Po cestovinách sa nepriberá: Napriek diétnym trendom sú vhodným základom stravy

Špagety

pixabay.com

Napriek tomu, že trendy v chudnutí z času na čas hovoria niečo iné, cestoviny sú skutočne vhodným základom jedálnička. Nepriberá sa totiž po nich tak, ako sa zvykne hovoriť. Za cestoviny hovorí tiež to, že sú základom obľúbenej stredomorskej stravy, ktorá sa považuje za zdravú a aj to, že obsahujú takzvané zložité sacharidy. Naopak, na módne diéty je potrebné dať si pozor, keďže niekedy môžu viac ublížiť, ako pomôcť.

Základ stredomorskej kuchyne

Nepochybne majú ako zdroj sacharidov svoju kalorickú hodnotu, ku ktorej je potrebné pri diéte prihliadať. Je však veľa dôvodov, ktoré z cestovín robia základnú potravinu nielen talianskej kuchyne, ale predovšetkým stredomorskej stravy. Teda potravinového modelu, ktorý dnes mnohé štúdie označujú za akýsi elixír dlhého života, ktorý chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami a nádormi.

Začnime tým, že sacharidy majú byť prvou a najvýznamnejšou výživnou látkou, ktorú denne prijímame a že 50 60 percent celkových kalórií, ktoré máme pri diéte skonzumovať, pochádzať zo sacharidov.


Mohlo by vás zaujímať: Cestovinové dobroty: Vyčarte zo zásob chutné jedlo dvakrát inak!


Sacharidy sa trávia rýchlo

Cestoviny a príbuzné potraviny majú cez výrazný prísun kalórií oveľa menší vplyv na nadváhu ako proteíny a tuky, a to práve vďaka tomu, ako funguje náš metabolizmus. Naše telo totiž strávi sacharidy veľmi rýchlo, a preto sa kalórie, ktoré sacharidy obsahujú, ľahšie spotrebujú v podobe tepla, než aby sa hromadili.

Jednoduché a rafinované cukry sú škodlivé, pretože v prípade, že sa ich konzumuje príliš, prispievajú k rýchlej akumulácii energie. Lepšie sú zložité cukry, ako je škrob, hlavná zložka cestovín, a to preto, že majú nízky glykemický index.

Nízky glykemický index vyvoláva dlhší pocit sýtosti, vedie k nižšej váhe a znižuje riziko cukrovky. Ešte lepšie je, keď k sacharidom konzumujeme optimálne množstvo vlákniny. Preto je celozrnný produkt pre naše zdravie nepochybne vhodnejší.

Cestoviny je možné pripraviť na mnoho spôsobov a spolu so zeleninou či rybou je to nutrične vyvážený pokrm. Konzumácia cestovín nás tiež robí šťastnými, pretože obsahuje aminokyselinu tryptofán, ktorú náš organizmus premieňa na serotonín, neurotransmiter s antidepresívnymi účinkami.


Mohlo by vás zaujímať: Cestoviny miluje snáď každý: Pozrite sa na 10 fantastických VIDEOtipov na ich spracovanie


Pozor na módne diéty

V globálnej spoločnosti pôsobí mnoho faktorov, ktoré zaisťujú nejakej diéte popularitu. Stačí, keď niektorá celebrita diétu drží a médiá sa už postarajú o to, aby sa stala známou. Módnym diétam je ale potrebné sa vyhýbať, pretože veľká väčšina z nich nemá reálny vedecký základ.

Vhodná je konzultácia s odborníkom, pretože každá diéta má byť každému šitá na mieru. Každý človek má určitú fyzickú konštitúciu a metabolizmus a len po štúdiu komplexného stavu pacienta je možné odporučiť správny diétny režim.

Vyhýbajme sa všetkým diétam, ktoré sľubujú schudnúť sedem kilogramov za sedem dní, a všetkým zázračným pilulkám, ktoré môžu poškodiť zdravie. Len lekár môže predpísať lieky, ktoré pomáhajú prispôsobiť sa diéte a optimalizovať jej účinky.

Diétu a pevnú vôľu nemôže nahradiť žiadny liek. Akúkoľvek farmakologickú formu, hoci aj prírodnú, v podobe pastiliek či nápojov, je potrebné užívať len pod dohľadom lekára.


Máte radi cestoviny? Ako často si ich doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Milan, ČTK, La Repubblica
Odporúčame