Potravinová alergia znepríjemňuje život: Ktoré potraviny vyvolávajú reakcie?

Obchod

unsplash.com

Potravinová alergia je fenoménom, o ktorom sa rozpráva v poslednom čase čoraz viac. Intolerancia mlieka či glukózy sa stala dokonca až módou, ktorá vyústila do popularity náhrad klasickej múky či mlieka. Lepok a laktóza však nie sú jedinými látkami, ktoré vzbudzujú u ľudí alergiu. Prejavy môžu vyvolať aj mäso, oriešky, sója alebo ovocie a zelenina.

Alergia a intolerancia

Alergia je vlastne reakcia organizmu na konkrétne potraviny, ktoré vzbudzujú imunologické mechanizmy v organizme. Zjednodušene povedané, ide o odpoveď obranyschopnosti na inak neškodné látky, ktoré naše telo vníma ako nebezpečné. Na rozvoj potravinových alergií vplýva genetika, prostredie, choroby tráviacej sústavy a rôzne imunologické problémy.

V prípade alergických reakcií je potrebné prispôsobiť diétu tak, aby daná potravina zmizla z jedálničku. Vtedy tiež nastáva možnosť, že organizmus po čase “zabudne”, že bol na niektorú potravinu alergický a bude preňho po čase neškodná.

Potravinová alergia je často zamieňaná za rôzne intolerancie. Rozdiel spočíva v tom, že objavy intolerancií nie sú zviazané s imunitným systémom. Najčastejšie ich v nás vyvoláva ovocie a zelenina, ako napríklad paradajky, špenát, jahody, banány, paprika, ale sú to aj čokoláda alebo víno.


Mohlo by vás zaujímať: S potravinovou alergiou sa nezahrávajte: Môže ohroziť aj váš život


Rôzne prejavy

Potravinová alergia je typická tým, že má rôzne prejavy. Môže to byť kožná reakcia, svrbenie nosa či očí, nádcha, kašeľ, únavy, kŕčov a bolestí brucha, hnačka či zvracanie. Vtedy je najdôležitejšie pokúsiť sa konkrétny prejav spojiť s potravinami, ktoré ste v posledných hodinách konzumovali. Ďalším krokom sú potom testy u alergológa.

Takmer každý potravinový produkt môže v človeku vyvolať alergické reakcie. Aj preto sa v Európe využíva systém označovania 12 najčastejších alergénov, ktoré nájdete na potravinách, ale i v reštauráciach.

1. Obilniny obsahujúce lepok

Glutén alebo lepok je spoločný názov pre skupinu bielkovín, ktoré sa nachádzajú v obilninách, ako je jačmeň, pšenica, žito alebo ovos. Osoby postihnuté celiakiou sa musia vyhýbať produktom, akým je pečivo, cestoviny, ale tiež rôzne balené potraviny. Stopy lepku môžeme nájsť aj v kečupe, majonéze alebo korení.

2. Kôrovce

Ide špeciálne o morské, ale aj sladkovodné tvory, čiže raky, kraby alebo langusty. Sú výrazným alergénom a látky, ktoré spôsobujú reakcie sú odolné voči vysokým teplotám. Preto vyvolávajú alergické reakcie aj po tepelnej úprave.

3. Vajcia

Najčastejšie sa vyskytuje alergia na bielko. Pri alergiách nepomáha ani varenie, pečenie či mrazenie vajec. Alternatívou môžu byť vajcia prepelice. Človek si však musí otestovať, ako na ne reaguje.


Mohlo by vás zaujímať: Trpíte alergiou na potraviny? Skúste si najskôr poradiť bez liekov


4. Ryby

Medzi ryby, ktoré spôsobujú najsilnejšie alergické reakcie patrí treska. Narozdiel od kôrovcov však tepelná úprava pomáha aspoň čiastočne likvidovať alergény obsiahnuté v mäse. Preto by si mali alergici dať pozor na surové ryby, napríklad v sushi, alebo tiež na rybné konzervy.

5. Arašidy/8. Orechy

Alergie na orechy bývajú pomerne silné, špeciálne ak ide o arašidy. Rovnako môžu alergické reakcie s vekom narastať. Pečenie či varenie orechov môže alergikom v tomto prípade pomôcť. Pri pražení sa však objavujú ďalšie alergény.

6. Sója

Sója patrí k problematickým potravinám, keďže sa nachádza v rôznych produktoch, kde ju ani nečakáme a to vzhľadom na jej nízku cenu a univerzalitu. Vegetariáni a vegáni, ktorí časť stravy nahradia práve sójou a sójovými výrobkami, sú o niečo náchylnejší, aby sa u nich alergia prejavila. Preto je pre nich potrebné mať čo najpestrejšiu stravu.


Mohlo by vás zaujímať: Neviete si rady so zdravotnými problémami? Možno je za všetkým jedlo!


7. Mlieko

Alergia na bielkovinu kravského mlieka býva často zamieňaná za intoleranciu laktózy. Pri alergii je však postihnutý často alergický aj na kozie alebo ovčie produkty a diéta tak musí vynechávať všetky mliečne produkty – jogurty, kefíry, tvaroh alebo syry. Všímať si treba v zložení aj prítomnosť srvátky a mlieka v prášku.

Ďalšie klasifikované alergény

9. Zeler

10. Horčica

11. Sezamové semená

12. Kysličník siričitý a síričitany

Náš tip: Z mäsa najčastejšie vyvoláva reakcie hovädzie a bravčové. Naopak, najmenej mäso z králika ale tiež morčacie a jahňacie. 


Máte vlastné skúsenosti s potravinovou alergiou? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: unsplash.com, unsplash.com, Filip
Odporúčame