Pečený lekvár, klasické knedle i zdravý šalát: Využite sezónu sliviek naplno

Slivky

pexels.com

Sezóna sliviek býva krátka, no intenzívna. Ak aj vo vašej záhrade máte toľko sliviek, že neviete čo s nimi, inšpirujte sa receptmi na pečený lekvár, ktorý nevyžaduje takmer žiadnu prácu, zaujímavý šalát s kozím syrom, skvelú omáčku k mäsu a najmä fantastickú klasiku – slivkové knedle so strúhankou.

Pečený slivkový lekvár

Potrebujeme:

  • 5 kg sliviek
  • 500 g hnedého cukru
  • 1 dl octu
  • 1 dl vody
  • 0,5 dl umu
  • 1 PL škorice

Postup: Slivky očistíme a vykôstkujeme. Následne ich vložíme do veľkej nádoby, kde ich rozmixujeme. Postupne pridávame cukor a masu riedime octom a vodou. Dôkladne premiešame. Pred pečením dodáme poldecák umu, trošku škorice a vylejeme na plech s vysokými okrajmi. Lekvár pečieme 3-4 hodiny, kým nie je dostatočne hustý – spočiatku na 200°C, po zovretí znížime teplotu na 150°C. Pri pečení má tendenciu peniť, preto plech neplňte na maximum. Po upečení za horúca nalejte do pripravených a dôkladne umytých zaváracích fľašiek. Tie po naplnení obráťte a nechajte vychladnúť.


Mohlo by vás zaujímať: Chute jesene sú tu: Upečte si aj vy fantastické slivkové koláče


Osviežujúci baby špenát so slivkami a kozím syrom

Potrebujeme:

  • 5 sliviek
  • 2 PL balsamica
  • 2 PL olivového oleja
  • 150 g baby špenátu
  • 100 g kozieho syru
  • ½ pohára nasekaných mandlí
  • štipku soli
  • štipku čierneho korenia

Postup: Vo veľkej mise najskôr premiešame ocot, soľ a čierne korenie, kým sa zrnká soli dokonale rozpustia. Umytý a natrhaný baby špenát zalejeme dresingom, pridáme očistené slivky nakrájané na štvrtiny. Servírujeme s nakrájanými plátkami kozieho syra. Celok posypeme nasekanými mandľami.


Mohlo by vás zaujímať: Bomba pre rednúce kosti: Naservírujte si sušené slivky každý deň


Slivkové knedle so strúhankou

Potrebujeme:

  • 500 g zemiakov
  • 2 vajcia
  • 200 g hrubej múky
  • 1 kg sliviek
  • 50 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • štipku soli
  • strúhanku

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke domäkka, následne ošúpeme a postrúhame. Zmiešame s múkou, soľou a vajcami. Vypracujeme cesto. Vyvalkáme ho a vyrežeme si rovnako veľké štvorce. Do stredu každého dáme slivku bez kôstky a následne vytvarujeme tvar guľatej knedle. Varíme v osolenej vriacej vode približne 5-8 minút, respektíve kým knedle nevyplávajú. Medzitým si roztopíme maslo a na panvici rýchlo opražíme strúhanku. Knedle podávame poliate maslom, posypané cukrom a strúhankou.


Mohlo by vás zaujímať: Liek aj tekutina nabitá poriadnymi voltami: Slivovica je pokladom nášho regiónu


Slivková omáčka k mäsu

Potrebujeme:

  • 250 g sliviek
  • ½ cibule
  • 1 PL olivového oleja
  • 50 g cukru
  • 0,5 dl červeného vína
  • 3 dl bujónu

Postup: Na oleji osmažíme jemne nakrájanú cibuľu. Keď zmäkne, pridáme cukor a slivky. Intenzívne miešame, kým sa cukor nerozpustí. Zalejeme červeným vínom a bujónom, z času na čas premiešame. Varíme približne 15 minút, kým omáčka zhustne. Podávame k mäsu, ideálne pasuje ku kačacím či kuracím prsiam s ryžou.


Na prípravu akých jedál vyuźívate slivky vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: pexels.com, pexels.com, Filip
Odporúčame