Szeged, známy aj ako Segedín, je štvrté najväčšie mesto našich južných susedov. Nám sa však už pravdepodobne navždy bude spájať so skvelou pochúťkou, na ktorú jednoducho v slovenskej kuchyni nedáme dopustiť.
Segedínsky guláš nemá s maďarským mestom až tak veľa spoločného. V Maďarsku sa mu totiž hovorí sikulský guláš. Čo teda spája Segedín a segedín nie je dôležité. Základ je, že týmto jedlom nemáte čo pokaziť. A to dokonca ani vtedy, ak ho uvaríte bez mäsa alebo kyslej smotany.
Klasický segedín
Potrebujeme:
- 500 g kyslej kapusty
- 1000 g bravčového pliecka
- 200 ml kyslej smotany
- 1 cibuľu
- maslo
- sladkú mletú papriku
- bobkový list
- čierne korenie a soľ
Postup: Bravčové mäso očistíme, zbavíme šliach a nakrájame na kocky. Nakrájame cibuľu a rovnako kyslú kapustu, aby v segedíne neplávali príliš veľké kúsky. Cibuľu orestujeme, keď je zlatistá, pridáme mäso. Okoreníme ho čiernym korením, soľou a paprikou, dodáme tiež bobkový list. Podlejeme pohárom vody alebo vývaru a necháme ho dusiť, kým nebude mäkké. Vtedy pridáme kyslú kapustu a varíme spoločne približne 15 minút. Ak je guláš príliš riedky, pridáme lyžicu polohrubej múky a poctivo premiešame, aby sme sa zbavili hrudiek. Po odstavení dodáme kyslú smotanu. Môžeme si z nej troška odložiť a použiť ju na výzdobu priamo na tanieri. Podávame s knedľou, cestovinami alebo chlebom.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Klasika menom segedínsky guláš: Spoznajte chuť a pýchu Maďarska
Vegetariánsky segedín
Potrebujeme:
- 1 balenie sójových kociek
- 500 g kyslej kapusty
- 1 konzervu olúpaných paradajok
- 200 ml kyslej smotany
- 1 kocku zeleninového bujónu
- 2 cibule
- 2 ČL mletej sladkej papriky
- 1 papriku
- bobkový list
- čierne korenie a soľ
Potrebujeme: Balenie sójových kociek zalejeme vriacou vodou a necháme zmäknúť. Posolíme a po niekoľkých minútach zlejeme vodu. Následne si rozohrejeme olej, na ktorom opražíme nakrájanú cibuľu. Po chvíľke pridáme scedené kocky, nech sa zbavia prebytočnej vody a zvonku pekne orestujú. Osolíme a pokoreníme ich, pridáme tiež sladkú papriku a bobkový list. Zalejeme vodou a pridáme kocku zeleninového bujónu a tiež na malé prúžky nakrájanú papriku. Kyslú kapustu medzičasom nakrájame na menšie kúsky. Do gulášu vylejeme trošku kapustnej vody a potom pridáme do hrnca aj samotnú kapustu. Povaríme menej ako 10 minút a zahustíme kyslou smotanou zmiešanou s polohrubou múkou. Možnosť je kyslú smotanu nahradiť sójovou a vytvoriť tak vegánsku verziu jedla. Podávame s knedľou, cestovinami, chlebom, prípadne s indickými plackami.
Mohlo by vás zaujímať: Americký youtuber na Slovensku: Máme hrozné cesty a krásnu prírodu. Ako dopadlo v teste jedlo?
Tipy pre vydarený segedín:
- Pokiaľ máte domácu nakladanú kapustu, odkladajte si z nej šťavu. V prípade nevýraznej a málo kyslej chuti gulášu ju pridajte do hrnca.
- Kapustu pred použitím prepláchnite pod tečúcou vodou.
- Kapustu nezabudnite pokrájať, inak bude príliš veľká.
- Pokiaľ kapustu kupujete, vyberajte takú, ktorá prešla mliečnym kvasením.
- Vyhýbajte sa sladko-kyslej nakladanej kapuste.
- Vývarom či vodou zalievame mäso tak, aby bolo zakryté. Počas varenia podlievame.
- Kapusta sa musí s mäsom povariť, nestačí ju len pridať k hotovému mäsu.
- Pokiaľ je kapusta príliš kyslá, nahraďte kyslú smotanu sladkou.
- Ak nechcete využiť smotanu, nahraďte ju šálkou vlažného mlieka zmiešaného s polohrubou múkou.
- V mäsovom guláši radšej využívajte čistú vodu ako bujón z kocky.
Máte radi segedín? Na aké spôsoby si ho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na