Prebuďte v sebe milovníka surového mäsa: Tatársky biftek dvakrát inak!

sviečkovica

sxc.hu

Buď je to láska na prvé ochutnanie alebo sa mu doživotne oblúkom vyhýbate. Do kategórie týchto jedál patrí aj tatársky biftek. Jeho hlavnú zložku totiž tvorí tepelne neupravené mäso, ktoré každému žalúdku neulahodí. Ak ste ho doma ešte pripraviť neskúšali, nechajte sa inšpirovať dvomi variáciami. Množstvo ingrediencií a výsledná chuť závisí iba od vás.

Chutný návrat do praveku?

Konzumácia surového mäsa sa v mysliach mnohých z nás spája predovšetkým s obdobím praveku, kedy naši predkovia nepoznali oheň. No zatiaľ čo niektorým sa pri predstave takejto stravy krúti žalúdok, iní ňou dokonca chudnú a dodržiavajú zásady tzv. paleolitickej diéty. Samotný tatársky biftek, alebo zjednodušene tatarák, však pravdepodobne pochádza „až“ z 3. storočia pred Kristom. Jeho predchodcom je nakrájané hovädzie mäso vložené pod sedlo hunských bojovníkov. Po celodennom plienení bola táto surovina dostatočne obúchaná a nasolená potom jazdeckého koňa. Stačilo tak večer pridať len trochu korenia a zásobáreň potrebných živín bola na svete.


Mohlo by vás zaujať: Jednoduché kuracie prsia trikrát inak: Ktorý recept vyskúšate vy?


Ako ho pripraviť?

Mnohí odporcovia tataráku sa obávajú choroboplodných zárodkov, ktoré sa bežne ničia počas tepelnej úpravy. Aby ste sa tráviacim problémom vyhli, kupujte vždy pravú hovädziu sviečkovicu, ktorá by mala byť dobre odležaná. Niekoľko dní pred prípravou najskôr mäso zbavte prebytočného tuku (ak sa na ňom nejaký nachádza) a nechajte ho zamraziť. Varenie či pečenie to síce nenahradí, no k aspoň čiastočnej likvidácii mikroorganizmov určite dôjde. Pri servírovaní surovej pochúťky nezabudnite na hrianky či topinky a strúčiky cesnaku.

Základný recept

Ingrediencie: 200g sviečkovice, soľ, čierne korenie, sladká paprika, 1 čajová lyžička kapár, pažítka, 1 polievková lyžica horčice, asi 30 g cibuľky, kučeravá petržlenovú vňať

Postup: Mäso nakrájame a najemno pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme soľ, korenie, papriku, horčicu, nadrobno posekané kapary a jemne nasekanú pažítku. Všetko dobre premiešame a zo zmesi vytvarujeme malý bochník. Ten vložíme do stredu taniera alebo plytkej servírovacej nádoby. Tesne pred podávaním tatársky biftek ozdobíme najemno nakrájanou cibuľkou a petržlenovou vňaťou. Ako príloha sa najviac hodí biele pečivo a tatarská omáčka.


Mohlo by vás zaujať: Losos je ryba pre každého: Pochutnajte si na týchto receptoch ešte dnes!


Tatarák podľa vlastnej chuti

Suroviny: 200 g sviečkovice, 1 žĺtok, 1 menšia cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, horčica, mletá paprika, kapary, kečup, worcestrova omáčka, olivový olej, plátky citrónu, petržlenová vňať

Príprava: Mäso pomeľte najemno na mlynčeku. Pridajte soľ, koreniny, kečup, horčicu, worcestrovu omáčku, olivový olej a žĺtok. Dobre premiešajte, vytvarujte burger a uložte ho do stredu servírovacieho riadu. Tajomstvo spočíva v tom, že si jednotlivé ingrediencie namiešate v takom pomere, aký vašim chuťovým bunkám vyhovuje najviac. Cibuľa, petržlenová vňať a plátky citrónu opäť slúžia na ozdobu. Servírujte s hriankami potretými cesnakom.

Tip od čitateľa: Ak chcete ulahodiť (nielen) pánskej návšteve, vyskúšajte pridať pár kvapiek koňaku. Výsledná chuť sa výrazne zjemní.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Emma
Odporúčame