Pečená hus je favoritom jesene: Zistite, ako ju vyberať a dobre pripraviť

Pečená hus

foodiesite.com

Jeseň je obdobím pre skutočných gurmánov, stoly sa prehýbajú pod taniermi plnými husacích či kačacích pochúťok, kráľovnou hodov sa stáva červená a biela kapusta, rôznorodé chute podčiarkuje domáci chlieb alebo lokše. Sezóna malých bakchanálií práve začína. Zistite, podľa čoho hus kúpiť a ako ju možno pripravovať.

Zdravá? Ani náhodou

Pri husacích alebo kačacích hodoch nehrajú zásady racionálnej výživy plnej vitamínov žiadnu rolu. „V jedlách typických pre hody nehľadajme zdravotné benefity, je jasné, že obsahujú väčší obsah tukov,“ hovorí Michal Hečko, šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum. Podľa neho nie je veľkým prešľapom z času na čas zabudnúť na striktné predpisy zdravého stravovania a žalúdku dopriať výbornú pochúťku. „Pokiaľ trváte na tom, že aspoň prílohy by mohli byť trochu ľahšie, odporúčam  zavárané uhorky, papriky. Prípadne jedzte pečené mäso s chlebom, dokáže stiahnuť mastnotu,“ dopĺňa šéfkuchár.


Tiež by vás mohlo zaujať: Chrumkavá a voňavá husacina: Čo všetko by ste o nej mali vedieť?


Ako ju vyberať?

Kvalitnú hus si dnes môžete dať v mnohých dobrých reštauráciách, ktoré ju zaraďujú do ponuky v rámci sezónneho menu. Ak si ju chcete pripraviť doma a nemáte skúsenosti s chovateľmi husí, v obchode sa orientujte podľa vzhľadu. „Dobrá hus by mala vážiť približne 6-8 kg a nemala by mať príliš presušenú stmavnutú farbu. Tiež ju skúste ovoňať, ak cítite nepríjemný zápach, hus nekupujte,“ upozorňuje šéfkuchár. Aj husacia pečeň musí mať peknú zlatistú farbu, nesmie byť mazľavá so šedým povlakom.

Možností na prípravu je viacero

V našich končinách sa hus alebo kačica tradične pripravuje v celku. „Pri pečení alebo konfitovaní mäsa v celku mám radšej elektrickú rúru s výhrevom zospodu aj z vrchu, prípadne konvektomaty, kde vďaka ventilátorom cirkuluje teplo rovnomerne,“ hovorí M. Hečko. Podľa neho sa komplikovanejšie pripravuje hus v plynovej trúbe, pretože v nej teplo prúdi len zdola. Šéfkuchár odporúča piecť hus v oválnom pekáči s vyššími stenami, aby sa udržala vo vlastnom tuku a nebola vysušená.

Ak chcete skúsiť prípravu husi netradičnejšie, spravte si rillette, prípadne klasické rizoto. „Nezvyčajné husacie alebo kačacie mäso je napríklad v rizote príjemným prekvapením. Tiež môžete zvyškovú surovú kožu vyškvariť na mini škvarky a použiť na ozdobu jedla alebo do šalátov,“ radí šéfkuchár.


Tiež by vás mohlo zaujať: Husacie hody u vás doma: Pripravte si ich podľa našich receptov!


Chutí aj cudzincom

Jesenné delikatesy lákajú nielen domácu, ale aj zahraničnú klientelu. „Výborná husacina a kačacina je pochúťkou, ktorú každoročne veľmi radi a s veľkým úspechom ponúkame našim hosťom,“ hovorí Ladislav Olcsváry, riaditeľ hotela Mercure Bratislava Centrum. „Tradičné jedlo s prvkami modernej gastronómie je základom hotelovej kuchyne a práve husacie hody sú vyhľadávanou špecialitou našich hostí,“ dodáva hotelier, ktorý hosťom ponúka napríklad husacie prsia so sladkým zemiakom a domácim šípkovým želé či predjedlo rillettes z kačacieho stehna, pyré z kapusty a fritovanú lokšu.


Máte radi husacinu? Ako často si ju doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .

Zdroj: foodiesite.com, foodiesite.com, Zora
Odporúčame