Popularita absintu stúpa: Príbeh „Zelenej víly“ v znamení vrcholov a pádov

Absinth

thinkstockphotos.com

Zelený nápoj menom absint je dodnes opradený legendami. V niektorých krajinách je zakázaný, o to väčšej popularite sa „Zelená víla“ teší tam, kde ju možno kúpiť v klasickom obchode. Naozaj nám škodí – a ak áno, tak prečo? Ako to s nim vlastne je?

,,Okolo tohto nápoja panuje stále ešte veľa záhad,hovorí Fabrice Herard, organizátor takzvaných Absintiád, zasvätených absintu v mestečku Pontarlier pri hraniciach so Švajčiarskom.

Múza umelcov

Absint, múza maliara Vincenta Van Gogha a básnika Paula Verleinea, ktorého zhubný vplyv vykreslil Émile Zola vo svojom románe Zabijak, bol nápojom umelcov 19. storočia. Destilovaný mok sa zrodil vo Švajčiarsku v 18. storočí a obsahuje od 45 do 72 stupňov alkoholu.

Na začiatku 20. storočia sa dospelo k záveru, že absint vyvoláva ťažké poškodenie mozgu, najmä preto, že obsahuje thujon v extrakte z paliny, ktorý je jednou zo surovín nápoja. Preto bol 16. marca 1915 absint vo Francúzsku zakázaný.


Mohlo by vás zaujať: Alkohol a jeho účinky: Takto nám škodí a takto prospieva!


Šialenstvo z absintu?

,,Po absinte prepadali ľudia šialenstvu, pretože ho pili príliš a s vysokým obsahom alkoholu,usudzuje François Guy, majiteľ rovnomennej pálenice, ktorú v roku 1890 založil v Pontarlier jeho dedko. ,,Dnes štúdie ukazujú, že thujon nie je škodlivý, neblahé účinky absintu sú spôsobené alkoholom,zdôrazňuje.

Zákaz Zelenej víly vyvolal v oblasti Pontarlier, francúzskej metropoly anízových nápojov, ekonomickú katastrofu. Na začiatku 20. storočia bolo v tomto malom meste 23 páleníc a 111 krčiem. V páleniciach bolo zamestnaných takmer 3000 ľudí a vyrábalo sa tam viac ako desať miliónov litrov vyvážaných do celého sveta.

Opäť na scéne

V roku 1988 bol absint vo Francúzsku znova povolený, ale len pod názvom alkohol na báze paliny s podielom thujonu obmedzeným na 35 miligramov na jeden liter nápoja. Prvé francúzske produkty na báze paliny sa znovu objavili v roku 1999. O dva roky neskôr bol zákonom opäť povolený názov absint, aby sa tak zabránilo švajčiarskym výrobcom privlastniť si túto značku.


Mohlo by vás zaujať: Raz za čas si dá takmer každý: Čo ste o alkohole možno ani netušili!


Pijú ho skôr bohatší

Od tej doby absint zažíva rozkvet. Cez tucet páleníc vyrába vo Francúzsku okolo 800 000 litrov absintu ročne. François Guy, zásobuje dvadsiatku barov a reštaurácií v Paríži, kde sa móda Zelenej víly vracia skôr medzi bohatšími zákazníkmi. ,,U mňa ide absint na odbyt veľmi dobre. Prichádza si ho vypiť veľa turistov, najmä Američanov, Kanaďanov či Brazílčanov,pochvaľuje si Mickey, vedúci rockového baru Cantada v Paríži.

Mýtus zakázaného

Elixír básnikov veľký úspech v zahraničí. ,,Absint sa predáva stále lepšie,raduje sa majiteľ podniku Absinth Depot v Berlíne Martial Philippi. Podľa tohto nadšenca, ktorý ponúka 300 druhov absintu, ,,mýtus zakázaného nápoja priťahuje a fascinuje ľudí všetkých vrstiev, rovnako ako pred 100 rokmi.


Vyskúšali ste už absint? Ktoré druhy vám chutili najviac? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, AFP, ČTK
Odporúčame