Porovnanie kuracieho, bravčového a hovädzieho: Ktoré mäso je najzdravšie?

Hovädzina

pexels.com

Mäso by malo byť, rovnako ako ovocie a zelenina, základom každého vyváženého jedálnička. Obsahuje mnoho prospešných látok, ktoré sa z iných zdrojov získavajú len veľmi ťažko. Medzi takéto látky patria napríklad nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny A, D, ale aj vitamíny skupiny B, vápnik, železo, proteíny či koenzým Q10. Viete však, ktoré mäso je najzdravšie a najvhodnejšie, ak sa pokúšate schudnúť?

Kuracie mäso

Kuracie a rybie patria celosvetovo medzi najzdravšie a najmenej kalorické druhy mäsa. Kuracie kupujú Slováci najčastejšie, špeciálne kvôli jeho nízkej cene a chudosti. Obsahuje tiež mnoho prospešných látok, špeciálne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré spomaľujú starnutie, ale aj bielkoviny, vitamíny či minerály. Kuracie je tak veľmi dôležité pre správnu stavbu kostí, zároveň znižuje vysoký cholesterol a blahodarne pôsobí aj na telesné tkanivá.

Info: Ak kuracie mäso jete najmä kvôli tomu, že ide o chudý druh mäsa, nezabudnite pred prípravou odstrániť kožu. Tá obsahuje množstvo tuku, takisto preferujte prsia pred stehnami.

I keď sa kuracina odporúča jesť každému a to až dvakrát za týždeň, vždy si prečítajte pri jej kúpe pôvod. Preferovať by ste mali kuracinu od domácich menších chovateľov alebo z bio obchodov. Ak kura kúpite z veľkochovu, je dosť možné, že obsahuje škodlivé látky, ktorými sa kurence dopujú, aby rýchlejšie narástli a dobre vyzerali.


Mohlo by vás zaujímať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?


Bravčové mäso

Bravčové je zo všetkých druhov najtučnejšie, no napriek tomu je u Slovákov druhým najviac kupovaným druhom mäsa. Ak ho však nejete pričasto a kombinujete ho so zeleninou, vašej hmotnosti nijak výrazne neuškodí.

Pre zdravie človeka je dôležité. Obsahuje mnoho fosforu, draslíka, železa, vápnika, vitamínov skupiny B, ale aj kyselinu listovú či pantoténovú. Nevýhodou bravčového mäsa je, že obsahuje menej bielkovín, napríklad v porovnaní s hovädzím.

Ak sa snažíte schudnúť, preferujte najmä bravčovú panenku alebo stehno, ktoré majú najmenej tuku. Takisto ho nevyprážajte a neobaľujte v cestíčku. Takáto príprava a častá konzumácia bravčového mäsa vedie ku kôrnateniu tepien a vzniku kardiovaskulárnych ochorení.


Mohlo by vás zaujímať: Stravovacie návyky, ktoré vás spravia silným, svalnatým a namakaným!


Hovädzie mäso

Hovädzie mäso kupujú Slováci pomerne málo. Príčinou môže byť jeho vyššia cena, ale i dlhšia doba prípravy. Odporúča sa jesť najmä mladé mäsko, ktoré je chudšie, menej šľachovité a ľahšie spracovateľné. Tento druh je ideálny najmä pre starších ľudí, ktorí častokrát trpia anémiou, keďže obsahuje množstvo železa. Okrem toho v ňom nájdete najviac bielkovín spomedzi všetkých druhov mäsa, ďalej vitamín A, vitamíny skupiny B, fosfor, draslík, vápnik i esenciálne aminokyseliny.

Kým kuracie a ryby by sa mali jesť aspoň dvakrát do týždňa, hovädzie mäso sa odporúča konzumovať len striedmo a to maximálne raz do týždňa. Preferovať by ste mali sviečkovicu a stehno, ktoré obsahujú najmenej tuku.


Ktoré druhy mäsa si najčastejšie doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: pexels.com, pexels.com, Lenka
Odporúčame