Každý z nás sa občas prichytí pri tom, že nestíha. Ponáhľať sa z roboty, nakúpiť, popri tom všetkom pripraviť niečo rýchle na jedenie pre svojich najbližších. Ak vám už suchý chlieb s dačím namiesto večere lezie krkom, ponúkame vám jednoduché recepty z lístkového cesta 3 krát inak. Sú rýchle, nenáročné na prípravu a pri nákupe potrebných surovín nezaplače ani vaša peňaženka.
Slaný zeleninový koláč z lístkového cesta
Potrebujeme (pre 2-3 osoby):
- 1 x lístkové cesto
- 1 x menšiu cuketu
- 1 x tavený syr v črievku
- 125 ml smotany na šľahanie
- 1 x vajce
- kečup alebo paradajkový pretlak
- soľ, korenie
Postup: Lístkové cesto vyberieme z obalu a jemne rozvaľkáme. Natrieme taveným syrom a jemne potrieme kečupom alebo paradajkovým pretlakom. Ošúpeme si cukinu, nakrájame na malé kúsky a poukladáme na cesto. Nakoniec rozmiešame smotanu na šľahanie s vajíčkom, podľa chuti pridáme soľ a korenie a zmes vylejeme na koláč. Pečieme na 200 stupňov približne 20 minút.
TIP: Po upečení môžete koláč ešte posypať tvrdým nastrúhaným syrom a nechať pár minút roztopiť prikryté v rúre.
Mohlo by vás zaujímať: Najrýchlejšie koláče: Neukroja veľa z času, ale pochutnáte si na nich!
Lístkové slimáčiky „čo chladnička dala“
Potrebujeme (pre 2 osoby):
- 1 x lístkové cesto
- kečup, paprikovú pastu alebo paradajkový pretlak
- plátkový syr
- salámu, šunku, slaninku – skrátka to, čo ostalo z raňajok alebo predošlého dňa
- soľ, korenie
Postup: Cesto rozbalíme a rozvinieme. Potrieme kečupom (pretlakom) do 2/3. Poukladáme syr, prípadne salámu a šunku. Osolíme, okoreníme. Ak máte radi cesnak, môžete jeden strúčik roztlačiť a na záver rozotrieť po surovinách. Cesto zatočíme a nakrájame na zhruba 2 cm široké slimáčiky. Dáme piecť pri 180 stupňoch na cca 15 minút. Vyberieme a môžete podávať.
TIP: Pred pečením môžeme slimáčiky potrieť rozšľahaným vaíčkom a posypať sézamom.
Mohlo by vás zaujímať: Pochúťka pre rodinu aj pre návštevy: Skúste pizzu trikrát inak
Lístkový koláč s jabĺčkami
Potrebujeme (pre 3 osoby):
- 1 x lístkové cesto
- 4-5ks stredných jabĺk
- hrozienka
- škoricu
- práškový cukor
- 2 x vanilkový cukor
Postup: Cesto vyberieme a zľahka rozvaľkáme. Ošúpeme jablká a nastrúhame na cesto (opäť len do 2/3, aby nám pri rolovaní koláča ingrediencie nepovypadávali). Posypeme škoricou, hrozienkami a vanilkovým cukrom. Cesto zrolujeme a konce zlepíme, aby nám nevytiekla šťava. Dáme piecť na 180 stupňov, pokým nebude povrch zlatistý, približne 25-35 minút. Po vybratí rozkrájame a môžeme podávať posypané práškovým cukrom.
TIP na záver: Niektoré značky, ktoré lístkové cesto predávajú, ho okrem vonkajšieho ochranného obalu majú zabalené aj v papieri na pečenie. Tento papier nevyhadzujte, môžete ho pokojne použiť a piecť na ňom vašu dobrotu z lístkového cesta.
Recepty máme odskúšané na svojich partneroch, kolegoch a známych. Uvidíte, že aj vám z taniera zmiznú za pár minút, chutia vynikajúco. Prajeme vám dobrú chuť.
Máte svoj vyskúšaný recept z lístkového cesta? Podeľte sa s ním aj s našimi čitateľmi alebo poraďte kuchárom v diskusii.
Zdieľať na