Pekárka upozorňuje na častú CHYBU, ktorú mnohí robia: Prečo by sa nemali dávať KOLÁČE do chladničky?

Ak nechcete prísť o kvalitu sladkej dobroty, majte ju radšej na kuchynskej linke než v chladničke (Zdroj: Gettyimages.com)

„Koláče nepatria do chladničky!“ Tento výrok londýnskej pekárky a majiteľky pekárne Anges de Sucre Reshmi Bennettovej vyvolal na sociálnych sieťach poriadny rozruch. Stalo sa to po tom, ako dostala sťažnosť od jednej zákazníčky, ktorá si jednu z jej dobrôt dala do chladu a potom sa sťažovala, že je tvrdá a suchá. Urobila to i napriek odporúčaniu pekárne, aby koláče skladovala pri izbovej teplote.

Môže to ovplyvniť ich kvalitu

Ako odborníčka uviedla pre portál Daily Express, hnevá ju, že ľudia nepoužívajú zdravý rozum. Torty v obchodoch a kaviarňach sa uchovávajú na polici alebo na pulte a vždy sa podávajú pri izbovej teplote. „Tak prečo by ste to nerobili aj doma?,“ položila si pekárka rečnícku otázku. Svoj názor zdieľala na sociálnych sieťach a ako uviedla, dostala veľmi polarizovanú reakciu. Ukázalo sa, že ľudia z presvedčenia dávajú torty a koláče do chladničky a to i napriek tomu, že niektoré výrobky sa aj podľa predpisov Agentúry pre potravinové štandardy (FSA ) môžu bezpečne skladovať pri izbovej teplote.

„Cukor a tuk sú prírodné konzervačné látky, ktoré pomáhajú udržiavať koláče stabilné,“ vysvetlila. Skladovanie koláčov v chladničke spôsobuje podľa nej retrogradáciu škrobu, čo urýchľuje proces starnutia, tvrdnutia a vysychania.

FSA vysvetľuje, že jediný typ koláča, ktorý treba dať do chladničky, je ten, ktorý obsahuje čerstvé ingrediencie s vysokým obsahom vlhkosti, ako je smotana. Odborníci z tejto agentúry tiež tvrdia, že umiestnenie iných druhov koláčov do chladu môže ovplyvniť ich kvalitu, aj keď môžu vydržať dlhšie.

Ako ich skladovať?

Koláče a pečivo s vysokým obsahom cukru podľa nich môžete preto uchovávať:

  • vo vzduchotesných nádobách, ktoré zabránia rastu plesní absorpciou vlhkosti z atmosféry
  • v spomínanej chladničke, kde síce koláče vydržia dlhšie, ale ich kvalita môže byť ovplyvnená
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
RECEPT na dnes: Svieža veľkonočná BÁBOVKA s citrusmi – taká ŠŤAVNATÁ, že inú už piecť nebudete

Výnimku majú smotanové koláče, ktoré sa musia skladovať v chlade a konzumovať do dátumu spotreby. Inak ľuďom hrozia črevné a tráviace problémy. „Existujú však niektoré druhy polevy, ako napríklad ganache a maslový krém, ktoré sa dajú skladovať aj mimo chladničky,“ tvrdí známa pekárka. Podľa nej je najlepšie miesto na ich skladovanie na chladnom a suchom mieste.
Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, pp
Odporúčame