút, kým sa cestoviny uvaria a šťava odparí. Občas premiešame. Nakoniec dochutíme oregánom a servírujeme so strúhaným syrom.


Mohlo by vás zaujať: Kuracie minútky prídu počas týždňa vhod: Na stole ich máte za pár minút


Rizoto s hráškom

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 šálka ryže (250 ml)
  • 1 šálka mrazeného hrášku
  • 1/2 l vody
  • 1 bujón kurací vývar
  • soľ
  • 70 g parmezánu

Postup: Na rozpálenom oleji opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme ryžu, osolíme a miešame do zhnednutia. Pridáme hrášok, vodu a bujón, dobre premiešame, prípadne dosolíme, prikryjeme a varíme 15-17 minút. Hotové rizoto posypeme parmezánom, premiešame a podávame.


Aké ďalšie chutné recepty s rýchlou prípravou poznáte vy? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mm
Odporúčame