Pesticídy a vosky na ovocí z obchodu: Odstráňte ich jednoducho a účinne

Ovocie

thinkstockphotos.com

Dnes už snáď nikto neverí tomu, že dovážané ovocie, ktoré na pultoch predajní vyzerá tak dokonale sladko a šťavnato, je krásne bez ľudského zásahu. Aplikácia vo vode rozpustných pesticídov by bola veľmi neefektívna, pretože po každom daždi či rannej rose by poľnohospodári museli ovocia znova „ošetriť“ a to je veľmi nákladné. Jednoducho vodou teda tieto chemikálie nezmyjete, preto prinášame niekoľko návodov, ako na to.

Ošúpte kôru, ale…

Áno, tento mechanický spôsob čistenia je síce najistejší, avšak ani ten dokonale neošetrí vaše ovocie či zeleninu, keďže pesticídy sa môžu dostať aj cez kôru. Predstavte si napríklad krásny zrelý melón, ktorý chcete nakrájať bez prvotného umytia. Nožom sa môžu potenciálne škodlivé látky dostať až dovnútra melóna, čo sladkú šťavnatú pochúťku môže premeniť na živnú pôdu pre rast baktérií. Hoci sa teda chystáte odstrániť kôru, šupku či kožu, najskôr ovocie v každom prípade očistite jedným z nasledujúcich spôsobov.

Biely destilovaný ocot

Budete potrebovať štyri šálky vody, šálku bieleho destilovaného octu a väčšiu misku. Do nej vlejete obe tekutiny a ponoríte ovocie aspoň na desať minút. Keď ho vyberiete, ovocie opláchnite ešte studenou tečúcou vodou približne na pätnásť sekúnd.

Týmto spôsobom sa zbavíte nielen pesticídov, ale aj voskov, ktoré boli na ovocie aplikované kvôli lesku. Vaše ovocie znovu nadobudne lesklosť, avšak tentoraz si môžete byť istí jej prirodzenosťou. Nezabudnite, že tento proces  môže skrátiť jeho životnosť, preto ho umývajte vždy tesne pred tým, ako sa ovocie chystáte skonzumovať.


Mohlo by vás zaujať: Máte radi banány? Potom využite aj ich šupku – pre krásu, v záhrade aj domácnosti


Jedlá sóda a citrónová šťava

Zmiešajte jednu lyžicu citrónovej šťavy, dve lyžice jedlej sódy a jednu šálku vody vo väčšej miske. Prísady poriadne rozmiešajte, až kým sa sóda poriadne nerozpustí. Ovocie opäť ponorte do tekutiny a nechajte pôsobiť päť až desať minút. Po vybratí ho opäť opláchnite pod tečúcou vodou a môžete si ho vychutnať.

Tieto spôsoby umývania ovocia sa však nehodia na ovocie s tenkou a pórovitou kožou ako sú napríklad jahody. Vzhľadom na charakter kože môže totiž dôjsť ku zmene chuti samotného ovocia.

Citrónová šťava

Ak ste so sódou stratili trpezlivosť, pretože aj po tretíkrát sa vám po zmiešaní s tekutinami spenila, netrápte sa. Pripravte si namiesto sódy jednu lyžicu citrónovej šťavy, jednu lyžicu bieleho octu a jednu šálku vody. Zmes dôkladne rozmiešajte a nastriekajte na ovocie. Nechajte pôsobiť päť až desať minúť, po uplynutí ktorých ju poriadne z ovocia zmyjete.

Nebojte sa, že sa chuť ovocia môže vplyvom citrónovej či octovej arómy zmeniť. Ide tiež o prírodné prostriedky, ako zmyť chemikálie z ovocia, preto by nemalo dôjsť k žiadnym nepriaznivým zmenám.


Mohlo by vás zaujať: Ovocie a zelenina počas zimy: Kde nájdete najviac vitamínov a minerálov?


Grapefruitové jadierka

Budete potrebovať 20 kvapiek extraktu z grapefruitových jadierok, ktorý určite nájdete v obchode so zdravou výživou. Ďalej si pripravte jednu lyžicu jedlej sódy, jednu šálku bieleho octu a jednu šálku vody. Všetky prísady dôkladne zmiešajte, dajte však pozor, aby vám sóda v kombinácií s octom nevytvorila penu. Takto pripravenú zmes nastriekajte na ovocie a nechajte pôsobiť aspoň päť minút. Potom prípravok z ovocia dôkladne zmyte.

Ak sa vám predsa len nepodarí zaobstarať extrakt z grapefruitových jadierok, môžete ho nahradiť aj lyžicou grapefruitovej šťavy, ktorú primiešate k ostatným prísadám a potom postupujete rovnako, ako v prípade extraktu z jadierok.

Ako teda umyť jahody?

Už sme spomínali, že podobné prípravky nie sú vhodné na umývanie jahôd a podobných druhov ovoví, keďže by mohlo dôjsť k zmene ich chuti. Avšak ani jahody nie sú žiadnou „pesticídovou výnimkou“, práve naopak. Jahody je preto nutné v dostatočnom časovom predstihu pred ich konzumáciou namáčať v studenej vode minimálne po dobu dvoch minút. Rovnako môžete postupovať aj v prípade broskýň či marhúľ, ktoré majú tiež veľmi tenkú kožu, ale napríklad aj pri umývaní špenátu.


Mohlo by vás zaujať: Zoznam ovocia a zeleniny s najvyšším a najnižším obsahom pesticídov


Ako sa snažíte nežiadúcich látok z ovocia zbaviť vy? Napíšte o nich ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close