Pochutí si celá rodina: Objavte cuketové recepty, ktoré nezaťažia žalúdok

Cuketa

gettyimages

Cuketová pizza bez múky

Potrebujeme:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 100 g tvrdého syra
  • 2 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • olej
  • paradajkovú omáčku na základ pizze/domáci kečup
  • suroviny na obloženie pizze – šunka, olivy, šampiňóny, rôzne druhy syrov…

Postup: Cuketu dôkladne umyjeme a rozdelíme na polovicu. Odoberieme jadrovník a zvyšnú dužinu aj so šupkou nastrúhame. Primiešame jednu čajovú lyžičku soli a vložíme do sitka. Položíme ho cez okraj hrnca/misky, aby mohla odkvapkávať prebytočná voda. Vyšťavenú cuketu zmiešame s vajíčkami, 50 g nastrúhaného syra, pridáme čierne korenie podľa chuti a obľúbené bylinky.

Vzniknutú hmotu rovnomerne rozotrieme do formy na pizzu alebo na plech. Formu predtým vystelieme papierom na pečenie a jemne potrieme olejom. Cuketové cesto pečieme v rúre 10 minút pri teplote 200 °C. Vyberieme z rúry, potrieme pizzovým základom a naukladáme ingrediencie podľa chuti. Posypeme zvyškom nastrúhaného syra a dopekáme ďalších 15-20 minút pri 180°C.

Mohlo by vás zaujať: Placky, zapečená dobrota alebo polievka: Ochutnajte výborné cuketové rýchlovky

Sýte cuketové lode s ryžou

Potrebujeme:

  • 2 väčšie cukety
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 100 g slaniny
  • 200 g uvarenej ryže
  • 3 paradajky
  • 200 g konzervovaných červených fazuliek
  • 2 vajíčka
  • 200 g tvrdého syra
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • soľ, čierne korenie, chilli

Postup: Cukety umyjeme, prepolíme stredom a vyberieme jadrovník. Nemusíme ich zbavovať šupky. Časť dužiny lyžicou odoberieme a v „lodiach“ ponecháme hrúbku cca 1 cm. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu so slaninkou. Pridáme na kúsky pokrájané paradajky, odobratú dužinu a červené fazuľky. Miešame do zmäknutia. Zmes dochutíme soľou a čiernym korením. Kto má rád pikantné, môže siahnuť aj po chilli.

Do hotového základu pridáme uvarenú ryžu a 2 surové vajcia. Plechy potrieme olejom a poukladáme prázdne cuketové lode. Zmesou ich opatrne naplníme a vložíme ich na 30-35 minút do rúry pri teplote 180 °C. Pár minút pred dopečením posypeme nastrúhaným syrom a zapekáme do zlatista.

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Šťavnatá plnená cuketa: Pochutí si na nej celá rodina!

Zapekaná smotanovo-cuketová „prekladačka“

Potrebujeme:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 3 vajcia
  • 50 g hladkej múky
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 200 g kuracej šunky
  • 200 g tvrdého syra (ideálne parmezán)
  • rastlinný olej
  • soľ, čierne korenie

Postup: Cukety umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Osolíme ich, počkáme 30 minút, kým pustia vodu a osušíme. Na rozpálenom oleji opečieme kolieska cukety do zlatista. Zapekaciu formu vytrieme olejom a uložíme prvú vrstvu cukety. Smotanu, vajcia a múku zmiešame dohladka. Časť z tejto zmesi rozotrieme na cuketu. Následne posypeme nastrúhaným syrom a uložíme tenké plátky šunky. Opäť nasleduje vrstva cukety, za ňou vajíčkovo smotanová zmes, syr, šunka – kým sa neminú suroviny. Posledná vrstva by mala byť syrová. Uvedené množstvo surovín zaplní stredne veľkú sklenenú zapekaciu misku. Pečieme približne 35-40 minút pri teplote 200°C. Dobrú chuť!

Aké ďalšie chutné cuketové jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Lucia, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close