Plnotučné výrobky majú zástancov aj odporcov: Na ktorú stranu sa prikloníte vy?

Muž

thinkstockphotos.com

Po obľube nízkočných jogurtov či mlieka aj na Slovensku pomaly pribúda ľudí, ktorí uprednostňujú čo najprirodzenejšie spracovanie potravín aj za cenu vyššieho množstva tukov. Vo Fínsku je tento trend ešte výraznejší a ani odborníci sa nevedia zhodnúť na jednom názore – škodia nám plnotučné výrobky, alebo ani nie?

Veľa tuku, alebo vôbec žiadny? Prístupy k tejto otázke sa rôznia. Mnoho Fínov sa dnes k veľkej nevôli nutričných poradcov vracia k potravinám bohatým na tuky.

K štíhlej línii vďaka tukom

Tridsaťdeväťročná Finka Johanna Amelinová má jasno: podarilo sa jej schudnúť desať kilogramov tým spôsobom, že píla plnotučné mlieko a poctivo jedla maslo. Patrí k mnohým Fínom, ktorí sa obracajú chrbtom k diétam bez tuku a k transformovanej priemyselne vyrábanej potrave a dávajú prednosť pokrmom bohatým na tučné látky, ktoré považujú za prirodzenejšie pre ľudský organizmus. Pohŕdajú odporúčaniami výživových poradcov.

Všetko začalo pred piatimi rokmi. Amnelinová niekde čítala, že potraviny bez tuku nie sú tak celkom dobré pre zdravie, a tak zmenila svoj jedálniček. ,,Spočiatku som vymenila odtučnené mlieko za plnotučné a všimla som si, že začínam strácať na váhe,“ vysvetľuje. Amnelinová vyrástla v 90. rokoch na juhovýchode Fínska a rovnako ako jej rodina sa až do nedávnej doby prikláňala k netučným potravinám, ako to radia oficiálni nutriční ​​poradcovia. Dnes konzumuje len plnotučné mlieko a maslo a dáva to aj svojim deťom. ,,Zakaždým, keď som vypila odtučnené mlieko, zmocnila sa ma strašná chuť na nejaké maškrty, ako je čokoláda alebo čipsy. Potraviny s minimálnym obsahom tuku nemôžu nadlho zahnať hlad,“ uisťuje.


Mohlo by vás zaujať: Päťdesiatka na krku? Prispôsobte svoj jedálniček a zostaňte v dobrej kondícii


Chutnejšie a menej spracované

Nie je jediná, kto je k oficiálnym odporúčaniam skeptický. Mnoho Fínov súdi, že tuky boli neodôvodnene kritizované. Iní chcú len jesť chutnejšie a čo najmenej spracovávané potraviny. V dôsledku toho v posledných rokoch vo Fínsku na veľké zúfalstvo lekárov značne stúpla spotreba masla a syrov. Podľa štatistiky Fínskeho inštitútu pre prírodné zdroje skonzumovali Fíni v roku 2007 na osobu 17,5 kilogramu syrov a 2,5 kilogramu masla, zatiaľ čo vlani to už bolo 26 kilogramov syrov a štyri kilogramy masla.

Niektorí kardiológovia smútia…

Oficiálne miesta sú znepokojené touto tendenciou, ktorú považujú za zdraviu škodlivú. ,, do roku 2007 bola hladina cholesterolu u obyvateľov nízka. V roku 2012 sa situácia zhoršila, a to súvisí s vyššou konzumáciou nasýtených mastných kyselín,uvádza Marjaana LahtiováKoskiová, členka fínskej asociácie kardiológov a Národnej rady pre výživu obyvateľstva. Rada odporúča konzumáciu mliečnych výrobkov s nízkym obsahom tuku alebo úplne bez tuku a potravín bohatých na nenasýtené mastné kyseliny, ako rastlinné oleje, tuky alebo orechy.


Mohlo by vás zaujať: Milujete jogurty? Takto si doma vyrobíte svoj vlastný!


…iní nemajú problém

Avšak aj medzi expertmi existuje rebelská skupina, ktorá si myslí, že je potrebné živočíšne tuky rehabilitovať. ,,Nevidím, ako produkty s nízkym obsahom tuku prospievajú zdraviu. Sám už ich nekonzumujem,hovorí profesor Kari Salminem. Uvádza niekoľko štúdií potvrdzujúcich, že súvislosť medzi nasýtenými kyselinami a kardiovaskulárnymi chorobami nemôže byť vedecky preukázaná.


Dávate prednosť plnotučným alebo nízkotučným potravinám? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, ČTK, AFP
Odporúčame