Pomôžte si v kuchyni aj bez váhy: Pri varení i pečení postačí hrnček a lyžica

Lyžičky

pexels.com

Recepty, v ktorých sa objavujú údaje „odmerané“ na hrnčeky a lyžičky sú praktické, keďže kuchynskú váhu nemáme vždy poruke, prípadne sme jednoducho trochu leniví ju používať. Väčšina gazdiniek má síce na váhu a objem rokmi dobre vypracované oko, napriek tomu je praktické mať po ruke informácie, koľko gramov napríklad váži jeden hrnček hladkej múky. Špeciálne, ak kreatívni kuchári hľadajú recepty na internete či v kuchárskych knihách a radi ich kombinujú. A ako vieme, údaje sa nemusia vždy celkom zhodovať.

Meranie na hrnčeky (2,5 dl)

1 hrnček sa rovná:

  • 170 g hrubej múky
  • 135 g hladkej múky
  • 170 g krupice
  • 220 g kryštálového cukru
  • 200 g práškového cukru
  • 245 g vody
  • 250 g mlieka
  • 230 g oleja
  • 360 g medu
  • 230 g ryže
  • 80 g cestovín
  • 100 g ovsených vločiek
  • 145 g maku
  • 380 g džemu

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Lyžicový koláč s ovocím: Blesková dobrota pre celú rodinu


Meranie na polievkovú lyžicu

1 PL sa rovná:

  • 10 g hladkej múky
  • 11 g hrubej múky
  • 10 g krupice
  • 20 g soli
  • 12 g kryštálového cukru
  • 12 g práškového cukru
  • 6 g mletej kávy
  • 18 g vody
  • 18 g mlieka
  • 20 g oleja
  • 36 g medu
  • 25 g smotany
  • 15 g roztopeného masla
  • 5 g ovsených vločiek
  • 20 g zemiakového škrobu
  • 35 g džemu

Náš tip: V receptoch sa objavuje označenie polievková alebo jednoducho lyžica. V oboch prípadoch ide o veľkú lyžicu. Malá lyžička sa označuje za kávovú alebo čajovú.


Mohlo by vás zaujímať: VIDEOTIP Pečenie pre začiatočníkov: Skvelý čokoládový koláčik hotový za 2 minúty


Meranie na čajovú lyžičku

1 ČL sa rovná:

  • 4 g hladkej múky
  • 4 g hrubej múky
  • 4 g prášku do pečiva
  • 4 g krupice
  • 5 g soli
  • 5 g kryštálového cukru
  • 5 g práškového cukru
  • 3 g kakaa
  • 5 g oleja
  • 5 g mlieka
  • 5 g rozpusteného masla
  • 5 g octu
  • 7 g medu
  • 7 g smotany

Využívate merania na lyžičky a hrnčeky? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: pexels.com, pexels.com, Milan

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close