Potraviny a žalúdočné vredy: Ktorým sa vyhnúť a ktoré si dopriať?

Bolesť

freedigitalphotos.net

Žalúdočné vredy sú kapitola sama o sebe. Človek, ktorému „zdobia“ žalúdok, si musí dávať pozor na to, čo a kedy zje. Ani opatrnosť však nemusí byť zárukou toho, že sa po konzumácii niektorých jedál predsa len neozvú. Existujú však určité druhy potravín, ktoré žalúdočné vredy upokojujú a hoja. Ktoré sú to a ktorým z nich sa naopak treba vyhnúť širokým oblúkom?

V súčasnosti je za hlavného vinníka žalúdočných vredov považovaný pomerne rozšírený Helicobacter pylori (jeho nositeľom je 60 – 80% populácie), nebezpečná baktéria žijúca v žalúdku. Vedľajšie, no nezanedbateľné role však hrajú aj nezdravý životný štýl, stres a fajčenie. Ak teda týmto nepríjemným ochorením trpíte, mali by ste si na týchto „previnilcov“ dávať pozor. Navyše, prítomnosť hlavného pôvodcu, Helicobactera, sa dnes dá s pomocou testu z lekárne zistiť za pár minút aj v domácom prostredí. Pozor však aj na lieky (najmä známe voľnopredajné lieky na bolesť), tie môžu pri nadmernom užívaní spôsobovať sekundárne žalúdočné vredy.

Mám vredy, alebo nie?

Začínajúce žalúdočné vredy môžu spôsobovať príznaky, ktoré by ste mohli mylne pripísať iným ťažkostiam. Existuje veľa ľudí, ktorí o svojich vredoch ani netušia. Ako ich teda spoznáte? V prvom rade ide o bolesti žalúdka po najedení sa (pri dvanástorníkových vredoch, s ktorými sa žalúdočné vredy často zamieňajú, sa bolesti objavujú pri hlade). Objaviť sa môže aj krv v stolici, ktorá má tmavú až čiernu farbu – to znamená, že vred praskol a krváca do tráviaceho traktu. Pri prasknutí vredu do brušnej dutiny, sa môžu objaviť okrem krvi aj bolesti – tie sú už silné, kŕčovité, pričom brušná stena je stiahnutá. Vtedy vred krváca do brušnej dutiny a hrozí riziko vykrvácania a tiež operácie.


Mohlo by vás zaujímať: Pomáha pri rakovine, cukrovke aj chudnutí: Skúsite alkalickú stravu aj vy?


Zásada číslo jedna – nedráždiť!

Známe porekaldo: „Nedráždi hada bosou nohou!“, by sa dalo aplikovať aj na tento problém: „Nedráždi vredy nevhodnou stravou!“. Ak teda viete o tom, že máte žalúdočné vredy, určite sa v čo najväčšej miere vyhnite potravinám, ktoré ich priebeh zhoršujú a dráždia ich. Sú to najmä tieto:

  • alkohol, káva – nepite ju nalačno alebo najlepšie vôbec
  • majonéza
  • vyprážané jedlá
  • biele pečivo
  • slanina
  • červené mäso
  • korenené jedlá
  • veľmi horúce, alebo veľmi studené jedlá a nápoje
  • kysnuté cesto
  • citrusové plody
  • bublinkové nápoje

Ktoré potraviny vášmu žalúdku naopak pomôžu?

  • zemiaky
  • avokádo
  • med
  • kapusta, ružičková kapusta
  • špenát, brokolica, zeler
  • chudé mäso
  • vajíčka
  • staršie pečivo
  • mrkvová a hroznová šťava
  • marhule, jablká a broskyne
  • mäkký tvaroh
  • aloe vera
  • kolostrum

Všetko pre zdravé telo a dušu nájdete na www.vysetrenie.sk


Kedy zájsť za lekárom?

Ak je váš problém dlhodobý a je isté, že nejde len o podráždenie žalúdka nejakým jedlom, prípadne sa ku problému pridalo aj pálenie záhy, či iné problémy tráviaceho ústojenstva, ako aj hnačky, koliky alebo naopak zápcha. Zhoršenú situáciu však môže signalizovať napríklad aj rapídne chudnutie. Lekári dokonca vyzistili, že náchylnejší sú ľudia s krvnou skupinou 0, „blonďáci“ a o niečo viac sú v riziku osoby mužského pohlavia.


Máte skúsenosti so žalúdočnými vredmi? Napíšte ich ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Oliver
Odporúčame