Pravdy a mýty o cholesterole: Čomu veriť a čo nebrať až tak vážne?

Vajce

thinkstockphotos.com

So stupňujúcim sa vekom si od lekára vypočujú mnohí z nás čoraz viac negatívnych výsledkov ohľadom svojho zdravotného stavu. Jedným z tých pomerne častých je aj správa o tom, že máme zvýšený cholesterol. Netreba sa však hneď ľakať a prepadať panike. Aká je pravda o cholesterole a čomu naopak veriť netreba?

Cholesterol je pre telo nenahraditeľný

Cholesterol je látka, ktorú každé telo potrebuje na tvorbu hormónov, ako napríklad estrogénov, aj testosterónu, ale potrebuje ho napríklad aj na tvorbu vitamínu D. Okrem toho je dôležitý aj pri spracovávaní tukov, ako aj pri tvorbe každej bunky v našom tele. Z toho teda logicky vyplýva, že je pre telo skutočne nenahraditeľný.

Existuje dobrý a zlý cholesterol

Hoci je jedinečný, aj jeho veľa škodí. Cholesterol sa delí na dva typy. Dobrý – HDL cholesterol a zlý – LDL cholesterol. Mali by ste mať prehľad o tom, koľko cholesterolu v tele máte. Za optimálnu hodnotu celkového cholesterolu v krvi sa považuje menej ako 5,2 mmol/l. Pri hodnotách nad 6,2 mmol/l už hovoríme o vysokom cholesterole, čo môže zapríčiňovať viaceré zdravotné problémy.


Mohlo by vás zaujať: Vinník vášho vysokého cholesterolu odhalený: A prekvapivo ním nie je masť


Aké zdravotné riziká sú spojené s vysokým cholesterolom?

Príliš vysoké hodnoty cholesterolu v krvi sa viažu najmä s rizikom infarktu a náhlej cievnej mozgovej príhody. Ak je totiž cholesterolu v krvi priveľa, nenápadne sa začnú zhoršovať cievne steny, na ktorých sa začnú ukladať aterosklerotické pláty, kde sa ľahšie zachytia krvné zrazeniny. Tie zhoršujú prietok cievy, resp. ju môžu aj celkom uzatvoriť, čo napokon vedie ku spomínaným kardiovaskulárnym rizikám.

Mýtus č. 1: Vajcia sú cholesterolovou hrozbou

Tak tomuto naozaj neverte. Boli časy, keď sa vajcia takmer prestali konzumovať, pretože z každej strany sa proti nim viedla kampaň o ich škodlivosti v spojení práve s cholesterolom. Cholesterol sa vo vajciach síce skutočne nachádza, no ani zďaleka nezvyšuje hladiny ľudského cholesterolu tak, ako sa kedysi mnohí obávali. Pre človeka je úplne bezpečné a v súvislosťami s obsahom výživných látok vo vajciach  – vitamíny A, E, D, K, B2, nenasýtené mastné kyseliny, lecitín a iné, dokonca zdravé je údajne konzumovať 4 – 10 vajec týždenne.

Mýtus č. 2: Nejedzte tuky, zvyšujú cholesterol

Do istej miery je to pravda. Netreba však všetky hádzať do jedného vreca. Existujú totiž nasýtené a nenasýtené tuky. Zatiaľ čo tie prvé sú vo všeobecnosti škodlivé, až na malé výnimky (napríklad taká kyselina stearová, ktorú nájdete napríklad v mliečnych výrobkoch, kokosovom, palmovom oleji, hydinovom mäse, či kakau, cholesterol nezvyšuje), tie druhé mu naopak prospievajú. Zdravé nenasýtené tuky nájdete napríklad v olivovom oleji, avokáde, orechoch, či morských rybách.


Mohlo by vás zaujať: Potraviny pre zdravší životný štýl: Zaraďte ich do jedálnička čo najskôr!


Mýtus č. 3: Alkohol zvyšuje hladiny cholesterolu

Taktiež sa o tom nedá hovoriť globálne. V malých množstvách pôsobí dokonca opačne. Zvyšuje totiž dobrý – HDL cholesterol. Ak si dáte napríklad pohárik červeného vínka, doprajete si ešte aj nenahraditeľné antioxidanty a resveratrol, ktorý prospieva kardiovaskulárnemu systému. Avšak zvýšené a pravidelné pitie alkoholu, či už sa jedná o víno, tvrdý alkohol alebo pivo, je zdraviu škodlivé.

Čo naň zaberá?

Aj keď cholesterol nie je hneď dôvodom na paniku, v žiadnom prípade ho netreba ani zanedbávať a ignorovať jeho zvýšené hladiny. Ak máte pár kíl navyše, mali by ste sa v prvom rade zamerať na vhodnú diétu. Je totiž dokázané, že každý kilogram navyše úzko súvisí aj s nárastom cholesterolu. Na jeho zníženie je vhodná diéta s vysokým obsahom zeleniny, ovocia a výrobkov z celozrnných obilnín. Okrem toho sú dovolené už len hydina a nízkotučné mliečne výrobky. Tuky by ste mali voliť iba kvalitné, lisované za studena, ktoré by ste navyše mali striedať. Dôležitú úlohu, ktorá tvorí základ zdravej kondície hrá pohybová aktivita, ktorá výrazne zlepšuje lipoproteínový profil, čím napomáha znižovať zlý LDL cholesterol a naopak zvyšovať dobrý HDL cholesterol.


Máte problémy so zvýšeným cholesterolom? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close