Prekrví telo, vymetie z neho zápal i chorobu: Chren je prírodné antibiotikum

Chren

thinkstockphotos.com

Je taký ostrý, že nám pri jeho konzumácii vyhŕknu slzy a lapáme po dychu. Môže za to vysoká koncentrácia ostrých horčičných olejov, ktoré z chrenu urobili prírodné antibiotikum. Malé dávky čerstvého koreňa si dokážu poradiť s rôznymi chorobami, bolesťami a výrazne posilňujú imunitu. Okrem toho chren dodáva mimoriadnu chuť pokrmom.

Osobité zloženie

Koreň chrenu má veľa sacharidov a vlákniny, bielkovín a skoro žiadne tuky. Je zdrojom vitamínov C, A a skupiny B. Výnimočný je práve podiel vitamínu C: 114 mg na 100 g. To je viac, než dvojnásobok v porovnaní s citrónom. Asi 3 lyžice strúhaného koreňa pokryjú polovicu odporúčanej dennej potreby vitamínu. Poteší to hlavne nás imunitný systém.

Bohato zastúpené sú v ňom i minerálne látky, najmä draslík, ale aj vápnik, fosfor, horčík či železo. Jeho osobitosť, typická štipľavá vôňa a chuť, spočíva vo vysokom obsahu ostrých éterických olejov.

Zdravie bude nadšené

Horčičné oleje sú prospešné na najrôznejších miestach v tele. Pomáhajú chrániť pred rakovinou a bojovať proti baktériám, vírusom a hubám vyvolávajúcim choroby.

Chren, ako aj mnoho ďalších aromatických korenín, povzbudzuje celú látkovú premenu. Horčičné oleje stimulujú vylučovanie tráviacich štiav, a tým prospievajú tráveniu. Podporujú prekrvenie, čím pomáhajú pri anémii. Zároveň môžu znížiť vysoký krvný tlak.


Mohlo by vás zaujímať: Chren pomáhal už Egypťanom: Spoznajte jeho účinky aj vy!


Vymetie z tela zápaly

Chren pozitívne pôsobí na pečeň, žlčník, pankreas a obličky, ktoré prečisťuje od jedovatých látok. Preto ho možno odporučiť pacientom s reumou a dnou. V prírodnej medicíne sa využíva pri zápaloch močového mechúru, pôsobí močopudne.

Aj pri vonkajšom použití má antiseptické účinky, preto podporuje liečbu zápalov. Uplatňuje sa pri chronickom zápale vedľajších dutín a suchej nádche. Podporuje prekrvenie nosových slizníc a nos dá opäť do poriadku. Je vhodným prírodným pomocníkom pri zápale priedušiek, kašli i astme.

Recept: Chrenový sirup na priedušky a kašeľ

Jednoduchý a pritom účinný recept. Nastrúhaný chren zmiešajte s cukrom alebo medom v pomere 1:1. Užívajte pri nachladnutí, chrípke, proti kašľu i nádche. Stačia 3 ČL denne.

Kašeľ porazí aj tento sirup: zmiešajte 1 PL strúhaného chrenu s 1 PL cibule, 3 PL medu a rozrieďte trochou vody. Užívajte po lyžičke 5x denne. Sirup pomáha vykašliavať hlien z priedušiek.

Pri zápale horných alebo dolných dýchacích ciest môžete chren aj inhalovať. Prevarte 1 ČL strúhaného chrenu a pary vdychujte asi 10 minút.

Chrenový ocot na bolesť hlavy a zubov

Čerstvý koreň sa používa aj zvonka. Ak ho zmiešate s vínnym či ovocným octom, pomáha pri bolestiach hlavy, zubov a zápale nervov. Nastrúhaný chren zalejte octom tak, aby ho prekrýval. Nádobu na 10 dní nechajte pri izbovej teplote. Potom obsah prelisujte. Bolestivé miesta potierajte niekoľkokrát za deň.

Týmto octom možno čistiť aj problematickú pleť so sklonom k akné. Ocot sa nezlieva, ale aplikuje sa priamo z fľaše.


Mohlo by vás zaujímať: Chren je liečivý aj chutný: V čom všetkom vám pomôže a čo si z neho pripraviť?


Chrenové placky na kĺby i na chrbát

Uľaviť od bolesti pomôžu tiež obklady. Potrebujete 1 diel strúhaného chrenu, 1 diel masti a 5 dielov múky. Zmiešajte a placku priložte na boľavé kĺby alebo chrbát.

Miesto placky poslúži aj cestíčko z nastrúhaných surových zemiakov a chrenu. Alebo nastrúhajte iba chren, zabaľte do látky a priložte na bolestivé miesta na 20 minút. Postrúhaný koreň kožu ohreje, zvýši prekrvenie, a tým pomôže utíšiť záchvaty.

Chrenová omáčka pre labužníkov

Chren je vychytenou prílohou k údenému mäsu a zabíjačkovým špecialitám, no hodí sa aj k rybám. Vylepší chuť varenej šunky, najmä ak ho zmiešate so strúhaným jablkom. Zmierni jeho štipľavosť.

Náš tip: Vyskúšajte recept na omáčku za studena. Vynikajúco doplní chuť zeleniny, zemiakov uvarených v šupke či pečeného mäsa.

Potrebujete: 100 g kyslej smotany, 1 – 2 ČL nastrúhaného chrenu, 1 – 2 ČL citrónovej šťavy, 1 ČL oleja, soľ, mleté čierne korenie, 1 ČL nastrúhaného kyslastého jablka, 1 PL nadrobno pokrájanej pažítky, 1 PL vyšľahanej sladkej smotany.

Postup: Kyslú smotanu rozmiešajte s chrenom, citrónovou šťavou a olejom, ochuťte soľou a korením. Pridajte nastrúhané jablko a pažítku. Pred podávaním zľahka vmiešajte šľahačku.

Správne uchovať a v zdraví užívať

Varením stráca zelenina svoje cenné účinky, preto je lepšie užívať ju v čerstvom stave. V chladničke vydrží po celý rok, dôležitá je však konštantná teplota asi 0 až 1 ºC.

Pri kúpe strúhaného chrenu dajte prednosť tovaru bez chemických konzervačných prostriedkov. Nevystavujte ho teplu, inak stmavne, stratí ostrosť a zhorkne. Uchováva sa zmiešaný s octom. S konzumáciou chrenu to však nesmiete preháňať. Priveľké dávky môžu podráždiť žalúdok a črevá. 


Ako často si doprajete chren vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Vlaďa
Odporúčame