Netradičná pečená zemiaková kaša s pórom
Potrebujeme:
- 800-1000 g zemiakov
- 2 póry
- 2 dcl mlieka
- 60 g masla
- 150 g slaniny
- 100 g tvrdého syra
- soľ
- rastlinný olej
Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a v mierne osolenej vode dáme variť. Kým sa uvaria, nakrájame pór na kolieska a slaninu nadrobno. Pór orestujeme na panvici do sklovita, pridáme slaninku a miešame, kým nepustí tuk. Vodu zo zemiakov zlejeme, posolíme ich, pridáme maslo a mlieko a vymiešame. Do teplej kaše pridáme zmes z panvice – nemusí ísť všetka, stačí podľa vlastnej chute.
Ochutenú zemiakovú kašu zarovnáme do vymastenej zapekacej misky na výšku cca 3 cm a vložíme do rúry na 180 °C. Pečením má kaša získať konzistenciu koláča. Dĺžka pečenia je približne 25 minút. Približne 5-10 minút pred koncom rozostrieme na vrch nastrúhaný syr a dáme zapiecť. Hotová je vtedy, keď zostane zlatistá.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pórové guľky na zeleninovom šaláte: Vyskúšajte ich aj vy!
Ľahké diétne kuracie mäso s mrkvou a pórom
Potrebujeme:
- 300 g kuracích pŕs
- 1 pór
- 2 stredne veľké mrkvy
- rastlinný olej
- soľ, čierne korenie, karí korenie
- mandle/arašidy
- ako prílohu ryžu, tarhoňu alebo kuskus
Postup: Kuracie prsia nakrájame na podlhovasté kúsky, osolíme a okoreníme. Opečieme na troche oleja a podusíme do biela pod pokrievkou. Kto má rád orientálne chute, môže pridať aj karí korenie. Za čas, kým sa tepelne spracováva mäso, si pripravíme zeleninu. Pór nakrájame na kolieska a z mrkvy urobíme malé hranolčeky.
Hotové mäso preložíme z panvice na tanier a do zostávajúceho výpeku pridáme pór a mrkvu. Opekáme ich pár minút, aby zmäkli, no zároveň, aby sa nezačali rozpadať a neprišli o svoju farbu. Primiešame za menšiu hrsť prekrojených mandlí (alebo arašidov), dochutíme podľa potreby soľou a vmiešame späť kuracie mäso. Podávame so sypkou prílohou typu tarhoňa, ryža alebo kuskus.
Mohlo by vás zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed
Krémové cestoviny s hlivou a pórom
Potrebujeme:
- 250-300 g cestovín penne
- 1 pór
- 300 g hlivy ustricovej
- 1 smotanu na varenie
- 1 polievkovú lyžicu hladkej múky
- soľ
- čierne korenie
- rastlinný olej
Postup: Cestoviny dáme variť do osolenej vody. Kým sa varia, nakrájame pór na kolieska a hlivu na rezance. Tvrdšie časti hlivy aj na menšie kúsky, aby pri varení rovnomerne zmäkli. Vo vyššej panvici na troche oleja orestujeme pór, pridáme hlivu a necháme pod pokrievkou dusiť do mäkka. Pridáme soľ a korenie, medzičasom zlejeme cestoviny.
V smotane na varenie rozmiešame trochu hladkej múky (alebo zemiakového škrobu) tak, aby neboli prítomné hrudky. Opatrne vlejeme do panvice, premiešame a na miernom ohni povaríme 10 minút. Primiešame hotové penne a výborný obed je hotový.
Mohlo by vás zaujať: Osvieženie v podobe jedla: Vymeňte horúce polievky za studené
Výdatná pórová polievka bez smotany a múky
Potrebujeme:
- 5-6 stredne veľkých zemiakov
- 1 pór
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter teplej vody
- 1 zeleninový bujón (nepovinné)
- soľ, korenie, bobkový list
- maslo
Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky, pór na tenké kolieska, cibuľu nadrobno, cesnak prepučíme alebo nastrúhame. Na dno hrnca dáme trochu masla a restujeme cibuľu a pór, po ich zmäknutí pridáme cesnak. Premiešame a zalejeme teplou vodou (cca 1 liter). Vložíme zemiaky, bobkový list a 1 zeleninový bujón. Varíme do zmäknutia zemiakov. Vyberieme bobkový list a podľa potreby pridáme korenie a soľ. Mierne vychladnutú polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Pre ešte lepšiu chuť pridáme na vrch čerstvú petržlenovú vňať, mladú cibuľku a chlebové krutóny.
Máte v obľube pór? Aké chutné jedlá si z neho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na