Pomocník pri príprave večere: Oživte svoje menu rýchlovkami z lístkového cesta

Lístkové cesto

plnielanu.sk

Každý z nás sa občas prichytí pri tom, že nestíha. Ponáhľať sa z roboty, nakúpiť, popri tom všetkom pripraviť niečo rýchle na jedenie pre svojich najbližších. Ak vám už suchý chlieb s dačím namiesto večere lezie krkom, ponúkame vám jednoduché recepty z lístkového cesta 3 krát inak. Sú rýchle, nenáročné na prípravu a pri nákupe potrebných surovín nezaplače ani vaša peňaženka.

Slaný zeleninový koláč z lístkového cesta

Potrebujeme (pre 2-3 osoby):

  • 1 x lístkové cesto
  • 1 x menšiu cuketu
  • 1 x tavený syr v črievku
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 1 x vajce
  • kečup alebo paradajkový pretlak
  • soľ, korenie

Postup: Lístkové cesto vyberieme z obalu a jemne rozvaľkáme. Natrieme taveným syrom a jemne potrieme kečupom alebo paradajkovým pretlakom. Ošúpeme si cukinu, nakrájame na malé kúsky a poukladáme na cesto. Nakoniec rozmiešame smotanu na šľahanie s vajíčkom, podľa chuti pridáme soľ a korenie a zmes vylejeme na koláč. Pečieme na 200 stupňov približne 20 minút.

TIP: Po upečení môžete koláč ešte posypať tvrdým nastrúhaným syrom a nechať pár minút roztopiť prikryté v rúre.


Mohlo by vás zaujímať: Najrýchlejšie koláče: Neukroja veľa z času, ale pochutnáte si na nich!


Lístkové slimáčiky „čo chladnička dala“

Potrebujeme (pre 2 osoby):

  • 1 x lístkové cesto
  • kečup, paprikovú pastu alebo paradajkový pretlak
  • plátkový syr
  • salámu, šunku, slaninku – skrátka to, čo ostalo z raňajok alebo predošlého dňa
  • soľ, korenie

Postup: Cesto rozbalíme a rozvinieme. Potrieme kečupom (pretlakom) do 2/3. Poukladáme syr, prípadne salámu a šunku. Osolíme, okoreníme. Ak máte radi cesnak, môžete jeden strúčik roztlačiť a na záver rozotrieť po surovinách. Cesto zatočíme a nakrájame na zhruba 2 cm široké slimáčiky. Dáme piecť pri 180 stupňoch na cca 15 minút. Vyberieme a môžete podávať.

TIP: Pred pečením môžeme slimáčiky potrieť rozšľahaným vaíčkom a posypať sézamom.


Mohlo by vás zaujímať: Pochúťka pre rodinu aj pre návštevy: Skúste pizzu trikrát inak


Lístkový koláč s jabĺčkami

Potrebujeme (pre 3 osoby):

  • 1 x lístkové cesto
  • 4-5ks stredných jabĺk
  • hrozienka
  • škoricu
  • práškový cukor
  • 2 x vanilkový cukor

Postup: Cesto vyberieme a zľahka rozvaľkáme. Ošúpeme jablká a nastrúhame na cesto (opäť len do 2/3, aby nám pri rolovaní koláča ingrediencie nepovypadávali). Posypeme škoricou, hrozienkami a vanilkovým cukrom. Cesto zrolujeme a konce zlepíme, aby nám nevytiekla šťava. Dáme piecť na 180 stupňov, pokým nebude povrch zlatistý, približne 25-35 minút. Po vybratí rozkrájame a môžeme podávať posypané práškovým cukrom.

TIP na záver: Niektoré značky, ktoré lístkové cesto predávajú, ho okrem vonkajšieho ochranného obalu majú zabalené aj v papieri na pečenie. Tento papier nevyhadzujte, môžete ho pokojne použiť a piecť na ňom vašu dobrotu z lístkového cesta.

Recepty máme odskúšané na svojich partneroch, kolegoch a známych. Uvidíte, že aj vám z taniera zmiznú za pár minút, chutia vynikajúco. Prajeme vám dobrú chuť.


Máte svoj vyskúšaný recept z lístkového cesta? Podeľte sa s ním aj s našimi čitateľmi alebo poraďte kuchárom v diskusii. 

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, Bella
Odporúčame