Pochúťka menom segedínsky guláš: Vyskúšajte overený recept i verziu bez mäsa

Segedínsky guláš

wikimedia.org

Szeged, známy aj ako Segedín, je štvrté najväčšie mesto našich južných susedov. Nám sa však už pravdepodobne navždy bude spájať so skvelou pochúťkou, na ktorú jednoducho v slovenskej kuchyni nedáme dopustiť.

Segedínsky guláš nemá s maďarským mestom až tak veľa spoločného. V Maďarsku sa mu totiž hovorí sikulský guláš. Čo teda spája Segedín a segedín nie je dôležité. Základ je, že týmto jedlom nemáte čo pokaziť. A to dokonca ani vtedy, ak ho uvaríte bez mäsa alebo kyslej smotany.

Klasický segedín

Potrebujeme:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 1000 g bravčového pliecka
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 cibuľu
  • maslo
  • sladkú mletú papriku
  • bobkový list
  • čierne korenie a soľ

Postup: Bravčové mäso očistíme, zbavíme šliach a nakrájame na kocky. Nakrájame cibuľu a rovnako kyslú kapustu, aby v segedíne neplávali príliš veľké kúsky. Cibuľu orestujeme, keď je zlatistá, pridáme mäso. Okoreníme ho čiernym korením, soľou a paprikou, dodáme tiež bobkový list. Podlejeme pohárom vody alebo vývaru a necháme ho dusiť, kým nebude mäkké. Vtedy pridáme kyslú kapustu a varíme spoločne približne 15 minút. Ak je guláš príliš riedky, pridáme lyžicu polohrubej múky a poctivo premiešame, aby sme sa zbavili hrudiek. Po odstavení dodáme kyslú smotanu. Môžeme si z nej troška odložiť a použiť ju na výzdobu priamo na tanieri. Podávame s knedľou, cestovinami alebo chlebom.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Klasika menom segedínsky guláš: Spoznajte chuť a pýchu Maďarska


Vegetariánsky segedín

Potrebujeme:

  • 1 balenie sójových kociek
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 konzervu olúpaných paradajok
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 kocku zeleninového bujónu
  • 2 cibule
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 papriku
  • bobkový list
  • čierne korenie a soľ

Potrebujeme: Balenie sójových kociek zalejeme vriacou vodou a necháme zmäknúť. Posolíme a po niekoľkých minútach zlejeme vodu. Následne si rozohrejeme olej, na ktorom opražíme nakrájanú cibuľu. Po chvíľke pridáme scedené kocky, nech sa zbavia prebytočnej vody a zvonku pekne orestujú. Osolíme a pokoreníme ich, pridáme tiež sladkú papriku a bobkový list. Zalejeme vodou a pridáme kocku zeleninového bujónu a tiež na malé prúžky nakrájanú papriku. Kyslú kapustu medzičasom nakrájame na menšie kúsky. Do gulášu vylejeme trošku kapustnej vody a potom pridáme do hrnca aj samotnú kapustu. Povaríme menej ako 10 minút a zahustíme kyslou smotanou zmiešanou s polohrubou múkou. Možnosť je kyslú smotanu nahradiť sójovou a vytvoriť tak vegánsku verziu jedla. Podávame s knedľou, cestovinami, chlebom, prípadne s indickými plackami.


Mohlo by vás zaujímať: Americký youtuber na Slovensku: Máme hrozné cesty a krásnu prírodu. Ako dopadlo v teste jedlo?


Tipy pre vydarený segedín:

  • Pokiaľ máte domácu nakladanú kapustu, odkladajte si z nej šťavu. V prípade nevýraznej a málo kyslej chuti gulášu ju pridajte do hrnca.
  • Kapustu pred použitím prepláchnite pod tečúcou vodou.
  • Kapustu nezabudnite pokrájať, inak bude príliš veľká.
  • Pokiaľ kapustu kupujete, vyberajte takú, ktorá prešla mliečnym kvasením.
  • Vyhýbajte sa sladko-kyslej nakladanej kapuste.
  • Vývarom či vodou zalievame mäso tak, aby bolo zakryté. Počas varenia podlievame.
  • Kapusta sa musí s mäsom povariť, nestačí ju len pridať k hotovému mäsu.
  • Pokiaľ je kapusta príliš kyslá, nahraďte kyslú smotanu sladkou.
  • Ak nechcete využiť smotanu, nahraďte ju šálkou vlažného mlieka zmiešaného s polohrubou múkou.
  • V mäsovom guláši radšej využívajte čistú vodu ako bujón z kocky.

Máte radi segedín? Na aké spôsoby si ho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: wikimedia.org, wikimedia.org, Filip
Odporúčame