Potraviny často obsahujú hotový koktail pridaných látok: Toto by ste o nich mali vedieť

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

V našich nákupných košíkoch často končia trvanlivé, rozlične chemicky upravované potraviny s obsahom konzervantov, emulgátorov, farbív, aróm, zahusťovadiel, dochucovadiel a umelých sladidiel.

Hovoríme o „éčkach“, ktorými sa pri priemyselnom spracovaní potravín väčšinou nešetrí. Ide však o skryté a zákerné jedy. Do istej miery neškodia, no keď sa spoja s inou látkou, uplatní sa synergický efekt a toxicita sa zvýrazní. Vtedy nastáva takzvaný koktailový efekt. Poznáte ho?

Dva tábory

Moderný priemysel vyprodukoval za posledné desaťročia obrovské množstvo nových chemických látok. Pre človeka sú neprirodzené a ľudské telo sa na ne musí adaptovať. Na ich používanie existujú dva úplne protichodné názory. Odborníci na stravu a potraviny nás väčšinou presviedčajú, že ide o neškodné látky. Stále viac vedcov, chemikov a lekárov nás však varuje. Tvrdia, že tisícky rokov zaužívané stravovacie návyky nemožno zmeniť za niekoľko desiatok rokov. Náš organizmus nevie spracovať umelé chemikálie, ktoré nepozná, a s ktorými sa človek vo svojom predošlom vývoji nikdy nestretol.


Mohlo by vás zaujať: Glutaman sodný zvýrazní chuť pokrmov. Je pre nás jeho konzumácia nebezpečná?


Nebezpečný koktail

Ceny mnohých surovín vzrástli. Keďže výrobcovia chcú predávať za rovnaké ceny, nahrádzajú drahšie a kvalitnejšie suroviny lacnejšími a menej kvalitnými. Hoci sa u mnohých preukázala škodlivosť, naďalej sa využívajú pri výrobe potravín. A nielen to. Množstvo chemikálií prijímame aj v nápojoch, liekoch, kozmetike a zo vzduchu. Spolu môžu výrazne vplývať na naše zdravie. Navzájom sa ovplyvňujú a ich účinok sa zosilňuje. Hovoríme o takzvanom koktailovom efekte. Takýto koktail látok sa stáva skrytou časovanou bombou – účinky sa môžu prejaviť aj o desiatky rokov. Nebezpečné je najmä to, že zvykne zasahovať do regulácií hormonálnych a nervových procesov.

Následky hromadenia odpadu

Prídavné látky samy osebe nie sú škodlivé v dávke obsiahnutej v jednej potravine. Každá látka sa však môže stať jedom, čo závisí od množstva a dĺžky obdobia, počas ktorého ju konzumujeme. Určitú časť dokáže náš organizmus po spracovaní vylúčiť. Ťažko odstrániteľné zlúčeniny a priveľa škodlivín však výrazne zaťažujú organizmus, zvlášť pečeň a obličky. Ukladajú sa na rôzne miesta v organizme. Tieto „skládky“ môžu byť zdrojom mnohých zdravotných problémov – od alergií a ekzémov až po srdcovo-cievne a ďalšie civilizačné choroby.


Mohlo by vás zaujať: Éčka v potravinách: Čo vlastne označujú a môžu byť pre nás nebezpečné?


Pokrok nezastavíme, čo teda robiť?

Žiaľ, dnes je priam nemožné sa celkom vyhnúť prídavným a rizikovým látkam v potravinách. Pri troche snahy však môžeme redukovať negatívny dopad priemyselne spracovávaných potravín na minimum:

1. V týchto ich nehľadajte: Prídavné látky sa nesmú používať do niektorých bežných základných potravín ako mlieko, múka, cukor, mäso, ryby, prírodné minerálne a stolové vody, maslo, smotana alebo med.

2. Ujasnite si priority: Potraviny sa dajú vyrábať aj bez éčok alebo s ich minimálnym obsahom. Majú kratšiu trvanlivosť a vyššiu cenu, lebo ich výroba je drahšia. Vaše zdravie však za to rozhodne stojí.

3. Etiketa ako navigácia pre spotrebiteľa: Všetky suroviny sú tu uvedené v poradí podľa množstva. Čím vyššia je pozícia suroviny v obsahu, tým viac jej výrobok obsahuje. Platí aj ďalšie pravidlo: Čím je výrobok lacnejší, tým viac býva presýtený chemikáliami, a čím viac éčok je na obale, tým väčšie je riziko pre naše zdravie.

4. Znížte chemické zaťaženie: Kupujte potraviny, ktoré buď farbivá neobsahujú vôbec, alebo obsahujú len prírodné. To platí aj pre umelé sladidlá. Variť môžete aj bez dochucovadiel. Chuť pokrmov vylepšite čerstvými bylinkami a klasickým korením.


Sledujete presné zloženie potravín, ktoré kupujete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Vlaďa

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close