Pór je veľmi zdravý: Nájdite mu miesto aj vo vašej kuchyni

Pór

thinkstockphotos.com

Pór ešte vždy u nás nepatrí medzi celkom bežne používanú zeleninu, ale tento bohatý zdroj minerálnych látok a vitamínov nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Poradíme vám ako si pripraviť pokrmy, ktoré vášmu telu dodajú dôležité živiny a posilnia imunitu.

Už v starovekom Grécku poznali liečivé účinky póru. Celý komplex vitamínov B, vitamíny A, C, E a K pozitívne vplývajú na trávenie, pomáhajú dodať oslabenému organizmu živiny, chránia srdce a cievy  a v neposlednom rade pomáhajú zbaviť sa nadmernej plynatosti. V póre sa ukrýva aj celá škála minerálnych látok ako horčík, kremík, draslík, vápnik a železo. Priprisujú sa mu tiež účinky afrodiziaka.

Posilňujúci nápoj a protijed na hmyzie uštipnutie

Z 8 až 10 pórov si uvaríme v 3 litroch vody. Pórový odvar sa musí variť aspoň tri hodiny. Takto pripravený sa podáva pri problémoch s hnačkami, kde dodá telu stratené minerály a vitamíny. Odporúča sa aj pri detských kolikách. Pri kloktaní v hrdle uľaví od bolesti a dokáže pomôcť pri zápale dýchacích ciest a problémoch s unavenými hlasivkami. Hrejivé účinky zas pomôžu s prechladnutím a chrípkou. Egypťania využívali upokojujúce vplyvy póru na popáleniny. Pripravovali odvar, v ktorom sa pór uvaril v mlieku a hojivým odvarom sa ošetrovala popálená pokožka. Pór nakrájaný na drobno sa priloží na uštipnutie a zakryje gázou. Pór dokáže neutralizovať hmyzí jed a odstrániť bolesť a zápal.


Mohlo by vás zaujať: Francúzska pórová očista: Detoxikuje i zoštíhli – dva dni vydržíte aj vy!


Pórový šalát so šunkou

Potrebujeme:

  • 300 g póru
  • 200 g cibule
  • 100 g syra typu eidam
  • 100 g kuraciny
  • 1 biely jogurt
  • 3 lyžice tatárskej omáčky
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Kuracie mäso si nakrájame na drobno. Sprudka ho orestujeme na rozpálenej panvici, osolíme, okoreníme a po 5 minútach pridáme nadrobno nakrájaný pór a cibuľu. Necháme podusiť a odstavíme. Vychladnuté zmiešame s ostatnými surovinami. Šalát prizdobíme kolieskami surového póru a podávame ako predjedlo alebo raňajky s opečenými hriankami.


Mohlo by vás zaujať: Pór je zeleninou vladárov: Prospeje aj vášmu telu a mysli


Talianska polievka minestrone

Potrebujeme:

  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zeler
  • 100 g cukety
  • 2 mrkvy
  • 500 g zemiakov
  • čerstvú bazalku
  • 100 g konzervu paradajkového pretlaku
  • 2 paradajky
  • olej
  • 100 g parmezánu
  • 100 g konzervovanej fazule
  • soľ a korenie
  • 1,5 l zeleninového vývaru

Postup: Cibuľu a cesnak nasekáme na drobno a popražíme na rozpálenom oleji. Pór nakrájame na rezance, zemiaky, zeler a mrkvu na kocky a nasypeme ich do cibule. Po 5 minútach pridáme cuketu nakrájanú na drobno. Zatiaľ si paradajky prelejeme vriacou vodou, opláchneme a ošúpeme. Nakrájané nadrobno pridáme do polievky. Prilejeme vývar a paradajkový pretlak. Dochutíme, dodáme nastrúhaný parmezán a spolu necháme variť ešte 20 minút. Podávame s parmezánom a lístkom bazalky.


Mohlo by vás zaujať: Pór milovali už v Antike: Povzbudí mozog a zlepší náladu


Kuracie roládky so syrovo-pórovou omáčkou

Potrebujeme:

  • 1 000 g vykostených kuracích stehien
  • 200 g plátkov oravskej slaniny
  • 2 póry
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 smotanu na varenie
  • 100 g taveného syra
  • 100 g parmezánu
  • olivový olej

Postup: Kúsky kuraciny si posolíme a obalíme v slanine, ktorú prichytíme špáradlom. Dáme opiecť na rozohriaty tuk. Opekáme približne desať minút zo všetkých strán. 2 póry a prelisovaný cesnak si opečieme na tuku asi 3 minúty. Pridáme smotanu a za stáleho miešania rozpustíme tavený syr a parmezán. Po zovretí vypneme. Servírujeme s varenými alebo opekanými zemiakmi a kolieskami surového póru.


Mohlo by vás zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed


Osviežujúci mrkvovo-pórový šalát

Potrebujeme:

  • 2 póry
  • 3 mrkvy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup: Nastrúhanú mrkvu a pór nakrájaný na tenučké kolieska zmiešame a dochutíme soľou a korením. Pridáme dve lyžice olivového oleja a necháme postáť aspoň 2 hodiny. Podávame ako šalát alebo prílohu k hlavnému jedlu.


Pri príprave ktorých jedál používate pór vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Anka

Odporúčame