Päť škodlivých potravín, ktoré nám prospievajú: Doprajte si ich bez obáv

Chlieb

unsplash.com/Lucy Bishop

Zdravý životný štýl je v kurze. Problémom však zostáva, že každý deň sa dozvedáme nové a nové fakty o tom, čo je v skutočnosti pre naše zdravie škodlivé. Potravina, ktorú vedci považovali za zdravú, sa môže zo dňa na deň stať jedom. A naopak. Podobne je to aj s týmito pochutinami. Nové štúdie dokazujú, že si ich napriek pôvodným predsudkom môžeme dopriať a dokonca nám prospejú.

Vajíčka

Ľuďom so zvýšeným cholesterolom lekári od istej doby odporúčali obmedziť konzumáciu vajec. Podľa najnovších zistení si však môžeme dopriať jedno denne bez obáv, že zväčšíme šancu ochorení srdca. Podľa American Heart Association luteíny, ktoré vajíčka obsahujú, dokonca pomáhajú zabrániť ďalšiemu vývinu ranných štádií týchto chorôb. Takisto sú výdatným zdrojom proteínov, vitamínu D aj iných vitamínov a minerálov.

Dôležité je nenechať sa uniesť. Dopriať si denne omeletu zo štyroch vajec a slaniny nie je vhodný návyk. Stavte skôr na varené či bez tuku upečené vajíčka.


Mohlo by vás zaujímať: Škodlivé geneticky modifikované potraviny? Možno ich práve jete aj vy!


Čokoláda

Čokoláda sa predovšetkým spája s priberaním a množstvom kalórií. Nie všetky druhy nám však uškodia. Tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa má mnoho pozitívnych vlastností, ktoré telu prospievajú. V tejto pochúťke totiž nájdeme antioxidanty nazývané flavonoidy, podobne ako v červenom víne, zelenom čaji, ovocí i zelenine. Flavonoidy sú spájané s prevenciou kôrnatenia ciev, rakoviny, vysokého krvného tlaku a mŕtvice.

Ani v tomto prípade však netreba preháňať. Namiesto obrovského kusu čokoládovej torty či presladených tyčiniek si radšej doprajte niekoľko kociek kvalitnej horkej dobroty. Väčšina produktov s čokoládou zvykne obsahovať veľké množstvá cukru, ktoré by nemuseli prospievať vašej postave ani zdraviu.

Káva

Mnohí z nás si nevedia predstaviť začiatok dňa bez šálky voňavej kávy. Napriek tomu sa jej niektorí dobrovoľne vzdajú, pretože sú presvedčení o jej škodlivosti. Vedci sa však v súčasnosti zhodli, že benefity pitia tohto nápoja prevažujú nad rizikami. Káva obsahuje antioxidanty, ktoré nás môžu ochrániť pred Parkinsonovou chorobou, demenciou a cukrovkou druhého typu.

Veľa kofeínu nám však môže uškodiť. Ak pijete štyri alebo aj viac šálok denne, je načase ubrať, pretože sa u vás môžu vyvinúť problémy so spánkom, podráždenosť a dokonca aj úzkostné stavy. Ak si chcete skvelé účinky kávy vychutnať naplno, nemali by ste prehnane sladiť či pridávať príliš veľa mlieka.


Mohlo by vás zaujímať: Zdravé a nezdravé potraviny? Fitneska dokazuje, že medzi nimi nie je žiaden rozdiel


Arašidy

Napriek tomu, že arašidy sú veľmi bohaté na tuky, nemusíte ich hneď odsudzovať. Tuk, ktorý sa v nich nachádza je srdcu prospešný. Vďaka vysokému množstvu vlákniny a proteínov tieto orechy pomáhajú s prekonaním apetítu. Nájdeme v nich draslík, vitamín E a B6. Ich konzumáciou sa tiež znižuje riziko cukrovky. Arašidy si však v obchode pozorne vyberajte. Dajte pozor na množstvo soli a oleja, ktoré boli použité. Najvhodnejšie sú nepražené a nelúpané.

Pukance

Pravdepodobne ste už počuli o tom, že stredný balíček popkornu je z nutričného hľadiska na tom rovnako, ako tri obrovské hamburgery. No vedci prišli na to, že pukance obsahujú druh antioxidantov nazývaných polyfenoly, ktoré sa spájajú s redukciou srdcovocievnych chorôb a určitých druhov rakoviny. Tento fakt potvrdili aj výskumníci z American Chemical Society.

Ak vás niekedy nahnevali zvyšky popcornu uviaznuté vo vašich zuboch, skúste im odpustiť. Práve v tejto časti pochúťky sa nachádza najväčšie množstvo vyššie spomínaných antioxidantov.

Pozor však na pukance plné umelých dochucovadiel, rovnako nie sú odporúčané ani druhy pripravené v mikrovlnnej rúre. Uprednostnite radšej zdravú verziu, ktorá sa pripravuje na horúcom vzduchu.


Ako často si doprajete spomínané potraviny? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: unsplash.com/Lucy Bishop, unsplash.com/Lucy Bishop, Ľudmila
Odporúčame