Potrebujete sa rýchlo dostať do formy? Bez mäsa idú kilá dole ako po masle!

jedlo

thinkstockphotos.com

Zhadzovanie prebytočných kilogramov je vždy náročný boj, zvlášť, pokiaľ vás tlačí termín rodinnej oslavy alebo spoločenskej príležitosti. Podľa najnovšej štúdie však nemusíte žiť týždeň na vode ani držať prísny diétny režim. Úplne postačí, ak sa na istý čas vzdáte všetkých pokrmov a výrobkov z mäsa. Ručička váhy sa rozhýbe smerom dole až dvakrát rýchlejšie než u ľudí, ktorí si mäso neodopierajú.

Žiadne mäso, žiadne faldíky?

Ak sa snažíte zbaviť tukových vankúšikov, no úspech stále neprichádza, možno stačí na isté obdobie zmeniť skladbu jedálnička. Vedci totiž prišli s tvrdením, že najrýchlejšia cesta k štíhlejšej figúre vedie bez mäsových produktov. Tie totiž na tanieri bežných stravníkov predstavujú až tretinu denného kalorického príjmu. A aké výsledky môžete očakávať? Odborníci sľubujú za prvý mesiac vegetariánstva dvojnásobný váhový úbytok. Zatiaľ čo členovia skupiny konzumujúcej mäso zhodili takmer 1 kg (cca 900g), vegetariáni zaznamenali -1,8 kg. Najmarkantnejší rozdiel pritom pocítili tí chudnúci, ktorí prestali jesť mäso od samého začiatku diéty. Ich úspech predstavoval v priemere -2,3 kg.


Mohlo by vás zaujímať: Vegetariánstvo a jeho formy: Čo všetko by ste o ňom mali vedieť?


Vegetariáni majú lepšiu disciplínu

Milovníci zvierat, ktorí neprijímajú živočíšne produkty, sú vo všeobecnosti v držaní diét úspešnejší. Ak si už musia odopierať pomerne bohatú zložku bežného jedálneho lístka, celkovo vedú zdravší životný štýl. V porovnaní s ľuďmi konzumujúcimi mäso dvakrát viac cvičia. V obchodoch preferujú nízkotučné varianty výrobkov a obchádzajú prevádzky s rýchlym občerstvením. Tie navštevuje len 12% vegetariánov oproti 39-im percentám spomedzi bežných stravníkov.

Horší ako mäso je jeho spôsob prípravy

Spomínanú štúdiu, do ktorej sa zapojilo až tisíc respondentov, priniesla spoločnosť Forza Supplements. Jej generálny riaditeľ Lee Smith vyzdvihuje výsledky, no zároveň upozorňuje na dôležitý fakt: „Náš výskum preukázal, že stať sa vegetariánom je skvelý spôsob, ako schudnúť. Nie je to o tom, že by chudé mäso bolo príliš kalorické. Zistili sme, že konzumenti mäsa majú permanentne vyšší kalorický príjem, pretože mäso je často pripravované nezdravým spôsobom.“ Lee Smith uviedol ako príklad grilované kuracie stehno, ku ktorému si väčšina ľudí automaticky dopraje hranolčeky alebo rôzne omáčky a dresingy. Niečo podobné pritom prebieha v našich domácnostiach každú nedeľu, kedy si naservírujeme poriadny vyprážaný rezeň s prílohou alebo mastnú kačku s niekoľkými kúskami knedle. Niet sa čo čudovať, že kalorický príjem ihneď vyletí do astronomických výšok.


Mohlo by vás zaujímať: Prijímate dosť bielkovín? Tu je 8 znakov toho, že nie!


Vegetariánstvo v číslach

Spomedzi vyspelých krajín sa najvyšším počtom vegetariánov môže pochváliť Veľká Británia, kde tento stravovací štýl vyznáva až 12% všetkých dospelých. Najmenšie zastúpenie vegetariánskej komunity by sme našli v Austrálii – len 2% populácie. Stravovanie bez mäsa a mäsových výrobkov je suverénne najpopulárnejšie v Indii, kde sa k nemu hlási až polovica obyvateľstva. Ak vás zaujíma, v čom všetkom sú vegetariáni lepší oproti ľuďom konzumujúcim mäso, pozrite si nasledovné percentá:

  • preferujú zdravší životný štýl – 57%
  • konzumujú menej jedál, z ktorých sa priberá – 49%
  • vyhýbajú sa prevádzkam s rýchlym občerstvením – 32%
  • viac cvičia – 27%
  • menej často jedia v reštauráciách – 22%

Mohlo by vás zaujímať: Deň ako vegetarián, vegán či vitarián: Skúste naše menu!


Pozor na možné riziká

Aj keď sa vegetariánstvo javí ako zdravá alternatíva stravovania, z dlhodobého hľadiska so sebou prináša isté rizikové faktory. Ľudia, ktorí nekonzumujú mäso, si musia dávať pozor na dostatočný príjem kvalitných bielkovín – tie nájdu vo vajciach, syroch a mliečnych výrobkoch, orechoch, semenách, strukovinách. S vylúčením mäsa takisto prichádza riziko zníženého príjmu nevyhnutných vitamínov, minerálov a stopových prvkov: vitamín B12 a D, železo, vápnik, zinok, jód. Viaceré zdroje ale uvádzajú, že vyhnúť sa nedostatku dôležitých živín je možné správnym plánovaním a kombinovaním jednotlivých surovín. Najväčší výkričník jednoznačne patrí najzákernejšiemu nepriateľovi zdravého a štíhleho tela – cukru. Občas sa totiž stáva, že vegetariáni si chýbajúci energetický príjem z mäsa vynahradia práve sacharidmi.


Máte nejaké skúsenosti s vegetariánskym typom stravovania? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, Thinkstock, Emília G.
Odporúčame