Plastové nádoby či PET fľaše a rakovina: Naozaj sú jednou z jej príčin?

mikrovlnná rúra

plnielanu.sk

V súčasnej dobe je plast veľmi využívaným materiálom a vyrába sa z neho množstvo materiálu slúžiaceho na bežné denné použitie v domácnosti. Podľa viacerých informácií môžu však plastové nádoby používané na mikrovlnné zohrievanie potravín spôsobiť rakovinu. Je to naozaj tak? Aké iné materiály sú na každodenné použitie vhodnejšie a aký druh plastu je najbezpečnejší?

Podľa viacerých správ zohrievanie potravín v mikrovlnnej rúre v plastových nádobách nie je najzdravšie, ba dokonca údajne môže spôsobovať rakovinu. Vplyvom tepla sa má uvoľňovať dioxín z plastu a prechádzať priamo do prihrievanej potraviny. Obzvlášť veľké riziko vraj platí pri takomto zohrievaní jedál, obsahujúcich tuk. Dioxíny sa pritom spájajú najmä s rakovinou prsníka, semenníkov či prostaty. Je naozaj zohrievanie jedál v plastových nádobách také škodlivé?

Lacné, pekné, praktické

Všetky tieto prívlastky opisujú a charakterizujú súčasnú éru plastových výrobkov. Žijeme v dobe, kedy sú plastové materiály a výrobky z nich vysoko praktické, pretože sú ľahké, nerozbitné a nemalú úlohu tiež zohráva aj fakt, že sú aj cenovo pomerne dostupné. Často zláka k ich kúpe aj pekný design či farba plastového výrobku, ktorá vám ladí ako súčasť kuchyne či interiéru.

Voľte prírodné materiály

Hovoriť budeme najmä o plastových nádobách určených na použitie v kuchyni. Ak ste si kúpili plastovú nádobu, ktorá nebude prichádzať do kontaktu s mikrovlnným žiarením, nemusíte sa báť. Ak ju ale plánujete používať v mikrovlnke bežne na zohrievanie jedla, na kvalite si dajte záležať. Odborník však odporúča, používať radšej prírodné materiály: „Ak už v mikrovlnke prihrievate, mali by ste zvoliť radšej prírodné materiály, v ktorých budete prihrievať jedlo – napríklad sklo či keramika,“ vysvetľuje Doc. Ing. Stanislav Sekretár, PhD. z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie, Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorý zároveň zdôrazňuje, že prihrievanie v mikrovlnke jedlo do značnej miery znehodnocuje.


Mohlo by vás zaujímať: Varovné signály rakoviny: Pri ktorých zbystriť pozornosť a ísť k lekárovi?


Kupujte radšej drahšie plasty

Ak už kupujete plasty, voľte radšej značkové výrobky. V prípade plastu je totiž dôležitá jeho kvalita, resp. jeho druh. V populárnych obchodoch „Všetko za euro“ totiž môžete nájsť krásnu plastovú misku len za 1,- Euro, no o jej kvalite by sa dalo polemizovať. Ako ozdoba sa dá použiť, no jej využívanie  na prihrievanie jedla v mikrovlnnej rúre treba zvážiť.

PET áno, PVC nie

Aké materiály teda zvoliť? Špecialista na potravinárske technológie odporúča dostatočne sa venovať pri kúpe plastu jeho druhu a vyberať nasledovne: Keď už plastová nádoba, tak PET (teplota topenia vyše 220 °C), polykarbonát (teplota topenia vyše 260 °C), prípadne polypropylén (teplota topenia 130-170 °C). Neodporúča sa PVC (teplota topenia cca 100 °C),“ vysvetľuje docent Sekretár z Oddelenia potravinárskej technológie STU v Bratislave, ktorý zároveň vyvracia mýty o uvoľňovaní dioxínov z PET fliaš a ubezpečuje: „Z PET fliaš sa nijaké dioxíny neuvoľňujú.“


Mohlo by vás zaujímať: Kupujeme mikrovlnnú rúru: Ktorá je pre vás tá najlepšia?


Ak sú nádoby označené logom, riziko je minimálne

Dôležité je pri kúpe si všímať aj označenia plastových nádob, ktoré chceme použiť napríklad na mikrovlnný ohrev. „Ak sú plastové nádoby výrobcom označené ako „vhodné pre mikrovlnný ohrev potravín“, riziko z použitého plastu je malé. Väčšie riziko predstavuje účinok samotného ohrevu (bez ohľadu na použitý obalový materiál). Vhodnejšie ako plasty sú však na prihrievanie v mikrovlnkenádoby zo skla a keramiky. Vhodnejšie ako prihrievanie v mikrovlnke je použitie teplovzdušného ohrevu,“ radí potravinový technológ, docent Stanislav Sekretár.

Jedlo s plastovou pachuťou

Jedným z negatív prihrievania jedál v plastovej nádobe je aj fakt, že jedlo po zohriatí získa pachuť plastu: „Plastové nádoby určené pre mikrovlnný ohrev prepúšťajú mikrovlnné žiarenie a následná interakcia zohriatej potraviny s plastovou nádobou zanechá v jedle určitú pachuť plastu. Toto nepociťujeme pri použití sklenej alebo keramickej nádoby. Je to podobné ako príprava jedla v nádobe s teflónovým povrchom a v nerezovej nádobe,“ vysvetľuje odborník na technológie v potravinárstve, doc. Sekretár, ktorý zároveň dodáva, že: „Plastové nádoby by som osobne nepoužíval. Jednoduchšie je prihriať jedlo na keramickom tanieri alebo v sklenej miske.


Používate v mikrovlnke plastové nádoby? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, Oliver

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close