Potrebujete v posteli aj v kuchyni zmenu? Skúste pochúťky s povzbudivým pórom

Pórová polievka

plnielanu.sk/Lucia

 

Netradičná pečená zemiaková kaša s pórom

Potrebujeme:

  • 800-1000 g zemiakov
  • 2 póry
  • 2 dcl mlieka
  • 60 g masla
  • 150 g slaniny
  • 100 g tvrdého syra
  • soľ
  • rastlinný olej

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a v mierne osolenej vode dáme variť. Kým sa uvaria, nakrájame pór na kolieska a slaninu nadrobno. Pór orestujeme na panvici do sklovita, pridáme slaninku a miešame, kým nepustí tuk. Vodu zo zemiakov zlejeme, posolíme ich, pridáme maslo a mlieko a vymiešame. Do teplej kaše pridáme zmes z panvice – nemusí ísť všetka, stačí podľa vlastnej chute.

Ochutenú zemiakovú kašu zarovnáme do vymastenej zapekacej misky na výšku cca 3 cm a vložíme do rúry na 180 °C. Pečením má kaša získať konzistenciu koláča. Dĺžka pečenia je približne 25 minút. Približne 5-10 minút pred koncom rozostrieme na vrch nastrúhaný syr a dáme zapiecť. Hotová je vtedy, keď zostane zlatistá.

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pórové guľky na zeleninovom šaláte: Vyskúšajte ich aj vy!

Ľahké diétne kuracie mäso s mrkvou a pórom

Potrebujeme:

  • 300 g kuracích pŕs
  • 1 pór
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • rastlinný olej
  • soľ, čierne korenie, karí korenie
  • mandle/arašidy
  • ako prílohu ryžu, tarhoňu alebo kuskus

Postup: Kuracie prsia nakrájame na podlhovasté kúsky, osolíme a okoreníme. Opečieme na troche oleja a podusíme do biela pod pokrievkou. Kto má rád orientálne chute, môže pridať aj karí korenie. Za čas, kým sa tepelne spracováva mäso, si pripravíme zeleninu. Pór nakrájame na kolieska a z mrkvy urobíme malé hranolčeky.

Hotové mäso preložíme z panvice na tanier a do zostávajúceho výpeku pridáme pór a mrkvu. Opekáme ich pár minút, aby zmäkli, no zároveň, aby sa nezačali rozpadať a neprišli o svoju farbu. Primiešame za menšiu hrsť prekrojených mandlí (alebo arašidov), dochutíme podľa potreby soľou a vmiešame späť kuracie mäso. Podávame so sypkou prílohou typu tarhoňa, ryža alebo kuskus.

Mohlo by vás zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed

Krémové cestoviny s hlivou a pórom

Potrebujeme:

  • 250-300 g cestovín penne
  • 1 pór
  • 300 g hlivy ustricovej
  • 1 smotanu na varenie
  • 1 polievkovú lyžicu hladkej múky
  • soľ
  • čierne korenie
  • rastlinný olej

Postup: Cestoviny dáme variť do osolenej vody. Kým sa varia, nakrájame pór na kolieska a hlivu na rezance. Tvrdšie časti hlivy aj na menšie kúsky, aby pri varení rovnomerne zmäkli. Vo vyššej panvici na troche oleja orestujeme pór, pridáme hlivu a necháme pod pokrievkou dusiť do mäkka. Pridáme soľ a korenie, medzičasom zlejeme cestoviny.

V smotane na varenie rozmiešame trochu hladkej múky (alebo zemiakového škrobu) tak, aby neboli prítomné hrudky. Opatrne vlejeme do panvice, premiešame a na miernom ohni povaríme 10 minút. Primiešame hotové penne a výborný obed je hotový.

Mohlo by vás zaujať: Osvieženie v podobe jedla: Vymeňte horúce polievky za studené

Výdatná pórová polievka bez smotany a múky

Potrebujeme:

  • 5-6 stredne veľkých zemiakov
  • 1 pór
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter teplej vody
  • 1 zeleninový bujón (nepovinné)
  • soľ, korenie, bobkový list
  • maslo

Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky, pór na tenké kolieska, cibuľu nadrobno, cesnak prepučíme alebo nastrúhame. Na dno hrnca dáme trochu masla a restujeme cibuľu a pór, po ich zmäknutí pridáme cesnak. Premiešame a zalejeme teplou vodou (cca 1 liter). Vložíme zemiaky, bobkový list a 1 zeleninový bujón. Varíme do zmäknutia zemiakov. Vyberieme bobkový list a podľa potreby pridáme korenie a soľ. Mierne vychladnutú polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Pre ešte lepšiu chuť pridáme na vrch čerstvú petržlenovú vňať, mladú cibuľku a chlebové krutóny.

Máte v obľube pór? Aké chutné jedlá si z neho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Lucia, plnielanu.sk/Lucia

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close