Potraviny, ktoré skladujeme zle: Tiež dávate paradajky alebo cibuľu do chladničky?

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Vedeli ste, že ovocie a zelenina musia byť zrelé, aby ste ich mohli dať do chladničky? Inak zastavíme proces ich zretia a nebudú už pre nás dostatočne výživné. Zistite, ktorým potravinám je lepšie pri izbovej teplote a ktoré musia zostať v chlade.

Paradajky

Ak chcete mať zrelé, sladké paradajky, skladujte ich pri izbovej teplote na tienistom a vetranom mieste. Najlepšie v košíku či v mise. Môžete ich uložiť aj do pivnice či špajze s teplotou okolo 15 °C. Zatvorené v chladničke strácajú arómu, chuť a môžu rýchlo splesnivieť. Platí to aj pre ďalšie druhy zeleniny s vysokým obsahom vody, ako je uhorka, paprika, baklažán, cuketa či tekvica.

Banány

Zelené banány uchovávajte pri izbovej teplote. Po dozretí vydržia tri až štyri dni. Až keď sa na šupke objavia čierne fliačiky, čo je znak dozrievania, dajte ich do chladničky. Skôr im to neprospieva: šupka zhnedne a banán môže rýchlejšie zhniť. Darí sa im aj na tienistom, chladnom mieste, napríklad v špajze. Rovnako zaobchádzajte aj s ďalšími exotickými plodmi: s mangom, ananásom, avokádom či melónom. Do chladničky patria až po rozrezaní či nakrájaní na kúsky.

Citrusové plody

Citróny, pomaranče a grepy pochádzajú z teplých krajín, preto neznesú chlad. Skladujte ich pri izbovej teplote v misách či košíkoch. Aj rozkrojené plody stačí uložiť rozpolenou časťou nahor, aby rez zaschol. Vytvorená vrstva chráni plod pred plesňou. Väčšina citrusov takto vydrží niekoľko dní až týždeň. Potom ich radšej premiestnite do chladničky.


Mohlo by vás zaujať: Chlad im škodí: Tieto potraviny by ste v chladničke skladovať nemali


Cesnak a cibuľa

V chladničke je pre ne príliš zima a vlhko. Cibuľa rýchlo zmäkne, začne klíčiť alebo splesnivie, cesnak sa tiež kazí rýchlejšie. Darí sa im na chladnom, tmavom a suchom mieste, napríklad v pivnici, ideálne v papierovej taške. Môžete ich uskladniť aj v hlinenej nádobe, ktorá bráni splesniveniu. Rovnaké pravidlá skladovania platia aj pre mrkvu, petržlen či zeler.

Zemiaky

Skladovanie zemiakov v chladničke vplýva na ich chuť a kvalitu. Rozkladom škrobu na cukor zemiaky zosladnú. Na povrchu popraskajú a začnú tmavnúť. Uchovávajte ich na tmavom, chladnom a suchom mieste, v komore alebo pivnici. Použite na ne papierové tašky či drevené prepravky, v ktorých budú mať dostatok vzduchu.

Olej a med

Ani oleje nepotrebujú byť v chladničke. Na tmavom mieste pri izbovej teplote vydržia dlhšie. Olivový olej sa v chladničke môže zraziť a zakaliť. Med v nej zhustne a scukornatie. Ak ho uložíte na chladné a tmavé miesto, dobre uzavretý vydrží aj celé roky.


Mohlo by vás zaujať: Jablká, cibuľa, mrkva či zemiaky: Skladujte ich správne a tešte sa z nich celú zimu


Omáčky, korenie či sirupy

V chladničke nemusí byť ani horčica a pikantné omáčky, tabasco či kečup. Okrem chilli obsahujú často aj ocot a soľ, prirodzené konzervanty, vďaka ktorým sa pri izbovej teplote nepokazia. Platí to aj pre otvorené arašidové maslo, sladké sirupy, mleté korenie, kávu a čerstvé bylinky. V chladničke strácajú chuť a pohlcujú pachy ostatných potravín.

Čo patrí do chladničky?

Niektoré potraviny, naopak, chlad potrebujú, Patria sem také, ktoré sú citlivé na zmenu teploty a rýchlo podliehajúce skaze:

– Mliečne produkty, vajíčka, majonézy, dressingy a iné výrobky, čo obsahujú surové vajcia.
– Jablká sú jedným z mála ovocných druhov, ktorým pobyt v chladničke prospieva. Mimo nej vydržia jeden až dva týždne. Ak ich neplánujete do tejto doby zjesť všetky, odložte časť z nich do chladu.
– Nízka teplota vyhovuje aj bobuľovému ovociu. Chladnička zabezpečí, že plod zostane vo vnútri šťavnatý. Pri izbovej teplote by sa ovocie skôr scvrklo.


Ktoré potraviny dávate a nedávate do chladničky vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: Vladka
Odporúčame