Prepadla vás bolestivá zápcha? Takto sa črevá pohnú skoro samé!

Gettyimages

Gettyimages

Zďaleka nejde o tému, s ktorou by sme sa radi zdôverovali. Ak za týždeň chodíte na veľkú potrebu menej ako trikrát, ste ohrození zápchou a všetkými komplikáciami s ňou súvisiace.

V takom prípade nás neminú nepríjemné tlaky, kŕče v bruchu, bolesti hlavy a únava, celkové nepohodlie aj sťažené fungovanie. Skôr, než siahnete po laxatívach z lekárne, vyskúšajte prírodné zdroje. Tieto potraviny vám pomôžu uľaviť od zápchy a podporiť pravidelné pohyby čriev.

Kto je najviac ohrozený?

Zápcha postihuje predovšetkým ľudí v strednom a vyššom veku. Nadobúda črty chronického ochorenia a pretrváva dlhé obdobie. Ak vedieme sedavý spôsob života, nemáme dostatok pohybu, zanedbávame pitný režim a príjem vlákniny, patríme medzi hlavných kandidátov. K rizikovým faktorom patria aj neurologické ochorenia (ako Parkinsonova choroba), ochorenia štítnej žľazy, stres, znížená pohyblivosť pri ochoreniach kĺbov a chrbtice, depresia či obezita. Voľne dostupné laxatíva z lekární dokážu priniesť úľavu, no príčinu vzniku zápchy neriešia. Po ich vysadení sa zväčša problémy s vyprázdňovaním opäť objavia. Čo tak vyskúšať malú úpravu jedálnička?

Kefír

Je to fermetovaná potravina bohatá na probiotiká – zdraviu prospešné baktérie, ktoré dokážu obnoviť rovnováhu v črevách. Potláčajú škodlivý vplyv hromadiacich sa hnilobných baktérii z rozkladu stravy. Kefír navyše stolici dodáva vlhkosť a objem, urýchľuje jej prechod črevami a tak obnovuje pravidelnosť vyprázdňovania. Jeho účinok môžete vylepšiť pridaním ľanových semienok, chia semienok alebo ovsených vločiek, ktoré sú dôležitými zdrojmi vlákniny.


Mohlo by vás zaujať: Komplikuje vám zápcha život? Netrápte viac svoje telo, zbavte sa jej!


Listová a kapustová zelenina

Všetky druhy zelených šalátov, kapusta, karfiol a kel obsahujú vlákninu a sú nabité vitamínmi, minerálmi a stopovými prvkami. Kyselina listová (vitamín B9) udržuje zdravý stav tráviacej sústavy, vrátane čriev. Z obsiahnutých minerálov dominuje najmä horčík, ktorý nájdeme aj v zložení viacerých laxatív. Ak ste ho niekedy užívali, isto ste si všimli informáciu, že pri vysokej dávke môže mať preháňacie účinky. Dokáže totiž do čriev stiahnuť vodu, čím pomáha predchádzať vzniku príliš tvrdej stolice.

Miešané sušené ovocie

Sušené slivky a figy – naša obľúbená dvojka. Stačí 5-6 kúskov namočiť do vody a nechať do rána zväčšiť svoj objem. Ráno tekutinu vypite a ovocie zjedzte. Slivky obsahujú sorbitol – prírodný druh cukru, ktorý sa v črevách takmer nevstrebáva, no pôsobí ako osmotické činidlo. V črevách udržuje optimálne množstvo vody a stimuluje pravidelné vyprázdňovanie. Neužívajte však sorbitol v podobe náhradného sladidla – funguje ako dvojsečná zbraň a môže spôsobiť aj nepríjemnú hnačku.


Mohlo by vás zaujať: Zápcha skutočne znepríjemňuje život: Zbavte sa jej ovocím i pohybom


Jablká, ríbezle a kiwi

Každá dobrá gazdinka vie, že bez pektínu sa jej nepodarí urobiť žiadny džem ani marmeláda. Aj pre naše trávenie je dôležitá rozpustná vláknina – pektín, ktorý do seba vstrebáva vodu, mení sa na rôsolovitý gél a pri prechode cez črevá do seba viaže odpadové látky. Podľa čínskych vedcov vykazuje prírodné preháňacie účinky a uľahčuje prechod stolice cez hrubé črevo. Bohatým zdrojom sú jablká, kiwi aj ríbezle. Pozor, čím viac sú zrelšie a sladšie, tým menej pektínu obsahujú.

3 rady nad zlato

Pri zápche je mimoriadne dôležitý pitný režim. Môže mať rôznu podobu, no jeho základom by malo byť 8-10 pohárov čistej vody, ktoré si rozdelíte rovnomerne počas celého dňa. Za skúšku stoja aj nasledujúce tipy:

1. Na dno šálky dajte za hrsť sušených hrozienok a zalejte horúcou vodou. Nechajte mierne vychladnúť. Ešte teplý nápoj vypite a hrozienka zjedzte.
2. Pamätajte tiež na účinnú šťavu z kyslej kapusty alebo nálev z kyslých uhoriek.
3. Peristaltiku čriev podporia čaje – mätový, feniklový, žihľavový, zázvorový a aj čaj z čakanky.


Čo v boji so zápchou najviac pomohlo vám? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Lucia, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close