Prečistia pečeň, zlepšia pamäť a navyše sú chutné: Poznáte liečivú silu gaštanov?

Gaštany

gettyimages

Pri prechádzke sychravými ulicami nepadne nič lepšie, ako vrecúško horúcich pečených gaštanov. Zahrejú nielen na tele, ale vďaka skvelej vôni aj na duši. A ešte lepšie chutia, ak si ich pripravíte doma.

Pri prechádzke sychravými ulicami nepadne nič lepšie, ako vrecúško horúcich pečených gaštanov. Zahrejú nielen na tele, ale vďaka skvelej vôni aj na duši. A ešte lepšie chutia, ak si ich pripravíte doma.

Patria k najstarším drevinám na našej planéte, pochádzajú vraj ešte z doby bronzovej. Svoj pôvod majú v Malej Ázii, odkiaľ sa v období antiky rozšírili do Európy. Pred viac než 2000 rokmi ich už vo veľkom pestovali starí Gréci a Rimania. V dávnych dobách sa gaštany používali aj ako platidlo. K nám ich údajne priniesli v stredoveku Turci, počas svojich dobyvačných nájazdov. Prezradíme vám, aké benefity vám prinesú, a tiež poradíme, ako si ich upiecť, aby boli čo najlepšie.

Nenáročné na pestovanie

Gaštan jedlý je strom, ktorý dorastá do výšky okolo 25 metrov. Identifikovať sa dá už z diaľky. Práve vďaka mohutnému vzrastu a štíhlym tmavozeleným listom, počas kvitnutia zasa dlhým súkvetiam a neskôr podľa ježovitých čiašok. Je nenáročný, mimoriadne odolný, zvládne letné horúčavy aj zimné mrazy, takže ho bez obáv môžete pestovať aj vo svojej záhrade. Prvé plody vhodné na konzumáciu začína rodiť približne v deviatom roku života. Ak ste si strom vypestovali zo semena, môžete ich očakávať až okolo 14-16 roku. Zbierajú sa v mesiacoch september, október a začiatkom novembra.


Mohlo by vás zaujať: Jesenná pochúťka: Všetko, čo ste chceli vedieť o gaštanoch!


Plné vitamínov

Malé hnedé symboly jesene v sebe ukrývajú pomerne dosť vitamínov. Mnohých určite prekvapí, že majú vysoký podiel vitamínu C, dokonca takmer rovnaké množstvo, ako citróny.

  • Okrem C-čka obsahujú aj vitamíny A, B, E a K.
  • Ďalej sa v nich nachádzajú minerály ako železo, horčík, vápnik, fosfor, draslík, mangán, meď, zinok a selén.
  • Gaštany obsahujú aj betakarotén, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, omega 3 a omega 6 kyseliny, a antioxidant tanín, ktorý pôsobí protirakovinovo.
  • Veľkým benefitom je určite aj to, že nemajú takmer žiadne kalórie, obsahujú len 3 % tuku a žiaden cholesterol.

Na srdce, trávenie, pamäť a mnoho iného

Pokojne by sme ich mohli označiť za malú prírodnú lekáreň. Ich pozitívny vplyv sa totiž odráža na mnohých ochoreniach a zdravotných problémoch. Plody gaštanov priaznivo pôsobia na vlasy, kožu, srdce, mozog i krvný obeh. Ich konzumácia pomáha vyplavovať jedy z pečene, podporuje trávenie, zmierňuje chudokrvnosť, uľavuje pri reume aj bolestiach hlavy. Potláča tiež únavu, nespavosť a depresiu, podporuje imunitu a zlepšuje pamäť. Keďže gaštany neobsahujú lepok, sú vhodné aj pre celiatikov. Vďaka absencii sodíka si ich pokojne môžu dopriať aj ľudia trpiaci srdcovými chorobami a vysokým krvným tlakom.


Mohlo by vás zaujať: Sezóna gaštanov je opäť tu: Využite ju naplno!


Upečené sú najlepšie

Ak ste dostali chuť na pečené gaštany, no neviete, ako na to, poradíme vám:

  1. Nazbierané jedlé gaštany (pozor na zámenu s pagaštanom konským!), prípadne kúpené, umyte a nožom narežte po dĺžke alebo do kríža, do hĺbky pár milimetrov.
  2. Na hodinku ich nechajte namočené vo vode a takto upravené dajte na plech piecť do rúry pri teplote 220 ºC.
  3. Občas nimi pohrkajte, aby neprihoreli.
  4. Upečené gaštany sú popraskané a o niečo tmavšie.
  5. Lúpte ich ešte zahorúca, pretože po vychladnutí stuhnú a lúpu sa ťažšie.

Zdravé sú aj listy a kôra

Liečivé účinky majú nielen plody gaštana. Listy pôsobia protireumaticky, vo forme čaju ich môžeme využiť na uľahčenie vykašliavania a pri astme. Zbierajú sa v auguste až októbri a sušia sa. Čaj si pripravíte z dvoch plných čajových lyžičiek na štvrť litra studenej vody. Povarte a pite tri šálky denne. Kôra gaštanu sa používa vo forme odvaru, ktorý detoxikuje črevá a pomáha pri hnačke. Rovnako si môžete vyrobiť aj tinktúru, ktorá má podobné účinky ako odvar.


Máte radi gaštany? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.





Zdroj: Mirka, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close