Potešte svoje srdce a chráňte sa aj pred rakovinou: Najedzte sa do fialova!

Foto: GettyImages

Foto: GettyImages

Fialové a modré plody ovocia a zeleniny majú úžasné zdravotné benefity, za ktoré je z časti zodpovedná aj ich krásna magická farba. Prečo by sme ich mali mať pravidelne na tanieri?

V prírode je to vymyslené tak, že čím sú plody tmavšie, obsahujú o to viac látok, ktoré ich dokážu ubrániť pred škodcami a chorobami. V čučoriedkach, černiciach, slivkách aj baklažáne tak môžeme očakávať vysokú dávku antioxidantov – a tie majú prospech aj pre ľudí. Pôsobia proti oxidačnému stresu a činnosti voľných radikálov, ktoré dokážu poškodzovať zdravé bunky. Dokážu predchádzať aj predčasnému starnutiu, chronickým zápalom alebo onkologickým ochoreniam.

Prečo jesť viac takýchto potravín?

Za tmavomodrou až fialovou farbou sa ukrýva jeden z najvýznamnejších flavonoidov – farbivo antokyán. Ten prináša podľa mnohých výskumov širokú škálu výhod pre podporu zdravia:

• Potláča zápal – chronický zápal je chorobou modernej doby a spôsobuje ochorenia tráviacej sústavy, kĺbov, ale aj astmu a alergie.
• Udržuje zdravie srdca a ciev – konzumácia vyššieho množstva potravín s obsahom antokyánov znižuje stuhnutosť artérií, krvný tlak aj ďalšie kardiovaskulárne riziká.
• Prevencia rakoviny – svoje silné ochranné účinky ukázal pri prevencii pred rakovinou hrubého čreva a konečníka.
• Chráni mozog – jednou z jeho predností je podpora pamäte, schopnosti učiť sa a udržanie funkčného mozgu aj vo vyššom veku.


Mohlo by vás zaujať: Pochúťka i zásobáreň zdravia: Čučoriedky pre vynikajúci zrak aj dlhšiu mladosť


Čučoriedky

Sušené čučoriedky sa už dlhé roky používajú ako prírodné liečivo proti hnačke. Bylinkár by vám ich v čerstvom stave odporučil dokonca aj proti hlístam a na ozdravenie črevnej mikroflóry. Sú bohaté na vitamíny C, K, mangán a vlákninu. Spomedzi známych druhov ovocia sa im pripisujú najsilnejšie antioxidačné účinky. Chránia DNA buniek pred poškodením a starnutím.

Černice

Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo jesť takzvané čierne maliny. Známe sú ich antiseptické a antibakteriálne vlastnosti, preto vám pitie černicovej šťavy alebo čaju môže pomôcť pri zápaloch v ústnej dutine – či už pri poškodení ďasien, opakujúcich sa aftách alebo bolestiach hrdla. Sú plné vitamínov (A, B, C, E a K), zdrojom vápnika, horčíka a kyseliny elagovej, ktorá má mimoriadne antikarcinogénne účinky.

Baklažán

Aj keď botanicky patrí medzi ovocie, baklažán vnímame skôr ako zeleninu a tomu je prispôsobená aj úprava v kuchyni. Obsahuje veľa vápniku a mangánu, ktoré prospievajú zdraviu kostí, dostatok draslíka pre správne fungovanie ciev a ako prevenciu aterosklerózy a vitamíny skupiny B, ktoré sa postarajú nielen o úpravu trávenia, ale aj o lepšiu činnosť mozgu. Pozor – baklažán nekonzumujte surový. Obsahuje jedovatý solanín, ktorý by vám mohol spôsobiť nemalé tráviace ťažkosti.


Mohlo by vás zaujať: Baklažán je diétny pomocník obličiek a žlčníka: Pripravte ho tak, aby vám chutil


Modré odrody viniča

Môžete si ho kúpiť prakticky počas celého roka, no to, ktoré k nám cestovalo stovky kilometrov bez úplného dozretia, sa chuťovo a vôňou iba málokedy vyrovná domácim strapcom. Dozrievajú na jeseň a lákajú svojou krásnou modro-fialovou farbou a tmavšou aromatickou dužinou. Čím je hrozno tmavšie, tým je množstvo vitamínov a antioxidantov vyššie. Živinám obsiahnutým v modrom hrozne sa najčastejšie pripisuje potenciál chrániť srdce a cievy, pôsobiť proti črevným infekciám, čistiť telo od škodlivín a povzbudzovať činnosť pečene.

Slivky

Sušením sa v ovocí zvyšuje koncentrácia živín. Aj z toho dôvodu sa odporúča konzumovať slivky najmä sušené. Sú bohaté na železo, draslík, vápnik, vitamíny A, B aj E – a ako už zrejme viete, prospievajú nielen črevám, ale aj tvorbe krvi a zdraviu kostí a srdca. Ak máte s ich konzumáciou v čerstvom stave problémy, zmrazte ich, alebo počkajte, kým úplne dozrejú. Niektoré druhy obsahujú viac tanínu, ktorý spôsobuje tŕpnutie úst, jazyka a neskôr aj podráždenie žalúdka.


Ktoré fialové potraviny si doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.





Zdroj: Lucia

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close