Pór je veľmi zdravý: Nájdite mu miesto aj vo vašej kuchyni

Pór

thinkstockphotos.com

Pór ešte vždy u nás nepatrí medzi celkom bežne používanú zeleninu, ale tento bohatý zdroj minerálnych látok a vitamínov nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Poradíme vám ako si pripraviť pokrmy, ktoré vášmu telu dodajú dôležité živiny a posilnia imunitu.

Už v starovekom Grécku poznali liečivé účinky póru. Celý komplex vitamínov B, vitamíny A, C, E a K pozitívne vplývajú na trávenie, pomáhajú dodať oslabenému organizmu živiny, chránia srdce a cievy  a v neposlednom rade pomáhajú zbaviť sa nadmernej plynatosti. V póre sa ukrýva aj celá škála minerálnych látok ako horčík, kremík, draslík, vápnik a železo. Priprisujú sa mu tiež účinky afrodiziaka.

Posilňujúci nápoj a protijed na hmyzie uštipnutie

Z 8 až 10 pórov si uvaríme v 3 litroch vody. Pórový odvar sa musí variť aspoň tri hodiny. Takto pripravený sa podáva pri problémoch s hnačkami, kde dodá telu stratené minerály a vitamíny. Odporúča sa aj pri detských kolikách. Pri kloktaní v hrdle uľaví od bolesti a dokáže pomôcť pri zápale dýchacích ciest a problémoch s unavenými hlasivkami. Hrejivé účinky zas pomôžu s prechladnutím a chrípkou. Egypťania využívali upokojujúce vplyvy póru na popáleniny. Pripravovali odvar, v ktorom sa pór uvaril v mlieku a hojivým odvarom sa ošetrovala popálená pokožka. Pór nakrájaný na drobno sa priloží na uštipnutie a zakryje gázou. Pór dokáže neutralizovať hmyzí jed a odstrániť bolesť a zápal.


Mohlo by vás zaujať: Francúzska pórová očista: Detoxikuje i zoštíhli – dva dni vydržíte aj vy!


Pórový šalát so šunkou

Potrebujeme:

  • 300 g póru
  • 200 g cibule
  • 100 g syra typu eidam
  • 100 g kuraciny
  • 1 biely jogurt
  • 3 lyžice tatárskej omáčky
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Kuracie mäso si nakrájame na drobno. Sprudka ho orestujeme na rozpálenej panvici, osolíme, okoreníme a po 5 minútach pridáme nadrobno nakrájaný pór a cibuľu. Necháme podusiť a odstavíme. Vychladnuté zmiešame s ostatnými surovinami. Šalát prizdobíme kolieskami surového póru a podávame ako predjedlo alebo raňajky s opečenými hriankami.


Mohlo by vás zaujať: Pór je zeleninou vladárov: Prospeje aj vášmu telu a mysli


Talianska polievka minestrone

Potrebujeme:

  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zeler
  • 100 g cukety
  • 2 mrkvy
  • 500 g zemiakov
  • čerstvú bazalku
  • 100 g konzervu paradajkového pretlaku
  • 2 paradajky
  • olej
  • 100 g parmezánu
  • 100 g konzervovanej fazule
  • soľ a korenie
  • 1,5 l zeleninového vývaru

Postup: Cibuľu a cesnak nasekáme na drobno a popražíme na rozpálenom oleji. Pór nakrájame na rezance, zemiaky, zeler a mrkvu na kocky a nasypeme ich do cibule. Po 5 minútach pridáme cuketu nakrájanú na drobno. Zatiaľ si paradajky prelejeme vriacou vodou, opláchneme a ošúpeme. Nakrájané nadrobno pridáme do polievky. Prilejeme vývar a paradajkový pretlak. Dochutíme, dodáme nastrúhaný parmezán a spolu necháme variť ešte 20 minút. Podávame s parmezánom a lístkom bazalky.


Mohlo by vás zaujať: Pór milovali už v Antike: Povzbudí mozog a zlepší náladu


Kuracie roládky so syrovo-pórovou omáčkou

Potrebujeme:

  • 1 000 g vykostených kuracích stehien
  • 200 g plátkov oravskej slaniny
  • 2 póry
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 smotanu na varenie
  • 100 g taveného syra
  • 100 g parmezánu
  • olivový olej

Postup: Kúsky kuraciny si posolíme a obalíme v slanine, ktorú prichytíme špáradlom. Dáme opiecť na rozohriaty tuk. Opekáme približne desať minút zo všetkých strán. 2 póry a prelisovaný cesnak si opečieme na tuku asi 3 minúty. Pridáme smotanu a za stáleho miešania rozpustíme tavený syr a parmezán. Po zovretí vypneme. Servírujeme s varenými alebo opekanými zemiakmi a kolieskami surového póru.


Mohlo by vás zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed


Osviežujúci mrkvovo-pórový šalát

Potrebujeme:

  • 2 póry
  • 3 mrkvy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup: Nastrúhanú mrkvu a pór nakrájaný na tenučké kolieska zmiešame a dochutíme soľou a korením. Pridáme dve lyžice olivového oleja a necháme postáť aspoň 2 hodiny. Podávame ako šalát alebo prílohu k hlavnému jedlu.


Pri príprave ktorých jedál používate pór vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Anka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close