Petržlen je v našej kuchyni veľmi obľúbenou surovinou. Vňať pridávame do jedál, zdobíme ňou šaláty, z koreňa si varíme polievky. Ale poznáme jeho účinky na telo? Prečo ho naše mamy pridávali na zemiaky a strukoviny? Ako ho využívali vo svojej lekárničke?
Množstvo účinných látok, vitamínov a minerálov v jednom zelenom balení petržlenovej vňate sa využíval už v dávnej histórii. Zelené listy petržlenu sa využívali na zlepšenie trávenia, prečistenie organizmu a na liečenie nadmernej plynatosti. Čaj z petržlenovej vňate sa dodnes používa pri vysokých horúčkach.Silnejší odvar, ktorý sa varí aspoň 10 minút sa používa na vlasy, ktorým vráti lesk a jeho antiseptické účinky ho predurčujú aj na ošetrenie poranení.Vypitý pomáha telo detoxikovať vďaka močopudným účinkom. Vitamíny A,B,C,E a K spolu s vlákninu a antioxidantmi pomáhajú telu bojovať proti rakovine. Éterické oleje obsiahnuté v koreni pomáhajú neutralizovať karcinogénne látky a flavonoidy zabraňujú poškodzovaniu buniek.
Táto rastlina sa dá dopestovať v každej záhrade a kúpime ju v každom supermarkete. Bez koreňa petržlenu a jeho vňate nepripraví vývar žiadna správna kuchárka. My sme si pre Vás pripravili niekoľko netradičných receptov do Vašej kuchyne.
Mohlo by vás zaujať: Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako?
Petržlenovo-mrkvová nátierka
Potrebujeme:
- 1 petržlen
- 2 mrkvy
- 1 jogurt
- 100 g syru
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
Postup: Začnime s raňajkami. Raw stravovanie je dnes veľmi populárnym trendom, preto sme si pre vás pripravili ľahkú raňajkovú nátierku s petržlenom. Na jemno postrúhaný petržlen a mrkvu si zmiešame s téglikom bieleho jogurtu a strúhaným syrom. Prelisujeme si cesnak a pridáme soľ podľa vlastnej chuti. Takto pripravenú nátierku necháme postáť a podávame natretú na koliečku bagety posypanú petržlenovou vňaťou.
Mohlo by vás zaujať: Petržlen nepatrí len do polievky: Je aj skvelý prírodný liek
Krémová petržlenová pochúťka
Potrebujeme:
- 1 menšiu cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 väčšie petržleny – pozor, aby neboli príliš staré
- 2 zemiaky
- 1 smotanu na varenie (250 ml)
- olivový olej
- soľ
Postup: Ošúpané zemiaky nakrájame na drobno a dáme variť do osolenej vody. Po odstavení vodu nevylievame, ale odložíme si ju. Na oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a petržlen. Prilejeme vodu so zemiakov a necháme variť. Keď petržlen zmäkne prilejeme smotanu a na chvíľu odstavíme z ohňa. Mixérom si vyšľaháme hladkú kašu a vrátime hrniec na sporák. Pridáme zemiaky a petržlenovú vňať. Privedieme do varu a odstavíme. Podávame ozdobené petržlenovými nitkami alebo chipsami.
Mohlo by vás zaujať: Kráľovná kuchyne cibuľa v hlavnej úlohe: Vyskúšajte tieto netradičné recepty!
Zdravšie chipsy, hranolky a nitky
Potrebujeme:
- petržlen
- papier na pečenie
- soľ
- oregáno
Postup: Ak máte radi fritované zemiakové pochúťky poradíme vám ako si pripraviť ich zdravšiu verziu. Predhrejeme si rúru na 180 °C.
Petržlen si nakrájame na požadovaný tvar:
- hranolčeky – čím tenšie, tým rýchlejšie sa upečú
- nitky – tenučké hranolky približne ako zápalky
- chipsy – tenké koliečka, môžu sa strúhať aj na strúhadle
Postup: Nakrájaný petržlen ukladáme na plech na papier na pečenie v jednej vrstve. Chipsy a hranolky pozorne rozkladáme tak, aby neboli na sebe. Nitky sa môžu trochu prelínať, ale dávame pozor, aby boli len v tenkej vrstve. Na vrch si prelisujeme cesnak a dáme všetko piecť na 10 minút. Radšej si ich počas pečenia skontrolujte, aby nezhoreli. Po dokončení ešte teplé posoľte a pridajte oregano a prelisovaný cesnak. Podávame s petržlenovým pestom ako malé občerstvenie a ako prílohu k rybám alebo mäsu.
Mohlo by vás zaujať: Dodajte telu vitamíny: Pripravte si chutné a zdravé polievky plné zeleniny
Petržlenové pesto
Potrebujeme:
- 60 g parmezánu
- čerstvú petržlenovú vňať
- za hrsť mandlí alebo vlašských orechov
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 malú cibuľu
Postup: Pripravte si jednoduchú studenú omáčku, ktorou si spestríte akékoľvek jedlo. Na olivovom oleji si opečieme vlašské orechy alebo mandle nakrájané na drobno. Čerstvú petržlenovú vňať si opláchneme a odstránime nevhodné lístky. V mažiari alebo mixéri si ich rozmiešame s cesnakom, malou cibuľkou, opraženými orechmi a parmezánom. Všetko spolu vymiešame do hladkej omáčky a podávame.
Máte radi petržlen? Na prípravu akých chutných jedál ho používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.