Petržlenové chipsy, pesto či nátierka: Vyskúšajte a určite neoľutujete!

Petržlen

thinkstockphotos.com

Petržlen je v našej kuchyni veľmi obľúbenou surovinou. Vňať pridávame do jedál, zdobíme ňou šaláty, z koreňa si varíme polievky. Ale poznáme jeho účinky na telo? Prečo ho naše mamy pridávali na zemiaky a strukoviny? Ako ho využívali vo svojej lekárničke?

Množstvo účinných látok, vitamínov a minerálov v jednom zelenom balení petržlenovej vňate sa využíval už v dávnej histórii. Zelené listy petržlenu sa využívali na zlepšenie trávenia, prečistenie organizmu a na liečenie nadmernej plynatosti. Čaj z petržlenovej vňate sa dodnes používa pri vysokých horúčkach.Silnejší odvar, ktorý sa varí aspoň 10 minút sa používa na vlasy, ktorým vráti lesk a jeho antiseptické účinky ho predurčujú aj na ošetrenie poranení.Vypitý pomáha telo detoxikovať vďaka močopudným účinkom. Vitamíny A,B,C,E a K spolu s vlákninu a antioxidantmi pomáhajú telu bojovať proti rakovine. Éterické oleje obsiahnuté v koreni pomáhajú neutralizovať karcinogénne látky a flavonoidy  zabraňujú poškodzovaniu buniek.

Táto rastlina sa dá dopestovať v každej záhrade a kúpime ju v každom supermarkete. Bez koreňa petržlenu a jeho vňate nepripraví vývar žiadna správna kuchárka. My sme si pre Vás pripravili niekoľko netradičných receptov do Vašej kuchyne.


Mohlo by vás zaujať: Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako?


Petržlenovo-mrkvová nátierka

Potrebujeme:

  • 1 petržlen
  • 2 mrkvy
  • 1 jogurt
  • 100 g syru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ

Postup: Začnime s raňajkami. Raw stravovanie je dnes veľmi populárnym trendom, preto sme si pre vás pripravili ľahkú raňajkovú nátierku s petržlenom. Na jemno postrúhaný petržlen a mrkvu si zmiešame s téglikom bieleho jogurtu a strúhaným syrom. Prelisujeme si cesnak a pridáme soľ podľa vlastnej chuti. Takto pripravenú nátierku necháme postáť a podávame natretú na koliečku bagety posypanú petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Petržlen nepatrí len do polievky: Je aj skvelý prírodný liek


Krémová petržlenová pochúťka

Potrebujeme:

  • 1 menšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 väčšie petržleny – pozor, aby neboli príliš staré
  • 2 zemiaky
  • 1 smotanu na varenie (250 ml)
  • olivový olej
  • soľ

Postup: Ošúpané zemiaky nakrájame na drobno a dáme variť do osolenej vody. Po odstavení vodu nevylievame, ale odložíme si ju. Na oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a  petržlen. Prilejeme vodu so zemiakov a necháme variť.  Keď petržlen zmäkne prilejeme smotanu a na chvíľu odstavíme z ohňa. Mixérom si vyšľaháme hladkú kašu a vrátime hrniec na sporák. Pridáme zemiaky a petržlenovú vňať. Privedieme do varu a odstavíme. Podávame ozdobené petržlenovými nitkami alebo chipsami.


Mohlo by vás zaujať: Kráľovná kuchyne cibuľa v hlavnej úlohe: Vyskúšajte tieto netradičné recepty!


Zdravšie chipsy, hranolky a nitky

Potrebujeme:

  • petržlen
  • papier na pečenie
  • soľ
  • oregáno

Postup: Ak máte radi fritované zemiakové pochúťky poradíme vám ako si pripraviť ich zdravšiu verziu. Predhrejeme si rúru na 180 °C.

Petržlen si nakrájame na požadovaný tvar:

  • hranolčeky – čím tenšie, tým rýchlejšie sa upečú
  • nitky – tenučké hranolky približne ako zápalky
  • chipsy – tenké koliečka, môžu sa strúhať aj na strúhadle

Postup: Nakrájaný petržlen ukladáme na plech na papier na pečenie v jednej vrstve. Chipsy a hranolky pozorne rozkladáme tak, aby neboli na sebe. Nitky sa môžu trochu prelínať, ale dávame pozor, aby boli len v tenkej vrstve. Na vrch si prelisujeme cesnak a dáme všetko piecť na 10 minút. Radšej si ich počas pečenia skontrolujte, aby nezhoreli. Po dokončení ešte teplé posoľte a pridajte oregano a prelisovaný cesnak. Podávame s petržlenovým pestom ako malé občerstvenie a ako prílohu k rybám alebo mäsu.


Mohlo by vás zaujať: Dodajte telu vitamíny: Pripravte si chutné a zdravé polievky plné zeleniny


Petržlenové pesto

Potrebujeme:

  • 60 g parmezánu
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • za hrsť mandlí alebo vlašských orechov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 malú cibuľu

Postup: Pripravte si jednoduchú studenú omáčku, ktorou si spestríte akékoľvek jedlo. Na olivovom oleji si opečieme vlašské orechy alebo mandle nakrájané na drobno.  Čerstvú petržlenovú vňať si opláchneme a odstránime nevhodné lístky. V mažiari alebo mixéri si ich rozmiešame s cesnakom, malou cibuľkou, opraženými orechmi a parmezánom. Všetko spolu vymiešame do hladkej omáčky a podávame.


Máte radi petržlen? Na prípravu akých chutných jedál ho používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Anka
Odporúčame