Plynatosť, hnačky a bolestivé kŕče po jedle: Zrejme trpíte alergiou na túto potravinu

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Bez mlieka si mnohí z nás svoj jedálničiek ani len nevedia predstaviť. Používame ho na dochutenie kávy či ovsených vločiek, je neodmysliteľnou súčasťou viacerých receptov. No ak sa vám po jeho konzumácii prejavia tráviace ťažkosti vo forme kŕčov, hnačiek, zvýšenej plynatosti či bolesti brucha, môže byť na vine práve intolerancia laktózy. Prezradíme vám, čo všetko by ste mali vedieť o tejto poruche.

Vekom riziko vzniku výrazne rastie

Intolerancia laktózy nie je bežné ochorenie, ale porucha. Súvisí s nedostatkom laktázy, teda enzýmu, ktorý je zodpovedný za štiepenie mliečneho cukru. So stúpajúcim vekom stúpa aj riziko intolerancie, ktorou trpí približne každý piaty Slovák. Tá sa prejavuje približne od 30 minút až do dvoch hodín po konzumácii mlieka, či potraviny, ktorá obsahuje mlieko.

Primárna laktózová intolerancia

Podľa zistení vedcov sa vekom množstvo enzýmu laktázy znižuje. Čím sme starší, tým konzumujeme menej mliečnych výrobkov, naša strava je pestrejšia aj na iné zložky a laktáza pre náš organizmus už tak nie je potrebná. Ak sa u vás vyvinula intolerancia laktózy vekom, hovoríme o primárnej laktózovej intolerancii.

Sekundárna laktózová intolerancia

Vzniká ako dôsledok iného ochorenia. Najčastejšie sa spája s rozvojom celiakie či zápalového ochorenia tráviaceho traktu (IBD ochorenie), pričom môže vzniknúť aj dôsledkom chirurgického zákroku. Ak sa však podarí vyliečiť či aspoň zmierniť ochorenia, ktoré vyvolali laktózovú intoleranciu, hladina enzýmu laktázy sa časom opäť zvýši na bežnú úroveň.


Mohlo by vás zaujať: Bezlepková či bezlaktózová diéta módnym výstrelkom? U niektorých ľudí to je tak


Vrodená laktózová intolerancia

Našťastie ide o skutočne zriedkavú formu, kedy sa dieťa rodí s úplnou absenciou enzýmu laktázy. V dôsledku nej nie je možné dojčenie, pretože dieťatko nie je schopné stráviť mliečny cukor prítomný v materskom mlieku. Je plne odkázané na kŕmenie špeciálnou náhradou materského mlieka, ktorá neobsahuje žiadnu laktózu.

Diagnostika

To, či trpíte intoleranciou laktózy, vám určí lekár krvným testom či dychovou skúškou. No ešte predtým. Než sa za ním vyberiete, môžete otestovať, či patríte do rizikovej skupiny.

Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu:

– vyskúšajte na pár týždňov absolútne vysadiť mlieko či mliečne produkty
– ak počas tejto doby u vás vymiznú nepríjemné príznaky laktózovej intolerancie, vyskúšajte skonzumovať mliečny výrobok a pozorujte, ako naň bude reagovať váš organizmus
– ak sa vrátia príznaky, vyhľadajte lekára


Mohlo by vás zaujať: Potravinová alergia znepríjemňuje život: Ktoré potraviny vyvolávajú reakcie?


Mliečne výrobky nemusia dostať úplnú stopku

Ak trpíte laktózovou intoleranciou, nemusíte zo stravy vylúčiť všetky mliečne výrobky. Len si treba správne vyberať. Fermentované mliečne výrobky ako niektoré druhy tvrdých syrov (čedar, parmezán a pod), acidofilné mlieka či bryndza vám určite neuškodia. Rozlúčiť sa však budete musieť nielen s kravským, ale aj  kozím mliekom, ktoré taktiež obsahuje laktózu. Na druhej strane budete mať aspoň príležitosť vyskúšať rôzne rastlinné mlieka, ktoré majú vynikajúcu chuť. Napríklad mandľové, ryžové či sójové mlieko sú druhy mliek, ktoré sú vynikajúcou alternatívou živočíšnych mliek.

Náš tip: Ak si však bez kravského mlieka neviete svoj jedálniček ani len predstaviť, skúste doňho pridať laktázu, ktorú je možné kúpiť vo forme kvapiek či tabliet. Tento enzým vám doplní to, čo telu chýba.

Intolerancia na laktózu neznamená koniec sveta. Len vyžaduje vyššiu pozornosť pri výbere vhodných potravín. Našťastie už väčšina supermarketov má v ponuke produkty, ktoré neobsahujú laktózu, čo vám určite uľahčí nakupovanie.


Máte skúsenosti s laktózovou intoleranciou? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.





Zdroj: Michaela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close