Keď nastane chladnejšie obdobie, akosi dá väčšina z nás prednosť horúcej šálke čaju pred kávou. Či už čistý alebo ochutený medom či citrónom, navodí pocit relaxu a pohody. Je výborným spoločníkom pri čítaní dobrej knihy, rozhovore s blízkymi alebo pri vykonávaní ručných prác. S drobnými nepríjemnosťami na pokožke či vlasoch si zas poradí čajovníkový olej (Tea Tree). Tušili ste však, že sypaný čaj si nemusíte iba kupovať? Čajovník čínsky, teda zelený čaj, si môžete vypestovať aj doma. Viete, prečo by nemal u vás chýbať?
Čajovníkový olej na vonkajšiu liečbu zápalov
Prírodný zázrak pôvodne pochádza z Austrálie, pričom ho miestni domorodci dlhé veky používali na liečbu rôznych zápalov. Ľahko ho spoznáte podľa výraznej vône. Vďaka vysokému obsahu terpinen-4-olu dokáže zabiť určité baktérie, huby a vírusy, má silný protizápalový účinok. Jeho vonkajšie použitie je naozaj širokospektrálne:
– Dezinfekčný prostriedok: stačí si malé množstvo oleja vmasírovať do rúk
– Prírodný repelent
– Prírodný deodorant: eliminuje množenie baktérii v podpazušnej jamke
– Výborné antiseptikum: môžete ho aplikovať na drobné kožné poranenia
– Zlepšuje stav akné
– Poradí si s hubovitými plesňami na nechtoch
– Bojuje proti lupinám: siahnite po šampóne s obsahom čajovníkového oleja
Mohlo by vás zaujať: Najsilnejšia prírodná dezinfekcia? Vyskúšajte čajovníkový olej
Čaj lepší ako káva
Zatiaľ čo tea tree olej, si výborne poradí s rôznymi drobnými zápalmi na pokožke, čaj z čajovníka je vynikajúcim prostriedkom na liečbu vnútorných zápalov. Ide o vždyzelený krík dorastajúci približne do piatich metrov, ktorý má svoje korene v juhovýchodnej Ázii. Z jeho listov dokážeme pripraviť lahodný nápoj s pomerne vysokým obsahom kofeínu (približne 2,5 percenta). Vďaka polyfenolom silné protizápalové účinky. Najúčinnejší je EGCG, ktorý dokáže výrazne zmierniť zápalové ochorenia čriev, či dokonca prejavy Crohnovej choroby. Ak vás často pobolieva žalúdok, šálkou pravého zeleného čaju určite nič nepokazíte. Pokojne si môžete dopriať denne jednu až päť šálok. Všetkého však veľa škodí, a to dokazuje aj štúdia publikovaná v Clinical Case Reports. Tá ukázala, že veľké množstvo zeleného čaju môže prekážať absorpcii železa v organizme.
Ako sa správne starať o čajovník?
Vypestovať čajovník v našich podmienkach je síce dlhoročný a náročný proces, no nie je to nemožné. Len treba vedieť, ako na to. Môžete si kúpiť buď semeno, alebo malú rastlinku, o ktorú sa však treba dôkladne starať.
1. Semeno najprv treba narušiť a ponoriť do vody približne na 48 hodín, následne zasadiť do kvetináča, ktorý môžete umiestniť aj na balkón či okenný parapet.
2. Čajovníku sa najlepšie darí v rašeline v pôde, ktorá neobsahuje príliš veľa uhličitanu vápenatého.
3. Rastlinku netreba priveľmi polievať, pretože by vám uhynula, taktiež je dobré zabezpečiť jej vhodný tieň, inak by mohla vysychať.
4. Prvé lístky môžete zbierať, keď je čajovník dostatočne rozkonárený, pričom sa zbierajú tri najmladšie lístky z vrcholu rastlinky.
5. Ak chcete pestovať čajovník aj v záhrade, so zberom počkajte, kým bude krík dostatočne silný. Väčšinu to býva až po treťom roku.
6. Rastlina na parapete vás dokáže poriadne precvičiť v trpezlivosti. Prvé kvety v našich podmienkach sa objavia až po neuveriteľných desiatich rokoch výsadby semena.
Máte skúsenosti s čajovníkovým olejom? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na