Povedzte áno vlašským orechom: Prospejú vašej pamäti a chránia pred rakovinou

Vlašské orechy

sxc.hu

Mohutné koruny orechov ponúkajú v lete úkryt pred horúcimi slnečnými lúčmi. V jeseni sú zdrojom chutných chrumkavých plodov, ktoré sa tešia celoročnej obľube v slovenskej kuchyni. Vlašské orechy disponujú predovšetkým antioxidačnými a protizápalovými účinkami. Pred čím všetkým vás ochránia?

Vlašské orechy sú zdrojom kvalitných omega-3 esenciálnych mastných kyslín, ktoré sú známe významným protizápalovým pôsobením. Antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré orechy obsahujú, poskytujú človeku ochranu pred chorobami srdca, rakovinou, dokonca pomáhajú pri cukrovke a eliminujú problémy s kosťami.

Vlašské orechy a bohaté zastúpenie živín

25 gramov vlašských orechov poskytne organizmu takmer 95-percentné pokrytie potrebnej dennej dávky omega-3 mastných kyselín (najmä kyseliny linolénovej). Významné zastúpenie majú aj meď, mangán, horčík, v menšej miere chróm, železo, selén a zinok. Z vitamínov vo vlašských orechoch dominujú vitamíny B6 a E. Ochranné účinky proti škodlivým voľným radikálom znásobujú fenolové kyseliny, triesloviny a flavonoidy. Vlašské orechy obsahujú aj proteíny, dôležité pre svalstvo a vlákninu, ktorá prospeje tráviacemu traktu. 


Mohlo by vás zaujať: Zdravá a chutná náhrada sladkostí: Lieskové oriešky sú tou správnou voľbou


Kalorická hodnota vlašských orechov

Vlašské orechy, podobne ako ostatné druhy orechov, sú pomerne kalorické. Sto gramov obsahuje 654 kalórií. Jedna porcia, čiže 25 gramov, poskytne energiu v podobe 163,5 kcal. Napriek tomu by sa vlašské orechy mali denne vyskytovať v jedálnom lístku. Sú dobrou alternatívou pre desiatové menu alebo zdravou pochúťkou ku sledovaniu televízie. Porcia vlašských orechov pokryje takmer celodennú dávku prospešných tukov. Veľa sa hovorí aj o schopnosti vlašských orechov znižovať krvný tlak, táto vlastnosť však závisí od konkrétnej odrody orechov a obsahu minerálnych látok. Viaceré vedecké štúdie tiež naznačujú, že dostatočný prísun zdravých tukov znižuje výskyt infarktu a ochorení srdca, pretože sú zdrojom antioxidantov a protizápalových látok. Vlašské orechy vplývajú pozitívne predovšetkým na cievy.


Mohlo by vás zaujať: Chrumkavé orechy: Na čo všetko sa dajú využiť a ako prospievajú nášmu zdraviu?


Protizápalové účinky a rakovina

Rakovinové ochorenia sa dávajú do súvisu so vznikom oxidačného stresu a neschopnosťou organizmu vyrovnať sa s chronickými zápalmi. Keďže vlašské orechy obsahujú dostatok antioxidantov i protizápalových látok, sú považované za vhodnú prevenciu hlavne proti rakovine prsníka a prostaty. Podľa vedcov z Univerzity v Pensylvánii hrsť vlašských orechov obsahuje až dvakrát toľko antioxidantov ako iné druhy orechov.

Zlepšenie kognitívnych funkcií, lepšia odolnosť voči stresu a depresii…

Pre funkciu mozgu sú veľmi dôležité omega-3 mastné kyseliny. V prípade, že v strave sú nedostatočne zastúpené, dochádza k poruchám pamäte, sústredenia a učenia. Vitamíny skupiny B sú zasa bojovníkmi proti depresii. Ich nedostatok môže spôsobiť podráždenosť, problémy so spánkom či napätie.


Máte radi vlašské orechy? Ako často ich konzumujete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Mirka
Odporúčame