Pochúťky starých mám z nitrianskeho regiónu: Jablková torta či burgyňáše chutia aj dnes

pečenie

photl.com

Nitra a jej okolie sú známe svojimi vinohradmi a chutnými vínami, ktoré sa tu dorábajú a sú vhodným doplnkom k zdravým jedlám našich predkov. Necháte sa zlákať na niektorý z receptov našich starých mám aj vy?

Jednoduché, sviatočné aj každodenné a pritom tak výdatné a chutné recepty prináša z nitrianskeho regiónu – Dolná Nitra, Horná Nitra, Tekov – ďalší diel knihy zo série Poklady slovenskej kuchyne. Jej autorka Silvia Pilková, zberateľka tradičných slovenských receptov, sa sústredila pri ich výbere na to, aby ulahodila chuťovým pohárikom vegetariánov aj milovníkov mäsitých jedál, ľuďom obľubujúcich sladké či slané jedlá. Ponúkame vám tri recepty aj na váš stôl.

Dolná Nitra

Je krajom, kde sa dobre darí paradajkám, kukurici, hroznu a iným plodinám, ktoré majú rady teplé podnebie. Zaujímavosťou z Lapáša, odkiaľ je rodina môjho muža, sú burgyňáše, ktoré sa piekli z cukrovej repy. Sú odvodené od názvu kŕmnej repy burgyne, ktorá sa ale na pečenie používala menej ako cukrová,“ priblížila Silvia Pilková.


Mohlo by vás zaujímať: Tradičné recepty sú opäť v móde: Svedčí o tom aj nová séria kuchárskych kníh


Burgyňáše

Potrebujeme:

  • 1 kg cukrovej repy
  • 4 zrniečka čierneho korenia
  • 1 kg polohrubej múky
  • 4 lyžice masti
  • 1 kocku droždia
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 1 lyžičku soli
  • 100 g cukru
  • 100 g maku

Na potretie

  • 1 vajce
  • 1 lyžičku soli 

Repu očistíme, ošúpeme, nakrájame na menšie časti a na 45 minút dáme variť do vody s čiernym korením. Uvarenú repu postrúhame do misky, pridáme múku, masť, droždie, prášok do pečiva, vajcia, soľ, cukor a mak. Cesto miesime, kým nie je vláčne a nelepí sa. Necháme ho 45 minút vykysnúť, potom rozvaľkáme a na pomúčenej doske vykrajujeme pagáče. Poukladáme ich na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom so soľou a v rúre vyhriatej na 190 ºC pečieme asi 25 minút. Mierne sladkastú chuť pagáčov výborne dopĺňa suchšie víno, z tejto oblasti to môže byť rizling alebo veltín.


Mohlo by vás zaujímať: Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby


Horná Nitra

Je oblasť, kde sa chovala hydina, pestovali jablká. Melence, štedrák, krúpová kaša, zvarová polievka, pripravená len zo zemiakov a cmaru, patrili kedysi k typickým jedlám pripravovaným v tomto regióne. Keďže sa tu nachádzajú aj Topoľčany a pivovar, pivo sa stalo základom pre mnohé chutné jedlá,“ prezradila tajomstvo Silvia Pilková. Dodala, že jablká ako súčasť každej záhrady, sa stali surovinou na varenie a pečenie asi v každej domácnosti. 

Jablková torta z Radošiny

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 125 g práškového cukru
  • 50 ml oleja
  • 150 g jabĺk, nastrúhaných na jemno
  • 170 g polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžicu kakaa
  • 50 g posekaných orechov
  • marhuľový lekvár
  • 100 g čokolády
  • 70 g masla

Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do penista, postupne zašľaháme olej, pridáme postrúhané jablká a premiešame. Do pripravenej masy pridáme preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou, preosiatym kakaom a posekanými orechmi. Cesto rozotrieme do pripravenej formy, vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C a pečieme asi 20 minút. Necháme vychladnúť. Korpus potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou, ktorú sme pripravili nad parou vymiešaním masla a čokolády. Torta výborne chutí so šľahačkou.


Mohlo by vás zaujímať: Nezabúdajte na tradície: Pripravte si doma pirohy podľa vlastnej chuti


Tekov

Ešte nedávno sa na každej dedine takmer z každého dvora ráno vyháňal kŕdeľ husí na pašu. V jeseni a na začiatku zimy sa začali vykrmovať. Husi boli zavreté v chlieve, aby mali čo najmenej pohybu a gazdiná brala hus za husou, sediac si ju pridŕžala nohami, jednou rukou jej otvorila zobák a druhou ju štopala šrotom, kukuricou alebo priamo na tento účel urobenými šúľkami zo zemiakov, až po koniec hrdla. Za dva týždne boli vykŕmené a pripravené na pekáč. Upiecť hus tak, aby bola akurátne slaná, šťavnatá, prepečená a s chrumkavou kožkou, je naozaj umenie a každá kuchárka má na to svoj recept. Skúste ten môj,“ vyzvala Silvia Pilková.

Tekovská husacina

Potrebujeme:

  • 6-kilogramovú hus
  • soľ
  • mlieko na potretie

Vypitvanú a umytú hus vyutierame do sucha, potrieme soľou (aj brušnú dutinu) a necháme cez noc odstáť v chlade. Na druhý deň hus podliatu vodou pomaly pečieme v hlinenom pekáči v rúre vyhriatej na 180 °C aspoň 4 hodiny. Približne každú polhodinu ju otáčame a odoberáme vyškvarenú masť. Pred dokončením hus trochu potrieme mliekom, aby dostala zlatohnedú farbu. Hotovú hus vyberieme z rúry, necháme trochu odstáť a potom rozporciujeme na 8 častí. K pečenej husi sú najchutnejšie lokše, knedľa a dusená červená kapusta.

(Piková, Silvia: Poklady slovenskej kuchyne Dolná Nitra, horná Nitra,Tekov. Vydavateľstvo IKAR, 2013, str. 15, 110, 144.)


Ktoré typické recepty charakteristické pre Nitru a okolie si zvyknete pripravovať vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: photl.com, photl.com, Viola
Odporúčame