Sezóna sliviek býva krátka, no intenzívna. Ak aj vo vašej záhrade máte toľko sliviek, že neviete čo s nimi, inšpirujte sa receptmi na pečený lekvár, ktorý nevyžaduje takmer žiadnu prácu, zaujímavý šalát s kozím syrom, skvelú omáčku k mäsu a najmä fantastickú klasiku – slivkové knedle so strúhankou.
Pečený slivkový lekvár
Potrebujeme:
- 5 kg sliviek
- 500 g hnedého cukru
- 1 dl octu
- 1 dl vody
- 0,5 dl umu
- 1 PL škorice
Postup: Slivky očistíme a vykôstkujeme. Následne ich vložíme do veľkej nádoby, kde ich rozmixujeme. Postupne pridávame cukor a masu riedime octom a vodou. Dôkladne premiešame. Pred pečením dodáme poldecák umu, trošku škorice a vylejeme na plech s vysokými okrajmi. Lekvár pečieme 3-4 hodiny, kým nie je dostatočne hustý – spočiatku na 200°C, po zovretí znížime teplotu na 150°C. Pri pečení má tendenciu peniť, preto plech neplňte na maximum. Po upečení za horúca nalejte do pripravených a dôkladne umytých zaváracích fľašiek. Tie po naplnení obráťte a nechajte vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať: Chute jesene sú tu: Upečte si aj vy fantastické slivkové koláče
Osviežujúci baby špenát so slivkami a kozím syrom
Potrebujeme:
- 5 sliviek
- 2 PL balsamica
- 2 PL olivového oleja
- 150 g baby špenátu
- 100 g kozieho syru
- ½ pohára nasekaných mandlí
- štipku soli
- štipku čierneho korenia
Postup: Vo veľkej mise najskôr premiešame ocot, soľ a čierne korenie, kým sa zrnká soli dokonale rozpustia. Umytý a natrhaný baby špenát zalejeme dresingom, pridáme očistené slivky nakrájané na štvrtiny. Servírujeme s nakrájanými plátkami kozieho syra. Celok posypeme nasekanými mandľami.
Mohlo by vás zaujímať: Bomba pre rednúce kosti: Naservírujte si sušené slivky každý deň
Slivkové knedle so strúhankou
Potrebujeme:
- 500 g zemiakov
- 2 vajcia
- 200 g hrubej múky
- 1 kg sliviek
- 50 g masla
- 50 g práškového cukru
- štipku soli
- strúhanku
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke domäkka, následne ošúpeme a postrúhame. Zmiešame s múkou, soľou a vajcami. Vypracujeme cesto. Vyvalkáme ho a vyrežeme si rovnako veľké štvorce. Do stredu každého dáme slivku bez kôstky a následne vytvarujeme tvar guľatej knedle. Varíme v osolenej vriacej vode približne 5-8 minút, respektíve kým knedle nevyplávajú. Medzitým si roztopíme maslo a na panvici rýchlo opražíme strúhanku. Knedle podávame poliate maslom, posypané cukrom a strúhankou.
Mohlo by vás zaujímať: Liek aj tekutina nabitá poriadnymi voltami: Slivovica je pokladom nášho regiónu
Slivková omáčka k mäsu
Potrebujeme:
- 250 g sliviek
- ½ cibule
- 1 PL olivového oleja
- 50 g cukru
- 0,5 dl červeného vína
- 3 dl bujónu
Postup: Na oleji osmažíme jemne nakrájanú cibuľu. Keď zmäkne, pridáme cukor a slivky. Intenzívne miešame, kým sa cukor nerozpustí. Zalejeme červeným vínom a bujónom, z času na čas premiešame. Varíme približne 15 minút, kým omáčka zhustne. Podávame k mäsu, ideálne pasuje ku kačacím či kuracím prsiam s ryžou.
Na prípravu akých jedál vyuźívate slivky vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na